Mindfulness aplicat a l'educació

Dins dels actes organitzats pel Ep! Moviment de Renovació Pedagògica de l’Alt Empordà, el 13 d'abril de 2016 vàrem comptar amb la presència de l’especialista en Mindfulness i educació emocional i doctorand de la Facultat de Pedagogia de la UB, Pilar Aguilera.

Aguilera és responsable de la iniciativa Escoles Despertes-Mindfulness Aplicat a l’Educació a l’Institut de Ciències de l’Educació (ICE) de la UB i del programa de formació Mindfulness en la tradició del mestre zen Thich Nhat Hanh a l’Institut Gestalt de Barcelona.

Gairebé una setantena de docents i professionals lligats al món de l’educació varen omplir l’espai dels Caputxins durant la sessió de dues hores que va comptar amb moments més distesos, dirigits a posar a la pràctica activitats més participatives i relacionals entre els assistents.

Inscripció

Escoles Despertes (nivell 2)

Mindfulness Aplicat a l’Educació

Descripció

El programa de formació Escoles Despertes (nivell II). Mindfulness aplicat a l’educació està inspirat en l'ensenyament del mestre zen ThichNhatHanh, impulsor del mindfulness a Occident i autor de més de cent llibres sobre mindfulness (per exemple, El milagro del mindfulness). ThichNhatHanh és poeta i activista dels drets humans, va ser proposat al premi Nobel per Martin Luther King Jr. el 1967, i ha estat una influència rellevant per a científics com el professor Jon Kabat-Zinn, entre d’altres.

Aquest programa de formació en mindfulness és universal i secular, i té una estructura espiral i progressiva que abraça la dimensió física, emocional, cognitiva, social, ambiental i global per a una educació integral i en valors. Les Escoles Despertes es basen en tres fonaments: 1) presència; 2) comunitat, i 3) servei.

El nivell II està dirigit a tots els mestres i educadors que han regat les seves llavors de presència, pau i felicitat a través del programa de formació Escoles Despertes(nivell I) i que desitgen continuar cultivant l’energia de la consciència plena a la seva vida diària i expandir-la, coma educadors, al seu àmbit educatiu, al seu alumnat i a les comunitats més properes dins l’escola o entorn professional. D’aquesta manera, el programa de formació de nivell II s’expandeix en tres àmbits d’intervenció en espiral: educadors, alumnat i comunitat-escola.

Plantant llavors en els educadors

El educadors experimentaran eines de consciència plena que els ajudaran a cultivar la seva presència genuïna, la calma, l’alegria d’ensenyar i la solidesa i autenticitat en el dia a dia de l’escola. D’aquesta manera podran reduir l’ansietat i la frustració davant les adversitats i prendre decisions més creatives, refrescants i saludables per a ells mateixos com a educadors, per al seu alumnat i per a la comunitat educativa.

S’exploraran dinàmiques i estratègies d’ensenyament-aprenentatge per afavorir el respecte, la tolerància i la inclusió fent ús de la paraula bondadosa i l’escolta profunda en un ambient harmònic i pacífic de comprensió, compassió i aprenentatge profund.

S’aprendrà a organitzar i gestionar el procés d’ensenyament amb més creativitat, espontaneïtat i alegria per arribar a un aprenentatge efectiu que inspiri un ambient emocional més nutritiu, de confiança i receptivitat, entre professorat i alumnat.

Els nens feliços canviaran el món

Els educadors aprofundiran en les teories i mostres internacionals de les bones pràctiques en relació amb el mindfulness dels nens i adolescents, per a una educació integral i en valors que englobi tant la dimensió racional com la dimensió emocional i espiritual.

S’exploraran recursos i activitats didàctiques d’intervenció específiques per educar la consciència plena, la concentració i la comprensió profunda dels nens i adolescents, per així, ajudar a despertar en ells una mirada atenta, reflexiva i feliç. Alhora, es fomentaran hàbits ètics i saludables que afavoreixin la convivència pacífica i el rendiment escolar per aconseguir un món més compromès, responsable i conscient.

Cultivant comunitats despertes en l’àmbit escolar; fluint com un riu

Els educadors aprendran, de manera experimental, a dissenyar, implementar i avaluar els seus propis projectes d’intervenció en mindfulness amb l’enfocament d’Escoles Despertes, adaptant-los a les necessitats de la seva comunitat educativa i aplicant-los una vegada els hagin experimentat i interioritzat durant el procés de formació de nivell I i nivell II. D’aquesta manera, s’aprofundirà en processos orgànics d’acció compromesa per tal de portar el mindfulness a l’àmbit escolar de manera holística i flexible, i propiciant transformacions sostenibles a llarg termini.

S’incidirà en la creació d’oportunitats d’interiorització i reflexió compartida per cultivar el compromís col·lectiu a través de comunitats de pràctica en xarxa i, així, crear processos orgànics de canvis personals i comunitaris adaptats als contextos ambientals i culturals dels entorns educatius.

Objectius

1) Aprofundir en les teories i mostres internacionals de les bones pràctiques sobre el mindfulness en l’educació i contrastar-les amb la pràctica reflexiva dels educadors.

2) Plantar llavors per cultivar la presència, l’alegria i la felicitat de l’educador, i aprendre a gestionar l’estrès, l’ansietat i el patiment.

3) Examinar els recursos metodològics i les activitats educatives específiques per a la intervenció del mindfulness a l’aula i a l’escola amb els nens i adolescents, i també amb les comunitats mésproperes (professorat, famílies, direcció, personal de serveis, etc.).

4) Explorar estratègies d’ensenyament-aprenentatge que ajudin a assolir un aprenentatge significatiu i conscient.

5) Explorar processos d’implementació i avaluació flexibles i orgànics que inspirin el compromís col·lectiu i la pràctica profunda i significativa del mindfulness.

6) Donar suport al sorgiment de comunitats de pràctica a les escoles per desenvolupar la consciència plena amb les comunitats més properes.

7) Cultivar relacions col·laboratives en xarxa basades en la confiança i la reflexió compartida entre els educadors, per sostenir el compromís col·lectiu i el significat profund de la pràctica de la consciència plena, tant en l’àmbit personal com en l’àmbit professional, dins els entorns educatius.

8) Desenvolupar una xarxa àmplia d’espais d’aprenentatge diversificats i d’aprofundiment amb experts nacionals i internacionals en la tradició de ThichNhatHanh i PlumVillage.

Programa

(1) Programa presencial (40h)

Els educadors tindran l’oportunitat d’experimentar una vivència profunda de consciència plena i aprenentatge compartit en comunitat a través de jornades senceres de dissabte o cap de setmana.

(2) Projecte d’intervenció en mindfulness (20h)

Els educadors hauran de desenvolupar un projecte d’intervenció específic d’acord amb uns paràmetres d’actuació adaptats a les necessitats del seu context educatiu i personal.El projecte donarà impuls i estimulació al procés d’aprenentatge dels educadors durant tota la trajectòria de la formació.

(3) Recés de plena consciència a la Comunitat de Pràctica Plum Village del mestre zen ThichNhatHanh (56h)

Els educadors hauran de fer una estada d’una setmana a la Comunitat de Pràctica PlumVillage, a França. Allà podran continuar la seva formació i vivència profunda amb els monjos i les monges del mestre ThichNhatHanh i la comunitat laica, en un espai de nutrició, alegria i felicitat compartida. S’aconsella que els educadors i el professorat del curs visitin PlumVillage junts com a grup-classe durant la setmana del 28 de juliol al 4 d’agost de 2017 per tal de rebre els beneficis de la pràctica i poder desenvolupar un programa de formació personalitzat per al grup. En casos excepcionals s’admetrà que els educadors facin l’estada a PlumVillage en dates diferents de les proposades en el programa. En aquest cas, només será convalidable l’estada a PlumVillage, a l’efecte de rebre la certificació de l’ICE UB, si s’ha fet dins el termini d’un any i mig després d’haver finalitzat la formació d’Escoles Despertes (nivell II).

Metodologia

La metodologia del programa de formació Escoles Despertes (nivell II). Mindfulness aplicat a l’educació abraça una sèrie de components interconnectats de desenvolupament personal i professional, amb la finalitat d’oferir experiències orgàniques, flexibles i interioritzades que ajudin a sostenir la consciència plena a llarg termini, i no com una experiència fixa.

El programa combina els fonaments teòrics amb la pràctica basada en dinàmiques participatives d’aprenentatge experiencial, que ajuden a comprendre el nostre cos, la nostra ment i els nostres sentiments i percepcions. D’aquesta manera podem aprofundir en l’art de la consciència plena a la nostra vida personal i a l’entorn educatiu.

Avaluació

- Assistència a les sessions presencials.

- Diari reflexiu.

- Projecte d’intervenció en mindfulness.

- Estada d’una setmana al recés de plena consciència al Centre de PràcticaPlumVillage de França.

Directora i professora

Pilar Aguilera és especialista en mindfulness i educació emocional i doctorada de la Facultat de Pedagogia de la UB. És responsable de la iniciativa EscolesDespertes - Mindfulness aplicat a l’educació a l’Institut de Ciències de l’Educació (ICE) de la UB i del programa de formació Mindfulness en la tradició del mestre zen ThichNhatHanh a l’Institut Gestalt de Barcelona.

Col·labora com a professora en els postgraus en mindfulness de la Universitat de Lleida i de la Blanquerna - RamonLlull, i és membre de l’equip assessor de l’Espai-M de la Facultat de Psicologia de la UB. L’any 2002 va iniciar-se en la pràctica del mindfulness en la tradició de ThichNhatHanh i és membre de la seva Comunitat de l’Interser a Espanya. Té un màster en Educació Emocional i Lideratge Institucional per la Universitat de Southampton i ha estat investigadora visitant a l’Institut d’Educació de la University College London. Coordina el moviment de mindfulness Wake Up Barcelona i és investigadora de la iniciativa Escoles Despertes. El 2014 va ser l’organitzadora principal, juntament amb l’ICE, de les I JornadesInternacionals de Mindfulness a l’Educació (EscolesDespertes) amb el mestre ThichNhatHanh a la UB.

Destinataris

Professorat de primària, secundària i universitat i psicopedagogs que hagin obtingut el nivell I del programa Escoles Despertes.

Calendari i horaris

Programa presencial

11 de febrer, de 10h a 14h i de 16h a 20h

12 de febrer, de 10h a 14h

11 de març, de 10h a 14h i de 16h a 20h

12 de març, de 10 a 14h

22d’abril, de 10 a 14h i de 16h a 20h

20 de maig, de 10 a 14h i de 16h a 20h

Recés de Plena Consciència al Centre de Pràctica PlumVillage, a França

Del 28 de juliol al 4 d’agost de 2017

Entrega del projecte d’intervenció en mindfulness

15 d’octubre de 2017

Hores: 116

Idioma: català

Places: 30

Informació del curs

Escoles Despertes (nivell 1).

Mindfulness Aplicat a l’Educació

Descripció

El programa de formació Mindfulness aplicat a l’educació. Escoles Despertes (nivell 1) està inspirat en les ensenyances del mestre zen Thich Nhat Hanh, impulsor del mindfulness a Occident i autor de més de cent llibres sobre mindfulness (p. ex. El milagro del mindfulness). Thich Nhat Hanh és poeta i activista pels drets humans, va ser proposat al premi Nobel per Martin Luther King Jr. el 1967, i ha estat una influència rellevant per a científics com el professor Jon Kabat-Zinn, entre d’altres.

El programa Escoles Despertes és universal i secular i està dirigit a tots els Mestres i educadors que desitgen cultivar la pau i el benestar a les seves vides, així com reduir l’estrès i l’ansietat creant, a la vegada, un clima més saludable, ètic i compassiu a les seves aules i escoles. El programa té una estructura espiral i progressiva i abraça la dimensió física, emocional, cognitiva, social, ambiental i global per a una educació integral i en valors. El programa Escoles Despertes està basat en tres fonaments: 1) presència; 2) comunitat, i 3) servei.

El nivell 1 està centrat a cultivar el mindfulness de l’educador. El mindfulness (o consciència plena) és l’energia de ser conscient i estar despert davant del que passa dintre i arreu nostre en el moment present. El mindfulness ens ajuda a connectar amb la nostra consciència profunda, tornar a nosaltres mateixos, a l’aquí i ara, per reconèixer el nostre comportament habitual, identificar noves opcions i fer millors eleccions.

D’aquesta manera podem deixar anar les nostres preocupacions recurrents, reduint l’estrès i els seus efectes físics, i augmentar el nostre benestar, pau i plenitud. La compassió sorgeix, aleshores, de forma natural, així com un sentiment de pau interior, d’alegria i vitalitat que ens ajuda a incrementar la nostra llibertat personal i triar una direcció més saludable i ètica en la nostra vida personal i professional en interconnexió amb la nostra societat i el nostre planeta.

Objectius

1.Cultivar la consciència de la respiració per ajudar a unir cos i ment i desenvolupar la concentració.

2. Cuidar el nostre cos per reduir l’estrès i el patiment.

3. Cultivar el caminar i el moviment conscient a la nostra vida diària.

4. Aprendre a cultivar sentiments d’alegria i felicitat i a apreciar el que ja tenim.

5. Aprendre a simplificar les nostres vides per ser capaços de tenir més temps per relaxar-nos i gaudir de la vida.

6. Familiaritzar-nos amb la pràctica del menjar conscient per a una vida saludable en un món sostenible.

7. Aprendre a escoltar i abraçar les nostres emocions intenses, com la por, la ràbia, l’ansietat i la desesperació.

8. Aprendre a usar la paraula amable i l’escolta compassiva per cuidar les nostres relacions.

9. Practicar la resolució pacífica dels conflictes i aprofundir en l’art de la reconciliació i la inclusivitat.

10. Explorar directrius no sectàries i ètiques per a la nostra pròpia salut i felicitat i també per a la de les nostres famílies, escoles i comunitats, la de la nostra societat i la del nostre món.

11.Observar de forma profunda el nostre consum i producció, com a individus i com a societat en un món global.

Continguts

1.He arribat, ja sóc a casa: què és el mindfulness?

Familiaritzant-nos amb el mindfulness com a concepte. Conectando con los demás, conectando con mi presencia. Les malalties de la nostra època. El paper de l’educador. Fonaments teòrics. Les evidències de les bones pràctiques. L’escola del segle xxi. Les nostres comunitats.

2. Respira, estàs viu!

La respiració conscient. Un toc de campana. L’experiència sensorial. Consciència plena / concentració / intuïció. Acceptació. Deixar anar. La presa de consciència en els actes quotidians. Somriu, estàs viu! La meditació com a forma de vida.

3. La pau és a cada pas: habitant el nostre cos, despertant aquí i ara

La relaxació del cos. Connectant ment i cos. Body scan. Moviment conscient. Els exercicis de la plena consciència. La meditació caminant. Arrelament i solidesa. Presència.

4. Sembrant llavors, regant les flors de la nostra ment

La ment conscient. El magatzem de la consciència. Les formacions mentals. Els patrons mentals. Els quatre nutrients. L’univers en una mandarina. Les cinc contemplacions. La meditació del menjar. Les impressions sensorials. La volició. La consciència col·lectiva.

5. Alegria al meu interior, alegria al món: cultivant les emocions positives

Què és una emoció? Emocions i sentiments. Emocions positives. Emocions inconfortables. Sense fang no hi ha lotus. Educació emocional. El benestar emocional. La resiliència. Alegria/amor/equanimitat/compassió. La meditació de la compassió. Abraçar també és meditar.

6. Abraçant les nostres emocions, curant el nen interior

Abraçar les emocions inconfortables. Ira/por/enveja/avarícia. El segrest emocional. Transformar el ferment interior. La respiració abdominal. La llibertat emocional. Els nostres ancestres. Curant el nen interior.

7. Jo estic en tu, i tu estàs en mi: l’amor i la comunicació compassiva en les relacions socials

La paraula amable. L’escolta profunda. Comunicar des del cor. Regar les flors de les nostres relacions. La comprensió. L’amor veritable. Les quatre pràctiques de l’amor.

8. Començant de nou: la resolució pacífica i no violenta dels conflictes a través del mindfulness

La pau veritable. Començar de nou. Resposta/reacció. Una carta d’amor. El tractat de pau en les relacions. La comunicació no violenta i l’harmonia de les comunitats. La inclusivitat. Una ciutadania compromesa. L’activisme compromès. La comunitat Wake Up.

9. Fluint com un riu: el mindfulness com a camí de benestar i en valors

Cultivant el camí del benestar. Els vuit valors d’una vida personal i professional mindful: pensament mindful; visió mindful; paraula mindful; diligència mindful; concentració mindful; consciència mindful; acció mindful; mitjà de vida mindful.

10. Ser és interser: cap a una ètica global i planetària a la nostra vida quotidiana

Un despertar col·lectiu. Unitat i diversitat. L’ecologia de la ment i del medi ambient. El consum responsable. Els cinc entrenaments del mindfulness.

Metodologia

La metodologia del programa de formació Mindfulness aplicat a l’educació. Escoles Despertes (nivell 1) combina els fonaments teòrics amb la pràctica basada en dinàmiques participatives d’aprenentatge experiencial, que ajuden a comprendre el nostre cos, la nostra ment i els nostres sentiments i percepcions de manera que puguem aprofundir en l’art de la consciència plena a la nostra vida personal i professional. Aprendrem l’art de cuidar-nos i de transformar el nostre patiment cultivant l’alegria i la pau. Els continguts del curs es van interioritzant de manera progressiva i espiral al llarg de les sessions revisitant-los en les sessions successives i desenvolupant una metodologia holística i integral.