Trainingsacteur
Wat doet een trainingsacteur eigenlijk? Klik hier voor een artikel uit de NRCnext 19 februari 2014Klik hier voor een artikel uit de NRC 20 april 2018
Freelance co-trainer/senior trainingsacteur

sinds 2000

"Vertel het me en ik zal het vergeten. Laat het me zien en ik zal het onthouden. Laat het me ervaren en ik zal het me eigen maken” (Confucius).
Ik werk met en voor:
Dikaion sinds 2008Dikaion ondersteunt verhuurders en gemeenten in hun strijd tegen onrechtmatige bewoning
Review: mr Dick Damsma - directeur:"Frits van Oostenbruggen is al jaren als rollenspelacteur bij cursussen van Dikaion betrokken. De rollen die hij speelt zijn zeer divers. Alle rollen lijken hem echter op het lijf geschreven. Frits heeft een groot inlevingsvermogen, is creatief, alert en kan behalve goed schakelen ook geweldig improviseren."
Stichting Communicatie sinds 2014Stichting Communicatie biedt impactvolle trainingen, coaching, assessments en organisatieontwikkeling voor de zakelijke markt.
IP-Trainershouse sinds 2018Trainershouse bestaat uit ervaren professionals met een achtergrond in gedragskunde, bedrijfskunde, opleidingskunde en drama. Onze medewerkers hebben minimaal 15 jaar werkervaring in profit- en/of non-profitorganisaties. 
Kracht van Beleving sinds 2019
Theater over zorg en maatschappelijke thema’sLeven met een beperking, psychische kwetsbaarheid of chronische ziekte, laaggeletterdheid en andere maatschappelijke thema’s.De voorstellingen worden gespeeld in samenwerking met/in opdracht van ziekenhuizen, zorginstellingen, welzijnsorganisaties, onderwijs, overheden, patiëntenverenigingen met als doelstelling bijvoorbeeld het bestrijden van stigma’s, bewustwording, voorlichting, educatie, delen van ervaringen, gedragsverandering of passende ontspanning.
Bridge2learn sinds 2017 Trainen is een vak. Een vak dat je bij Bridge2learn kunt leren.Bij Bridge2learn leer je trainingen ontwerpen en uitvoeren. Je leert hoe je jouw kennis en vaardigheden aan anderen kunt overdragen. In een vijfdaagse cursus leer je de basis van het trainersvak. Je krijgt daarbij persoonlijke begeleiding bij het ontwerpen en uitvoeren van jouw training.
Review: Arie Speksnijder - eigenaar/opleider/trainer:Frits heeft mij geassisteerd bij trainingen 'omgaan met weerstand in trainingen'. Als acteur weet hij niet alleen de gevraagde rollen goed neer te zetten, hij is ook heel gevoelig in het afstemmen van zijn acteren op de deelnemers. Hij geeft precies het gedrag dat nodig is om een deelnemer te laten leren, maar nooit teveel, zodat de oefening geen faalervaring wordt. Vanwege zijn ervaring met Motiverende Gespreksvoering herkent en beloont hij de technieken die de deelnemers gebruiken, en weet hij ook waardevolle feedback te geven. Die feedback is altijd afgestemd op het niveau van de deelnemer, nooit teveel, en altijd gericht op wat effectief was in de oefening. Doordat Frits ook geschoold is als trainer, is het prettig samenwerken met hem. Hij stemt alles wat hij doet goed af met mij als trainer, en geeft gevraagd of ongevraagd ook advies.
Huur een acteur  sinds 2016  promoRollenspellen kunnen zeer effectief zijn. Omdat je de theorie in praktijk kunt brengen.Het biedt de mogelijkheid je gedrag te spiegelen. Wat een ervaring biedt en een bewustwording.Omdat je niet óver situaties blijft praten maar er echt even in zit.
De Hoop GGZ  sinds 2018 De Hoop ggz helpt op betrokken en deskundige wijze kinderen, jongeren en volwassenen met psychische of verslavingsproblemen op weg naar herstel.
Review: H.Zandbergen - AF de-escalerend werken,De training van Frits is goed ontvangen en door de teams als zeer leerzaam ervaren. Frits kan in korte tijd vrij snel aanvoelen wat een team nodig heeft. Ervaring en humor gaan hand in hand en hierdoor vormt zich een open sfeer waarin agressie in de zorg en het de-escalerend werken de aandacht krijgen. Met de ervaring die Frits in het trainen van teams heeft weet hij zeker de juiste snaar te raken. 
D&F sinds 2017Werken aan veiligheid.Uit ongevalsanalyses blijkt dat veiligheid niet alleen te realiseren is door veilige machines en goed uitgewerkte procedures. Juist het gedrag van de mensen in uw bedrijf bepalen in grote mate hoe veilig uw bedrijf is. Wij ontwikkelen en leveren producten die u helpen om een veiligheidscultuur te creëren waarin medewerkers zich bewust zijn van risico’s, praten over veiligheid en intrinsiek gemotiveerd raken om veilig te handelen.
Review: Bas van Tol - ZINZIZ"De training samen met Frits als trainingsacteur kreeg lovende feedback. Frits heeft een groot inlevingsvermogen en speelt uiteenlopende rollen erg natuurlijk.. Hij speelt goed in op de verschillende leerdoelen van de deelnemers, geeft op een constructieve manier gerichte feedback op gedrag en heeft gevoel voor humor."
Review: Ook leuk om te lezen:"Nogmaals thanx voor de workshop "grensoverschrijdend gedrag”.Het was een zeer leerzame en nuttige bijeenkomst.Ik heb louter positieve reacties gehoord.Ik heb het ook op deze wijze gemeld aan mijn leidinggevende.Wat mij betreft krijgt eea een vervolg"
"Frits onderscheidt zich door zijn niet aflatende drang tot verbetering van zijn/onze professionaliteit. Tijdens pauzes hebben we vaak een soort intervisie: hij houdt mij en zichzelf een spiegel voor. Op de deelnemers komen wij zodoende als zeer professioneel en goed op elkaar ingespeeld over. Dit resulteert in een groot leereffect bij onze deelnemers. O ja, hij kan ook nog goed acteren."
"alweer 18 jaar zelfstandig trainingsacteur! Dat lukt alleen als je van je vak houdt en professioneel vorm geeft. Bedankt voor de samenwerking tot dusver en kijk uit naar de trainingen die nog komen gaan!"
Kennis en kunde

Sociale academie de Horst 1981 - 1985Sociaal-cultureel werk
5 jaar improvisatietraining 1991 1996
Train de trainer 2016
Mijn specialisatie:effectief communiceren,omgaan met grensoverschrijdend gedrag,persoonlijkheidsstoornissen: borderline, ADHD, autisme en autistiforme stoornissen, narcisme, psychose, angststoornissen, bi-polaire-stoornis, LVG, dementie.
Workshops:Dementie (Margriet Lem)DISCE-learning (Kapok)Elevator-pitchHRO (High Reliability Organization)Improviseren (Harry Piekema)Improviseren (3 daagse, Helmert Woudenberg)Karakterstructuren (NVvT)KernkwadrantenLIFO (Hans Fischer)MyMethods (Bernadette Vrijling)Motiverende gespreksvoering (Arie Speksnijder)Ontwikkelingsgericht trainen en acteren (Lezing NVvT)Oplossingsgericht werken (Hilbert-Jan Smitt)Persoonlijkheidstoornissen. (Gory Cleve, 3 daagse)Roos van Leary (Trifier)Spiral DynamicsTalenten scanTeam Toppers Masterclass (Belbin for kids)(Marion van de Coolwijk)Tekstbeheersing (John Lanting, 3 daagse)Traintool (e-learningplatform)Transactionele Analyse (Trifier)‘Verstaan: een kwestie van oefenen.’ (Jan Flameling)Werkvormen (Kapok) Zuiver Communiceren (Maaike Nooitgedagt)
Ik heb niet de illusie dat deze lijst compleet is.
Ik geef ook workshops:Effectief acteren in een agressiereductietrainingenIn de workshop “Acteren in een agressie reductietraining” gaan we aan het werk met de meest gebruikte modellen (en hun varianten) en hoe deze zuiver en veilig te spelen. Met de opgedane ervaring(en) kan je effectiever spelen en aansluiten bij je trainer en cursist.“mooie workshop, effectief, zalig toepasbaar, goed uitgelegd”“Wat een bevlogenheid...wat een deskundigheid!”“Claudia en Frits weten behalve vakkennis hun plezier in het vakgebied over te brengen”