Ordningsregler

Eknäs Båtklubbs ordningsregler

Hamnregler

Allmänt

Eknäs Båtklubb – i fortsättningen kallad EBK –, som är en sektion inom Fastighetsföreningen Eknäsvägarna u.p.a. – i fortsättningen kallad Fastighetsföreningen –, upplåter för sina medlemmar förtöjningsplats för motor- och segelfartyg i sin hamn i Eknäs, mot fastställda avgifter, och i stadgarna samt dessa ordningsregler angivna villkor. Sommarplatserna (april–oktober) är dels tillsvidareplatser som upplåts till medlemmar i Fastighetsföreningen och deras barn, samt säsongsplatser för hyresgäster, boende i första hand i närområdet (inom Fastighetsföreningens område). Avtal för säsongsplatser gäller med automatiskt upphörande. Sedan avtalet upphört att gälla åligger det berörd fartygsägare att omgående avlägsna sitt fartyg ur hamnen. Styrelsen avgör i enlighet med EBK:s stadgar och ordningsregler om nytt fartyg skall beredas plats i hamnen. För plats skall avtal skrivas. Ordförande och hamnkapten i EBK har rätten att teckna avtal. Tidpunkt för sjösättning och upptagning bestäms av styrelsen. Tillfälliga platser tilldelas av hamnkapten. För vinterplatser på land och i sjön gäller separata avtal. Stadgar ordningsregler och vaktinstruktion gäller alla platsinnehavare. Ändring av adress, telefonnummer, e-postadress eller annan väsentlig information skall anmälas till styrelsen med EBK:s ändringsblankett (finns på hemsidan)

Förutsättning för förtöjningsplats

1 Att tecknat avtal gäller endast för det i avtalet angivna fartyget och dess ägare. Att fartyget uppfyller de av myndigheter ställda krav på bottenfärger, samt för fartyg tillverkade 1995 och tidigare för EBK uppvisa EBK:s TBT intyg (gäller ej trä och stål båtar) Platsen får inte utan styrelsens medgivande hyras ut eller lånas ut i andra hand. Om fartygsbyte skall ske under löpande säsong, skall detta anmälas med EBK:s ändringsblankett. Medlem kan avstå sin 12 Styrelsen brygg- eller uppläggningsplats högst en säsong utan att förlora platsen, hyresgäst kan avstå plats högst en säsong utan att förnya ansökan om båtplats. Förutsättningen för detta är att styrelsen underrättas med EBK:s ändringsblankett. Hamnkapten har rätt att hyra ut platsen motsvarande tid. Avgift kan belasta platsen även om den ej nyttjas under säsongen.

2 att fartyget hålls försäkrat täckande ansvar, bärgning samt bortforsling av eventuellt vrak. Försäkringens självrisk får inte överstiga ½ prisbasbelopp. Giltigt försäkringsbrev skall kunna uppvisas. Om tveksamhet råder beträffande försäkringens omfattning skall fartygsägaren för EBK:s styrelse uppvisa intyg från försäkringsgivaren, utvisande att försäkringen utan förbehåll omfattar de ovanstående momenten.

3 att EBK ersätter för skada som uppkommit på fartyg i hamnen enbart om EBK:s försäkringsgivare medger ersättning för skadan. EBK ersätter fartygsägaren med högst det belopp som EBK:s försäkringsgivare utbetalar och tidigast efter det EBK erhållit likvid från försäkringsgivaren. EBK kan endast ställas till svars för skada som EBK vållat eller orsakats av allvarlig brist i åtagande av tjänst. Krav på ersättning för skada skall skriftligen tillställas styrelsen.

4 att inte fartyget används som permanent bostad, för kommersiellt ändamål eller för annan verksamhet, som inte kan hänföras till sjösporten.

5 att hamnkapten, eller av styrelsen utsedd, tillåts besiktiga fartyget då så påfordras.

6 att hamnkapten eller av styrelsen utsedd person äger rätt att vid behov flytta fartyget

7 att fartyget hålls väl länsat samt förtöjt på ett betryggande sätt. Fartyget skall vid förtöjning vara väl avfendrat. Förtöjningsgods skall vara av betryggande dimensioner, vilket båtplatsinnehavaren själv skall kontrollera samt utföra och bekosta.

8 att förtöjningen utförs med dubbla tampar i för och akter vilka skall vara försedda med förtöjningsfjäder, helst av gummi. Eventuella tillbehör får ej monteras på bommar utan hamnkaptens godkännande. Förtöjning med ankare är inte tillåtet inom klubbens vattenområde.

9 att fartygsägaren deltar i nattvakt utan ersättning enligt EBK regler.

10 att fartygsägaren utan ersättning deltar i den arbetsplikt som beslutas av EBK:s styrelse, arbetsplikt åvilar alla platsinnehavare även om platsen ej nyttjas under säsongen. Vid utebliven arbetsplikt utgår avgift.

11 att fartyget hålls i gott skick avseende säkerhet, funktion och utseende.

12 att fartygsägaren har regelbunden tillsyn av fartyget.

13 att i det fall fartygsägaren ej avflyttar fartyget efter avtalstidens utgång, eller om rätten till plats förverkats, äger EBK rätt att efter beslut i EBK:s styrelse flytta fartyget på fartygsägarens bekostnad till en för EBK lämplig plats. EBK äger därmed fullmakt att ingå avtal om plats i annan hamn eller uppläggningsplats på fartygsägarens bekostnad. Fartyg kan flyttas tidigast 30 dagar efter det att rätt till plats ej längre föreligger. EBK skall ej heller hållas ansvarigt för skador eller andra kostnader i samband med avflyttning av fartyg från hamnen.

14 att dessa ordningsregler och EBK:s stadgar efterföljs, samt de anvisningar som meddelas av EBK:s hamnkapten eller dess styrelse.

Allmänna ordningsregler

För den allmänna trevnaden åligger det fartygsägare:

15 att inte använda bryggor, byggnader eller övriga utrymmen för uppställning av privat materiel och utrustning, utöver på av EBK:s styrelse anvisade platser.

16 att iaktta stor försiktighet vid länspumpning av fartygen, så att inte oljeförorenat slagvatten eller wc-avloppsvatten pumpas ut.

17 att inte utföra eller låta utföra störande och omfattande reparations- och underhållsarbeten.

18 att framföra fartyget med låg fart och gott omdöme i hamnen.

El, färskvatten m.m.

19 Privat ledningsdragning till förtöjningsplatsen är icke tillåtet.

20 Till förtöjningsplatsen finns 1-fas 230-volts el-uttag att tillgå (max 10 A). Önskas kontinuerlig elanslutning skall särskilt avtal träffas. El-uttag för tillfällig anslutning ingår i hamnavtalet max 2 dygn för batteriladdning, gäller även för vinterplatser på land, ej för uppvärmning av fartyg, klubben ansvarar ej för strömbortfall oavsett orsak. Klubben har ingen informationsplikt vid strömbortfall. För el-anslutning gäller:

21 att kablar är av sådant utförande att de svarar upp mot gällande elsäkerhetsföreskrifter.

22 att anslutningsledningen förläggs på ett sådant sätt att den inte blir en snubbelrisk hinder eller skadar el centralen. Om anslutningen är av dålig kvalitet eller utgör en säkerhetsrisk äger hamnkapten eller den han utser rätt att koppla bort anslutningen till dess felen rättats till av fartygsägaren.

För färskvattenförsörjningen gäller:

23 att färskvatten under sommarsäsongen kan erhållas från vattenposter på bryggorna.

24 Huvudkranen för vatten till bryggorna finns i toalettutrymmet och är el styrd timer (2 tim.).

Vatten till bryggor och toalett är avstängt under vintersäsong (nov.–mars).

Avgifter

25 Avgifter föreslås av EBK:s styrelse och beslutas av Fastighetsföreningen. Förskottsbetalning tillämpas.

26 Elkostnader vid kontinuerlig elanslutning betalas enligt separat avtal.

27 Vid utebliven vakttjänst eller arbetsplikt utgår av styrelsen fastställd avgift.

28 Tid för betalning: Sommarplats 1/4–31/10. Plats + el + avgifter, förskott 31/1

Olovandes kvar efter 1/12 debiteras för vinterplats.

Vinterpalats 1/11–31/3. På land och i sjön, förskott 31/8

Båtar i sjön debiteras vinter el under april, 30 dagar netto, i efterskott.

Sjösättning / upptagning 2 veckor före utsatt tid. hanteras av Hamnkapten

Ändringsblankett finns på hemsidan.

Nycklar

29 Nyckel till klubben, (toa, vaktlokal, förråd, ramp och el-uttag inom området erhålles genom hamnkapten som lån. Nyckel skall återlämnas efter förtöjningsplatsens upphörande i EBK.

För ej återlämnad nyckel utgår av styrelsen fastställd avgift.

Bilparkering

30 Parkering av bilar får endast ske på Fastighetsföreningens mark, uppläggningsplatserna S om Strandvillan och vid väntkuren N om Strandvillan samt markerade platser S vaktstugan. Båtar och trailers får ej belasta bilparkeringen under sommarsäsongen.

Fordonstrafik

31 Fordon skall framföras med varsamhet med tanke på kringboendes trivsel och säkerhet.

Fastigheten

32 Var och en som använder klubbens lokaler, ansvarar för ordningen och städning, Batterier olja färgdrivmedel får ej förvaras i klubbens lokaler. För materiel förvarat i klubbens lokaler eller på hamnområdet ansvaras ej.

Miljö

33 Källsortering skall tillämpas enligt Nacka kommuns anvisningar. Fartygsägaren ansvarar själv för bortforsling av sopor och avfall.

Latrinavfall kan tömmas vid Kilsvikens båtklubb (endast sugtömning)

Miljöfarligt avfall från båtbottenfärger

34 EBK har som mål att endast biocidfria bottenfärger används. Endast av myndigheterna godkända produkter och får användas. Vid bottenmålning skall marken skyddas, vid slipning skall färgrester samlas in med dammsugare (klass M) Restprodukter lämnas till återvinningsanläggning som miljöfarligt avfall. Båtar målade med antifouling skall tvättas på spolplatta. Båt som ej målats kan tvättas utan spolplatta. Det är fartygsägarens ansvar att hålla sig uppdaterad om gällande lagstiftning samt att förvissa sig om att det inte finns rester av äldre i dag otillåtna färger. Lista på godkända bottenfärger hittas via länk på vår hemsida.

Uppläggningsplats

35 Varje fartygsägare skall själv hålla med lämplig pallningsmateriel.

Om undermålig materiel används, kan rätten till vinter platsen avvisas.

36 Pallningsmateriel skall av fartygsägaren i god tid före upptagning vara framburet till anvisad plats.

37 Alla fartyg som vinter förvaras skall vara täckta på ett tillfredsställande sätt. Av estetiska skäl bör ljusgrå halvgenomskinlig presenning användas.

38 Fartyg eller materiel som nyttjas för transport eller uppläggning får ej belasta uppläggningsplatserna längre än 7 dagar efter klubbens sjösättning.

39 Alla fartygsägare som haft fartyg förvarat på uppläggningsplatserna, kallas vid behov till gemensam städning och bortforsling av materiel, på tid som beslutas av hamnkapten. Pallnings- och täckningsmaterial skall vara märkt med ägarens namn. Trailer vagnar och fartyg får ej förvaras på klubbens mark 7 dagar efter klubbens sjösättning, gäller ej kanotjolle eller motsvarande förvarad på av EBK anvisad plats.

40 Fartygsägare får inte genom att underlåta att vår rusta sitt fartyg stänga andra från sjösättning. Styrelsen äger, då sådant konstateras, vidtaga åtgärder för att undanröja hindret. Eventuella kostnader debiteras fartygsägaren.

41 Heta arbeten samt arbeten med brandfarliga ämnen skall ske med stor försiktighet. Brandsläckare skall finnas till hands. Brännbar materiel skall avlägsnas. Fartygsägaren är skyldig att förvissa sig om att någon eldfara eller miljöpåverkan inte uppstår till följd av arbetet.

42 Incidenter miljö, skulle en olycka inträffa med olja bränsle, färg eller annan

negativ miljöpåverkan är båtägaren skyldig att sanera såväl mark som vatten, vid risk för oljespill på mark eller vatten skall oljeduk användas, i händelse av oljeutsläpp i hamnen finns 2x6m oljelänsar förvarade i vårt toalettutrymme, där finns även 6kg eldsläckare (finns även i klubbens övriga lokaler)

Vid incident är fartygsägaren skyldig att utan dröjsmål informera hamnkapten.

Eknäs 2022-05-24 Ersätter regler från 2017-09-12 Styrelsen EBK