Williams - F-14 Tomcat (1987)

Sivu luotu: 28.11.2009

Sivu päivitetty: 24.7.2010

Flipperin hankintapäivä: 12.2.2008

Flipperin myyntipäivä: 11.9.2010

Yleistä

F-14 Tomcat on vauhdikkaiden flippereiden ykkössuunnittelijan Steve Ritchien suunnittelema erittäin nopeatempoinen ja tunnelmallinen flipperi. Teemana on 80-luvun kylmän sodan aikainen lentäjä-ässien mittelö, jossa jenkki Iceman yrittää kukistaa ilkeän venäläisen Kenraali Jagovin.

Flipperi on mielestäni todella vauhdikas ja valaistuksensa puolesta hulppein mitä olen koskaan pelannut (ei sovellu varmaankaan kovin hyvin epileptikoille). Erikoisuutena flipperi on ensimmäinen jossa oli kickback, eli pallo singahtaa salamannopeudella takaisin kohti flippereitä kun se lyödään Jagoville (tähän viittaa myös pelin slogan: "It's fast, it's furious, AND IT FIGHTS BACK!").

Lähtötilanne

Pelikentässä oli jonkin verran kulumaa ja paikkamaalailua vilkkaimilla alueilla (ilmeisesti myös mylarien poisto oli vienyt hieman maalia mukanaan). Inserttien tekstit olivat kuluneet paikoin kokonaan ja niitä oli korjailtu tussilla. Toinen sligshot muovi oli rikki ja toinen kokonaan toisesta pelistä. Kabinetti oli ikäisekseen hyvässä kunnossa ja naarmuja oli lähinnä yläkotelossa. Pelistä puutui jostain syystä takalasin lukitussalpa, knockeri ja tilttiheiluri, mutta eihän niitä kotosalla pelatessa mihinkään tarvitakaan.

Kunnostus

Tämä oli toinen kunnostamani flipperi. Tilanpuutteen vuoksi tiesin luopuvani laitteesta jossain vaiheessa, joten tarkoitus oli laittaa peli hyvään pelattavaan kuntoon tekemättä kuitenkaan mitään suurkunnostusta.

Kabinetti

    • Kabinetin sisäosa imuroitu
    • Kolikkoluukku maalattu
    • Translite kuva puhdistettu
    • Hiottu ja maalattu valotaulu uudelleen
    • Useat metalliosat kiillotettu

Vaikka ajattelin tehdä vain pikaisen läpikäynnin niin jokaisen projektin yhteydessä tulee kuitenkin yleensä mielihaluja kokeilla jotain uutta ensimmäistä kertaa. F-14 flipperin kohdalla tämä kokeilu osui backboxin valotauluun. Se oli erittäin likainen sekä valkoiselta puolelta että takaa käsittelemättömältä pinnalta. Niinpä nappasin valotaulun irti ja irrottelin siitä lamppujen kannat piuhoineen. Hioin levyn molemmin puolin ja suihkin valkoisen etupuolelle ja kevyen lakan takapuolelle. Lopputulos oli mukavan puhdas!

Pelikenttä

    • Kaikki metalliosat kiillotettu
    • Kaikki muoviosat kiillotettu
    • Palaneet ja tummuneet lamput vaihdettu
    • Kaikki kumit vaihdettu uusiin
    • Asennettu uudet insert decal tarrat
    • Asennettu uudet sling shot muovit (Classic Playfield Reproductions)
    • Pelikenttä syväpuhdistettu ja vahattu
    • Uusittu ohjekortit itse tehdyillä näyttävämmillä laminoiduilla korteilla

Koska pelikentän inserttien tekstit olivat monin paikoin kuluneet päätin tilata uudet tarrat. Lueskelin useampia ohjeita tarrojen asenteluun, mutta useimmat niistä käsittelivät kentän lakkaamista tarrojen asennuksen jälkeen. Tarrat ovat mylaria ja luin useiden käyttäjien kokemuksen olleen, ettei lakkausta tarvita vaan tarrat kestävät hyvin kulutusta. Niinpä päätin asennella vain tarrat ja jättää lakkaamisen. Toinen ongelma oli pelille tyypillinen inserttien pieni kohoilu/painuminen. Tällekään en tehnyt mitään, vaan tyydyin toteamaan korkeuserojen olevan riittävän pieniä, etteivät ne häirinneet pelaamista. Asentelu oli tarkkaa puuhaa, mutta lopputulos vaivan arvoinen.

Pelistä oli ostohetkellä vasen sling shot muovi rikki ja oikea oli korvattu jostain toisesta pelistä otetulla. Onneksi sain ostettua uudet muovit tarvitsematta ostaa koko muovisettiä kerralla ja peli näytti tältäkin osin huomattavasti paremmalta. Sling shot muovit ostaessani hankin samalla landing zone rampin päälle tulevan kirkkaan muovin, mutta en heti ymmärtänyt miten se piti asentaa joten se jäi laatikkoon odottelemaan.

Elektroniikka

    • Vaihdettu oikeat sulakkeet
    • Vaihdettu piirikortille uusi vastusverkko

Putsauksen jälkeen peli oli pelikunnossa ja sitä tulikin pelailtua ihan mukavasti. Silmiin pisti yleisvalaistuksen sammuminen yläkentältä ensimmäisen tai toisen pelin aikana, minkä jälkeen valaistus ei palannut. Haitta oli kuitenkin vähäinen joten se jäi "työlistalle". Kolmisen viikkoa oli tullut pelailtua kun peli ei enää tunnistanut palloja ja diagnostiikka ilmoitti parista muustakin kytkinongelmasta. Selailin manuaalia ja kytkinmatriisin mukaan näytti siltä, että kaikki viat olivat samojen komponenttien takana. Selasin manuaalista komponentit ja katselin piirikortilla niiden sijainnit. Ei tarvittu elektroniikka-alan tutkintoa todennäköisen syyllisen kiinnisaamiseksi. SRC6 vastusverkko oli korvattu kasalla vastuksia, jotka oli juotettu yläpäästä toisiinsa tinamassalla. Viritys oli kyllä toiminut, mutta näytti varsin vikaherkältä. Tilasin oikean vastusverkon tilalle ja juottelin paikalleen. Tämän jälkeen kytkinten testit toimivat hyvin.

Mekaniikka

    • Ei korjauksia

Yhteenveto

Suhteellisen kevyellä läpikäynnillä sain vauhdikkaan pelin mukavaan käyttökuntoon. Peli oli tarkoitus myydä pikaisesti, mutta edelleen se löytyy omasta käytöstä ja mielessä on muutaman kerran ollut perusteellisempikin kunnostus. Aika näyttää...

Jälkitarinoita

11.9.2010: Niin mainio ja hauska kuin F-14 pelinä olikin, oli tässä yksilössä aika paljon kaikenlaisia vikoja. Lähinnä viat liittyivät yleisvalaistukseen ja solenoidien ohjaukseen. Piirikorteilta löytyi aikamoisia kolvauksen jäkiä edellä mainittujen vastusverkkoviritysten lisäksi. Laite piiputti, enkä pikadiagnosoinnin jälkeen saanut selvyytä mikä mätti, joten tilanpuutteen vuoksi vein sen pois jaloista mökilleni. Kun sain hankittua lisää flippereitä ajatus koneen kuntoonlaittamisesta ei oikein enää houkutellut, joten möin vehkeen edukkaasti projektina uudelle harrastajalle, joka laittoi koneen itselleen pelikuntoon.

Kuvagalleria

    • Tulossa myöhemmin

Linkkejä

Mikko Laakso 2009