Presentació

L'any 2008, es va celebrar les primeres jornadesprimeres jornades sobre Innovació a l'ensenyament de la tecnologia amb el tema: Els reptes del nou currículum. L'any 2010, es va celebrar les segones jornades segones jornades sobre Innovació a l'ensenyament de la tecnologia amb el tema: Els reptes dels nous recursos.

Aquest curs les terceres jornades d’Innovació a l’ensenyament de la tecnologia, tenen l’energia com a tema central, amb un èmfasi especial en les energies sostenibles, ja que l’assemblea de les Nacions Unides ha proclamat per aquest 2012 l’any internacional de l’energia sostenible per a tothomany internacional de l’energia sostenible per a tothom .

L’energia és un dels continguts bàsics de la nostra àrea que té unes implicacions directes en la vida de tots nosaltres i en el grau de benestar. És, a més, un tema molt interdisciplinar, que s'aborda també des de ciències naturals i socials. Aquesta transdisciplinarietat ja ha estat incorporada en el currículum i en multitud de materials didàctics, que són a l’abast dels docents.

Entre el nostre alumnat i gran part de la ciutadania hi ha la percepció de que l’energia està al nostre servei i l’accés i disponibilitat són immediates i inesgotables. El creixement del consum d’energia en aquest darrer segle ha estat impressionant, les “necessitats” energètiques s’han disparat, l’anomenada societat del benestar té un dels seus pilars en la disponibilitat d’energia abundant i barata. Per altra banda els països en vies de desenvolupament necessiten també ingents quantitats d’energia per al creixement de la seva economia.

Energia sostenible per a tothom en una conjuntura econòmica menys còmoda comporta l’idea de Nous temps, Noves oportunitats. Volem crear un espai per proposar i per compartir arguments per seguir treballant en l’educació i sensibilitat de l’alumnat en els anys propers.

Ens preguntem: el recurs energètic és inesgotable? Tota la població pot accedir a l’energia igualment? Tots els països disposen d’energia per als seus ciutadans? L’ús de recursos energètics, a nivell personal i com a país, és adequat? Es té en compte el futur? Les energies renovables són una de les solucions per fer front als reptes actuals del model energètic? Quins nous formats i eines podem incorporar a les escoles per tal de ser més eficaços en l’educació sobre l’ús responsable de l’energia? Quin paper han de jugar les TIC i els entorns 2.0 en l'educació sobre l’ús de l’energia a les escoles?

Potser com a resposta a aquestes preguntes cal plantejar-se com fer sostenible l’ús de l’energia des del punt de vista de recurs natural, i també com es pot fer sostenible socialment l’accés a l’energia. El nostre model energètic s’ha de replantejar d’una forma molt seriosa i la formació en Tecnologia a les aules ha de ser global i crítica, buscant nous models de consum per aconseguir una energia sostenible per a tothom.

.