P9. Investiguem amb els sentits

Post date: 09/01/2013 10:08:48

Tots coneixem bé els nostres sentits: vista, oïda, olfacte, gust i tacte...

Quan percebem alguna olor agradable, o no, les partícules de les substàncies que olorem (les molècules) les identifiquem amb alguna olor coneguda... el nostre cervell cerca a la seva "base de dades" alguna informació similar, i si la troba, ens diu per exemple: "uhmm... això fa olor de maduixa!". El que ha passat és que els nostres sentits, en aquest cas el de l'olfacte, a través dels receptors que tenim al nas, en notar les molècules que hi arriben envien la informació al cervell i el cervell ens dóna una resposta.

CERVELL

Passa el mateix amb el gust: quan tastem alguna cosa, el nostre cervell s'activa i intenta reconèixer les molècules que li estan arribant a les papil·les gustatives.

diapasó

I amb el so? què ens arriba? doncs una vibració... (recordeu quan vam provar els diapasons del laboratori?) El tacte també ens permet percebre diferents textures, diferenciar entre la calor i el fred (segons absorbim o no calor), reaccionar davant estímuls (carícies, punxades, productes, cops...)I amb la vista? què observem? els cons i els bastons són les cèl·lules fotoreceptores dels ulls, hi ha 120 milions de bastons i 7 milions de cons, tenint unes dimensions variables en funció de la regió de la retina. Els bastons són sensibles a la llum poc intensa (sensibilitat al capvespre!), aprecien tonalitats grises. Els cons són sensibles a les zones vermella, verda i blava de l'espectre lluminós. Distingeixen colors i permeten una major agudesa visual.Però quina relació tenen els sentits amb la física o amb la química?

Les freqüències de vibració que produeixen els sons, per tant, el que posa en funcionament el sentit de l'oïda, està molt relacionat amb la física.

La química estudia les concentracions de les dissolucions. Visualment i olfactivament, quan observem o olorem una dissolució, també podem saber si una dissolució està molt o poc concentrada. Amb la vista, l'olfacte o el gust ens podem fer una idea de com de concentrada està alguna dissolució, en comparació a una altra que es trobi en condicions similars... i això és el que farem en aquesta pràctica. Investigar qualitativament la concentració de les dissolucions en funció del seu gust, del seu color i de la seva olor.