Arhitectura

Daca doriti sa aveti o vedere de ansamblu a companiei dumneavoastra ca sa intelegeti cum lucreaza, cum sa-i realizati viziunea si strategia si cum puteti alinia organizatia, procesele si technologia astfel ca intreprinderea sa livreze eficient, atunci dezvoltati Arhitectura Intreprinderii dumneavoastra, adica Enterprise Architecture (EA).

Daca doriti o imagine sinoptica a sistemelor utilizate in intreprinderea dumneavoastra si a retelelor care le interconecteaza ca sa le puteti interconecta, inventaria si planifica, atunci considerati EA.

Daca vreti sa creati Arhitectura Informatiei procesate si stocate in intreprindere ca s-o catalogati, sa-i simplificati transferul si sa autorizati accesul la ea, atunci creati Arhitectura Intreprinderii, fara de care Arhitectura Informatiei nu are sens fiindca, cum ati putea actiona asupra informatiei fara sa stiti functia sau sistemul care o gazduieste si prelucreaza si conexiunea care o transfera?

Architectura intreprinderii acopera nu unmai optimizarea proceselor dar si a informatiei, tehnologiei si a organizarii resurselor umane aferente. 

Iata un exemplu. Inmatricularea unei masini este un rau necesar, dar trebuie sa fie chiar asa de rau? Trebuie sa va duceti la RAR pentru secretizarea cartii, la CEC pentru taxa de inmatriculare, la administratia de taxe pentru plata impozitului +..., la circa financiara unde asteptati la cateva ghisee numai ca sa platiti taxa de poluare, la politie si la gheretele ce infloresc de pe urma acestui proces putin comprehensibil. Mai mult, trebuie sa repetati aceste vizite in cateva randuri pentru ca institutiile sa calculeze taxele si sa schimbe informatii intre ele.

Dar oare, n-ar fi mai bine pentru toti daca am rezolva problema cu mai putine visite, forme de completat, hartie de plimbat si tracasare? N-ar fi mai bine daca am sti si am urma si noi si agentiile respective, de la bun inceput, acelasi proces, pas cu pas? Arhitectura intreprinderii (EA) va va modela nu numai procesele, organizatia si technologia curente (As-Is) dar si starea finala dorita (To-Be) si roadmapul si strategia de transformare a intreprinderii.

Ei bine, arhitectura intreprinderii (EA) ar fi primul pas in descoperirea proceselor, informatiei prelucrate si organizarii actuale a intreprinderilor implicate. Arhitectura iti va oferi vederea de ansamblu, the "blueprint", care inlesneste intelegerea operarii intreprinderii, inlaturarea rapida a problemelor, de-duplicarea proceselor, platformelor si functiilor din organizatie, si ca urmare scaderea costurilor, planificarea dezvoltarii intreprinderii si cresterea satisfactiei clientilor. 

Odata procesele documentate in architectura, o analiza atenta ar putea propune optimizari care ar reduce drastic, spre satisfactia tuturor, travaliul si costurile clientului  si ale institutiilor. 

Implementarea imbunatatirii proceselor se va face pe baza arhitecturii intreprinderii, adaptand technologiile aferente si aliniind organizatiile si procesele intreprinderilor la aceasta arhitectura. 

Odata stabilite modelul de dezvoltare, principiile si standardele, tool-urile si site-ul, organizarea si guvernarea dezvoltarii, specialistii dumneavoastra in domeniu pot prelua efortul mai departe ca sa lucreze pana la acel nivel de detaliu necesar lor sa opereze businesului, sa-l optimizeze si sa-l dezvolte in armonie cu viziunea si strategia intregii intreprinderi.

Dezvoltarea arhitecturii, luind in considerare strategia si toate schimbarile preconizate pe termen lung, asigura  competiti-vitatea companiei dumneavoastra pe viitor.

 

Acest site va va ajuta sa va formati opinia si baza de cunostinte incipiente atat in privinta conceptului de Arhitectura a Intreprinderii (Arhitectura Businesului a Technologiei si Organizatiei) cat si in privinta dezvoltarii strategiei ei. Business Strategy, SOA, Cloud Computing sunt, de asemenea, printre subiectele expuse.

Site-l fiind in Engleza, apasati Translate (to Romanian) pentru traducere.

Rata de consultanta in Romania este de 500 Euro/day. Pretul a fost ajustat tinand cont de climatul economic dar este negociabil in functie de conditii.

Cursul de arhitectura intreprinderii este nou, original si Romanesc.  

Se desfasoara in Romana si Engleza, aceptand faptul ca dezvoltarile in domeniu au fost concepute in aceasta limba. 

Cursul descrie:

Navigati la pagina de curs EA Training spre a-i studia continutul. Dureaza, in functie de necesitati, de la 1-5 zile.

Pretul este de 400 Euro/zi/persoana, negociabil, pentru un grup de minimum 5 persoane.   

Despre autor:

Adrian este un consultant cu experienta internationala. In ultimii 25 ani, a trait si profesat in Austria, Australia si Britain. 

In Romania, a lucrat pana in 1989 ca Cercetator (Principal) la Institutul de Technical de Calcul, ITC din Bucuresti. 

A condus eforturi arhitecturale la Qantas si MBF (acum BUPA) in Australia si Ofcom si TM Forum (eTOM) in the United Kingdom... 

A fost Senior Manager si Consultant Principal la Accenture si Logica, si Senior Manger la Strategy & Architecture si ulterior  Emerging Tehnologies la Vodafone UK, Head of Architecture la Ofcom (agentie care controleaza Audio-Visualul si utlizarea undelor electromagnetice in Marea Britanie) si Chief Architect la TM Forum.  

A lucrat ca cercetator la Universitatea din Sydney si a studiat pentru doctorat la Universitatea din Sud Australia.

A lucrat pentru un IBM partner in Austria facand design de aplicatii comerciale. 

A tinut prezentari de architectura intreprinderii la conferinte in Britain si a condus (chaired) conferinta de architectura a intreprinderii in Sydney.Adrian a publicat doua carti de Arhitectura Intreprinderii (disponibile pe Amazon si in format ebook), are doua bloguri si articole in domeniu, toate in Engleza.  Vezi detalii pe acest site. 

Este autorul unui model cadru inovator pentru Arhitectura Intreprinderii si a unei arhitecturi de busines generica care se aplica oricarei intreprinderi, unica in domeniul ei, de la care dezvoltarea si implementarea EA porneste cu adevarat. 

CV-ul este atasat la sfarsitul paginii.

Material de referinta:

Books de EA, architectura  intreprinderii:

An Enterprise Architecture Development Framework, 4th edition              

http://tinyurl.com/kwhrwgg

The Enterprise Architecture matters blog                                                   

http://tinyurl.com/mvb6ztb

EA blogs   

http://www.ebizq.net/blogs/ea_matters/

http://it.toolbox.com/blogs/ea-matters/

Articole si presentari            

http://tinyurl.com/358qk96

http://tinyurl.com/2uf3af2.

A cautare Google va va releva  multe alte aspecte ale contributiei sale in domeniul EA, IT si SOA.

Contact: grigoriu@hotmail.co.uk

 In present domiciliat in Britain, Romania si in iarna in Manly, Sydney, Australia. 

 Cursurile si consultanta sunt oferite in Romania.