Guia Didàctica

Aquesta activitat està dirigida a alumnat de 1 ESO i té per objectiu treballar amb els alumnes els moviments de la Terra i els seus efectes, a més del treball científic d'investigació a partir de dades i comunicació científica.

L'activitat i la seva aplicació han estat objecte d'una publicació en obert, que pot ser útil com a guia didàctica per al professorat interessat a aplicar-la:

Eppur si muove: una secuencia contextualizada de indagación y comunicación científica sobre el sistema astronómico Sol-Tierra. Revista Eureka de Enseñanza y Divulgación de las Ciencias (2015), 12 (2), 328-340. J.Domènech

Objectius de l'activitat

    • Entendre els efectes de la rotació i translació de la Terra.
    • Dissenyar experiments i registrar i sistematitzar dades.
    • Usar evidències per a inferir models (raonament inductiu).
    • Usar models per a fer prediccions (raonament deductiu).
    • Contextualitzar i donar sentit a vocabulari científic específic (equinocci, translació, ...).
    • Comunicar en formats científics.

Temporització i requisits materials

L'activitat està pensada per a fer-la juntament amb l'alumnat a l'aula, i té una durada de 4 setmanes, tot i que això depèn del calendari que proposen els alumnes (pot ser un per a tots, o cada grup el seu calendari).

Tot i que es recomana fer l'activitat a l'escola, alternativament es pot projectar com una activitat a llarg plaç per a fer a casa al llarg de diversos cap de setmana.

A cada etapa han d'assolir uns objectius conceptuals i generar un producte, que convé revisar amb ells abans de que passin a l'etapa següent. Es recomana fer diverses sessions seguides i fer l'activitat en paral·lel amb altres activitats.

Organització social de l'aula

L'activitat està pensada per a aplicar-la seguint el protocol de treball de projectes TPoP, que alterna diveres organitzacions d'aula:

  • Taller: gran grup, el professor explica breument (15 min) algun pas complex del procés o algun contingut. Transmissió d'informació.
  • Portfolio: individual, cada alumne fa una reflexió sobre el seu aprenentatge. No hauria de durar més d'un quart d'hora i caldria fer-ho almenys 3 cops al llarg del projecte.
  • Projecte: en grups petits (3 alumnes), treball autònom d'indagació.

Bastides didàctiques i avaluació

L'activitat proposa diverses bastides didàctiques per a recolzar l'alumnat en el seu procés d'indagació. Es recomana que la bastida d'avaluació del vídeo (rúbrica) es desenvolupi juntament amb l'alumnat, i que això es faci en algun punt enmig de l'activitat: fer-ho a l'inici no serveix per a res, perquè els alumnes no han pogut encara fer-se una idea del projecte i procés, i fer-ho al final dificulta que puguin reaccionar i ajustar elements.

Es recomana concloure el projecte amb un visionat conjunt dels vídeos i coavaluació, ja en aquest estadi, degut a la modelització que implica, solen fer-se evidents les concepcions errònies.