Defender of Universal Human Rights

Page started at 15.01.2020_01.14 (UTC+1 / España)

Fuente documental / Sursa documentara: Defensor de los derechos humanos - Wikipedia. 6.319 bytes <> (en rumano / in romana = articulo inexistente)

Véase también / Vezi si:

- Human rights defender - Wikipedia. (20.033 bytes).

El texto de la "columna 1" esta dotado con enlaces funcionales (igual como en el texto patrón). En la "columna 3", con azul son los marcados términos correspondientes a los términos de la "columna 1", que si que tienen correspondiente versión en la sección rumana de la Wikipedia, y con rojo, los términos que aun no disponen de versión en rumano.

/

Textul din "coloana 1" este dotat cu aceleași toate linkurile funcționale, exact ca în locul său de origine. În textul traducerii făcute de mine (în "coloana 3"), cu albastru sunt semnalizați termenii care au creată pagină corespondentă în limba română, iar cu roșu sunt indicați termenii pentru care încă nu există pagină creată în secțiunea în limba română a Wikipedia.

Columna 1.

Texto del articulo "Defensor de los derechos humanos"

Columna 2.

Borrador / Maculator

Columna 3.

Traducción / Traducere... admin,

Un defensor (una defensora) de derechos humanos es una persona que trabaja, de manera pacífica, en favor de los derechos proclamados en la Declaración Universal de los Derechos Humanos.

Lo puede hacer informando al público sobre violaciones de derechos humanos o promoviendo campañas para la promoción y protección de estos derechos.

Defensores de derechos humanos pueden ser abogados que defienden la causa de los presos políticos y su derecho a un juicio justo, madres de desaparecidos que marchan para exigir la verdad sobre la suerte de sus hijos, periodistas, profesores, sindicalistas que luchan por el respeto de sus derechos económicos, comunidades campesinas e indígenas que se organizan para defender el reconocimiento de sus derechos, organizaciones que luchan contra la impunidad de los autores de violaciones de los derechos humanos.

Esta "lucha" por el respeto de los derechos humanos es en muchos países una actividad de alto riesgo, y los grupos e individuos que se comprometen en esta vía suelen ser el objetivo prioritario de autoridades y de grupos privados que recurren a desapariciones forzadas, ejecuciones sumarias, detenciones arbitrarias o a la tortura, para hacerlos callar.​

Varias ONG tienen programas específicos para las personas activistas en la defensa de derechos humanos, por ejemplo la Organización Mundial Contra la Tortura o Amnistía Internacional. (1386 bytes)

Índice

1 Reconocimiento en la ONU

2 Perspectiva de género

3 Véase también

4 Referencias

5 Enlaces externos

(106 bytes)

Reconocimiento en la ONU

El 9 de diciembre de 1998 la Asamblea General de la ONU aprobó la resolución 53/144 denominada "Declaración sobre el derecho y el deber de los individuos, los grupos y las instituciones de promover y proteger los derechos humanos y las libertades fundamentales universalmente reconocidos", más conocida como la Declaración sobre defensores de derechos humanos. (385 bytes)

Perspectiva de género

La Asamblea General de la ONU y la Oficina del Alto Comisionado para los Derechos Humanos han identificado dificultades adicionales para las mujeres activistas por los derechos humanos y han reclamado trabajar con perspectiva de género en esta problemática instaurándose el 29 de noviembre como Día Internacional de las Defensoras de Derechos Humanos.​

El 21 de marzo de 2013 en la Resolución aprobada por el Consejo de Derechos Humanos 22/6. Protección de los defensores de los derechos humanos se expresa la especial preocupación por la discriminación y la violencia sistémicas y estructurales a que se enfrentan las defensoras de los derechos humanos, y exhorta a los Estados a que incorporen una perspectiva de género en sus esfuerzos por crear un entorno seguro y propicio para la defensa de los derechos humanos;​

La primera resolución adoptada por la Asamblea General de la ONU sobre las defensoras de derechos humanos fue aprobada el 18 de diciembre de 2013 “Promoción de la Declaración sobre el Derecho y el Deber de los Individuos, los Grupos y las Instituciones de Promover y Proteger los Derechos Humanos y las Libertades Fundamentales Universalmente Reconocidos: protección de las defensoras de los derechos humanos y los defensores de los derechos de la mujer de la Asamblea General de la ONU” (Resolución de defensoras). (1357 bytes)

Vezi și

portalul legii: drept. Conținutul legii.

Femeile apărătorilor drepturilor omului

Ziua internațională a femeilor apărătorii drepturilor omului

Activism

Amnesty International

Declarația universală a drepturilor omului

Apărător al Poporului

Dreptul internațional privind drepturile omului

Ombudsman pentru Drepturile Universității

Instituțiile naționale pentru drepturile omului

Organizația Națiunilor Unite

Un logo pentru drepturile omului

Premiul Națiunilor Unite pentru drepturile omului

Principiile Yogyakarta în acțiune

Apărătorul drepturilor omului este o persoană care lucrează pașnic în favoarea drepturilor proclamate în Declarația universală a drepturilor omului.

Puteți face acest lucru prin informarea publicului despre încălcările drepturilor omului sau prin promovarea campaniilor de promovare și protecție a acestor drepturi.

Apărătorii drepturilor omului pot fi avocați care apără cauza prizonierilor politici și dreptul lor la un proces echitabil, mame ale persoanelor dispărute care marșează pentru a cere adevărul despre soarta copiilor lor, jurnaliști, profesori, sindicaliști care luptă pentru respectarea drepturile lor economice, comunitățile țărănești și indigene care sunt organizate pentru a apăra recunoașterea drepturilor lor, organizații care luptă împotriva impunității pentru autorii încălcărilor drepturilor omului.

Această „luptă” pentru respectarea drepturilor omului este o activitate cu risc ridicat în multe țări, iar grupurile și persoanele care se angajează în acest fel sunt de obicei obiectivul prioritar al autorităților și grupurilor private care recurg la dispariții forțate, la execuții sumar, detenție sau tortură arbitrară, pentru a le tăcea.

Mai multe ONG-uri au programe specifice pentru activiștii pentru drepturile omului, de exemplu Organizația Mondială împotriva Torturii sau Amnesty International.

index

1 Recunoaștere la ONU

2 Perspectiva de gen

3 Vezi și

4 Referințe

5 Legături externe

Recunoașterea ONU

La 9 decembrie 1998, Adunarea Generală a ONU a adoptat rezoluția 53/144 denumită "Declarație privind dreptul și datoria persoanelor, grupurilor și instituțiilor de a promova și proteja drepturile omului și libertățile fundamentale recunoscute universal" , mai bine cunoscută sub numele de Declarația privind apărătorii drepturilor omului. (385 octeți)

Perspectiva de gen

Adunarea generală a ONU și Oficiul Înaltului Comisar pentru Drepturile Omului au identificat dificultăți suplimentare pentru activiștii pentru drepturile omului pentru femei și au cerut să lucreze cu o perspectivă de gen în această problemă, instituind 29 noiembrie ca Ziua Internațională a Apărătorilor Drepturilor Omului Drepturile omului2

La 21 martie 2013, în Rezoluția aprobată de Consiliul pentru Drepturile Omului 22/6. Protecția apărătorilor drepturilor omului își exprimă îngrijorarea specială pentru discriminarea sistemică și structurală și violența cu care se confruntă apărătorii drepturilor omului și îndeamnă statele să includă o perspectivă de gen în eforturile lor de a crea un mediu sigur și propice pentru apărarea drepturilor omului;

Prima rezoluție adoptată de Adunarea Generală a ONU privind apărătorii drepturilor omului a fost adoptată pe 18 decembrie 2013 „Promovarea Declarației privind Legea și Obligația persoanelor, grupurilor și instituțiilor de a promova și proteja Drepturile universale și libertățile fundamentale recunoscute: protecția apărătorilor drepturilor omului și a apărătorilor drepturilor femeilor din Adunarea Generală a ONU ”(Rezoluția apărătorilor drepturilor omului).

Vezi și

- Portal:Drept. Conținut relationat cu materia de Drept.

- Femeile apărătorilor drepturilor omului

- Ziua internațională a Apărătoarelor Drepturilor Umane

- Activism

- Amnesty International

- Declarația universală a drepturilor omului

- Avocat al Poporului

- Dreptul internațional privind drepturile omului

- Ombudsman pentru Drepturile Universitarilor

- Instituții naționale pentru drepturile omului

- Organizația Națiunilor Unite

- Un logo pentru drepturile omului

- Premiul Națiunilor Unite pentru drepturile omului

- Principiile Yogyakarta în acțiune

Un apărător (o apărătoare) ale umanelor drepturi este o persoană care lucrează (activează), de manieră pașnică, în favoarea drepturilor proclamate în Declarația Universală a Drepturilor Omului.

Poate face acest lucru prin informarea publicului despre încălcări de drepturi umane sau prin promovarea de campanii de promovare și de protecție a acestor drepturi.

Apărători ai umanelor drepturi pot fi avocați care apără cauze ale prizonierilor politici și dreptul lor la un proces echitabil, mame de persoanelor dispărute care marșează pentru a cere să afle adevărul despre soarta copiilor lor, jurnaliști, profesori, sindicaliști care luptă pentru respectarea drepturilor economice, comunități țărănești și indigene care se organizează pentru a-și apăra recunoașterea drepturilor lor, organizații care luptă împotriva impunității pentru autorii încălcărilor de drepturi umane.

Această „luptă” pentru respectarea umanelor drepturi reprezintă în multe țări, o activitate cu risc ridicat, iar grupurile și persoanele care se angajează în acest fel de luptă sunt de obicei obiectivul prioritar al autorităților al grupărilor private care recurg la dispariții forțate, la execuții sumare, la detenții arbitrare, la tortură, pentru a le obliga să tacă.

Diverse ONG-uri au programe specifice pentru activiștii care luptă în favoarea respectării umanele drepturi, cum sunt spre exemplu Organizația Mondială Împotriva Torturii sau Amnesty International.

Index

1 Recunoaștere în cadrul ONU

2 Perspectiva de gen

3 Vezi și

4 Referințe

5 Legături externe

Recunoaștere în cadrul ONU

La 9 decembrie 1998, Adunarea Generală a ONU a adoptat rezoluția 53/144 denumită "Declarație privind dreptul și datoria persoanelor, grupurilor și instituțiilor de a promova și proteja drepturile omului și libertățile fundamentale recunoscute universal" , mai bine cunoscută sub numele de Declarația privind apărătorii drepturilor omului. (385 octeți)

Perspectiva de gen.

Adunarea generală a ONU și Oficiul Înaltului Comisar pentru Drepturile Omului au identificat dificultăți suplimentare pentru femeile activiste pentru drepturile omului și au cerut să lucreze cu o perspectivă de gen în această problematică, instituind 29 noiembrie ca Ziua Internațională a Apărătoarelor Umanelor Drepturi.

La 21 martie 2013, în Rezoluția aprobată de Consiliul pentru Drepturile Omului 22/6. Protecția apărătorilor drepturilor omului își exprimă îngrijorarea specială pentru discriminarea sistemică și structurală și violența cu care se confruntă apărătorii drepturilor omului și îndeamnă statele să includă o perspectivă de gen în eforturile lor de a crea un mediu sigur și propice pentru apărarea drepturilor omului;

Prima rezoluție adoptată de Adunarea Generală a ONU privind apărătoarele de drepturi umane a fost adoptată pe 18 decembrie din 2013 „Promovarea Declarației privind Legea și Obligația Indivizilor, a Grupurilor și a Instituțiilor de Promovare și Protejare a Drepturile Umane si a Libertăților Fundamentale Universal Recunoscute: protecția apărătoarelor drepturilor umane și a apărătorilor drepturilor femeilor a Adunarii Generale a ONU ”(Rezoluția apărătoarelor).

- Prizonier de conștiință.

- Conștiința dizidentă.

Vezi si:

Admin reviews

Editado a 30.06.2021_01.14 (UTC+1 / Paterna, España)

- Scrisoarea mea către ONU (privind versiunea in limba romana a textului Declaratiei Universale / Mi carta para ONU (sobre la versión en rumano del texto de la Declaración Universal);

- Scrisoarea mea catre UE (privind totala vulnerare, din 2006 in sus, a Drepturilor Fundamentale, acelor persoane care exercita profesiunea de sofer, de catre Statele Membre ale UE din care respectivele persoane fac parte) / Mi carta para la UE (sobre la total vulneración de los Derechos Fundamentales, a las personas que exercen la profesion de chofer, por parte de los Estados Miembros de la UE cuyos ciudadanos son las respetivas personas).