Etelä-Suomen vapaa-ajankalastajapiiri

Tutustu Fisuun.fi -sivustoon,
klikkaa linkkiä!
Sivuilta löydät tietoa mm.
eri kalalajeista ja niiden kalastuksesta, askarteluohjeita, videoita, pelejä ja paljon muuta.


Kilpaonginnan avoimet keskiviikkokisat jatkuvat

Kisapaikka: Kyläsaari
Arvonta: 16:30
Kisa-aika: 17:30 - 20:30

Ilmoittautumiset ja lisätiedot:
Oskari Rapeli, 040-325 6800


Silakka nappaa litkaan myös syksyllä

Kevät on tunnetusti silakan narraamisen ykkösaikaa. Suomen Vapaa-ajankalastajat muistuttaa, että nyt syksylläkin kannattaa näitä herkkuja pyytää. Vesien kylmetessä rupeavat Itämeren ulappavesillä kesän viettäneet silakat saapumaan kohti rannikkoa. Vuodet eivät ole veljeksiä, mutta kapean saaristovyöhykkeen alueilla tämä tapahtuu yleensä jossain kohtaa syyskuuta. Saaristomeren sisäosissa syyssesongin alku voi venyä helposti lokakuulle. Tällöin monet kalastajat kävelevät keväisen silakkasesongin aikana tutuiksi tulleille paikoille, usein syvähköjä salmipaikkoja ylittäville silloille, ja laskevat virveleillään silakkalitkat veteen.

Silakkalitkaksi kutsutaan noin parin metrin pituista siimaa, johon on pienin välimatkoin kiinnitetty noin kymmenkunta kiiltävää koukkua päällekkäin. Syöttejä ei silakanlitkauksessa tarvita, vaan pelkät hopeiset tai kultaiset, kiiltävät koukut riittävät, sillä ne muistuttavat riittävästi silakalle maittavaa eläinplanktonia. Litkan alapäässä on paino litkan viemiseksi haluttuun syvyyteen.

Vedessä olevaa litkaa nostetaan ja lasketaan vavalla rauhallisesti ylös alas. Kun vierestä ui silakoita, nappaavat ne empimättä liikkuviin koukkuihin kiinni ja kalastaja kelaa saaliin ylös. Pitkä vapa helpottaa litkalla kalastamista ja vähentää myös koukkujen sotkeentumista kalojen irrotusvaiheessa. Vavan kannattaakin käytännön syistä olla käytettävää litkaa pidempi.

Silakanlitkaus on maksuton yleiskalastusoikeus ja välineet ovat hyvin edulliset, joten kynnys lajin kokeiluun on matala. Moni jääkin koukkuun tähän leppoisaan lajiin, jolla saa helposti itse kalastettua maittavaa ja terveellistä lähiruokaa. Silakassa on mm. runsaasti terveyttä edistäviä omega-3-rasvahappoja ja rasvapitoisuus on parhaimmillaan juuri näin syksyisin. Syömällä silakkaa autat myös Itämerta vähentämällä rehevöittävää fosforia.

Lisätietoja:

kalatalousasiantuntija Janne Antila, puh. 045 630 4280, janne.antila@vapaa-ajankalastaja.fi.

kalatalousasiantuntija Juha Ojaharju, puh. 045 113 3050, juha.ojaharju@vapaa-ajankalastaja.fi
Tapani Hyvönen on kerännyt kilpailutuloksia menneistä vuosilta, ne löytyvät kohdasta Kilpailutulokset ja sielä kansiosta: Kisatuloksia menneiltä vuosilta.


Olemme Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestön jäsen.

Vapaa-ajan kalastaja -lehti lähetetään kaikille kalaseurojen jäsenille.