Hitte beroerte

Een 'heatstroke' bij sporters kan levensgevaarlijk zijn, maar wordt nog weinig herkend #rtvoost

Na twee jaar is hij eindelijk zover om zijn verhaal te vertellen. "De eerste twee jaar heb ik vooral aan mijn eigen herstel moeten werken, maar nu vind ik het de hoogste tijd om dit onderwerp onder de aandacht te brengen", zegt Nathan.

'Herstel' is eigenlijk niet het goede woord. Dagelijks heeft Nathan last van extreme vermoeidheid, concentratieverlies, geheugenverlies en hoofdpijn. Hierdoor is hij arbeidsongeschikt verklaard en is hij zijn baan kwijt. Dit heeft een enorme impact op zijn nog jonge gezin.

Goede omstandigheden

Nathan (toen 37 jaar) deed mee aan de bedrijvenloop van de triathlon. Hij hoefde alleen het laatste onderdeel, vijf kilometer hardlopen, mee te doen. Nathan is een sportliefhebber en is goed getraind. Met het team gaan ze voor een podiumplek.

De omstandigheden zijn goed. Het is zo'n achttien graden. Maar ondanks die relatief lage temperatuur slaat het noodlot halverwege de wedstrijd toe. "Ik liep van beneden naar boven en werd licht inmijn hoofd. Ik nam een beker water bij de drinkpost, iets wat ik normaal nooit doe."

Natte theedoeken

"Ik werd duizelig maar liep door. Een paar honderd meter verder stond mijn familie maar die herkende ik al niet meer", vertelt Nathan. Toch liep hij door. Blijkbaar is het hoofd sterker dan de geest. Als hij over de finish komt stort hij in.

In eerste instantie krijgt hij een warmtedeken over zich heen. "Mijn huid voelde koud aan en daarom dachten de hulpverleners dat ik het koud had", zegt Nathan. Gelukkig staat er bij de medische post een arts die zijn temperatuur meet. Meteen wordt hij gekoeld met tuinslangen en natte theedoeken.

Wat gebeurt er bij een heatstroke?

Guido Vroemen is sportarts en begeleid onder meer de Roompot wielerploeg en (top)sporters bij de triatlon. Hij heeft ervaring met sporten in extreme temperaturen zoals bij de 'Iron Man' op Hawaï.

Sportarts Guido Vroemen legt uit wat een heatstroke doet:

Bij een heatstroke, loopt de kerntemperatuur in je lichaam te hoog op. Normaal is je lichaamstemperatuur 37 graden, bij het sporten word je warmer. Loopt de temperatuur op naar boven de veertig graden, dan heb je feitelijk koorts. Je wordt duizelig, (hersen)functies vallen uit en dat kan heel erg gevaarlijk zijn", zegt Vroemen.

Bij een heatstroke loopt de kerntemperatuur soms op tot boven de 41 graden. "Bij die hoge temperatuur stolt het eiwit in de lichaamscellen. Dit veroorzaakt onherstelbare schade. Het is vergelijkbaar met het stollen van een ei en is onomkeerbaar", aldus Vroemen.

Hoe kun je een heatstroke herkennen?

"Bij een hardloper zie je dat hij gaat zwalken, hij is zijn coördinatie kwijt. De loper zelf zal het niet meer merken, die is al te ver heen", legt Vroemen uit. "Op dat moment moet je zo'n iemand uit de wedstrijd en uit de zon halen en meteen koelen".

Bij veel hulpverleners is het herkennen van een heatstroke niet gemakkelijk. Vaak zie je dat bij extreem warme temperaturen de draaiboeken voor dit soort calamiteiten uit de kast worden gehaald. Maar in Nathans geval was het achttien graden. In 2014 overleed een 24-jarige deelnemer van de Dam tot Dam loop aan een heatstroke. Ook toen was het niet extreem heet.

Artsen staan voor raadsel

In eerste instantie leek het met Nathan goed te gaan. Hij liep 's avonds weer naar huis. Op maandag ging hij weer aan het werk. Maar dat hield hij niet lang vol. Werken gaat moeizaam en artsen in het ziekenhuis weten niet zo goed wat hij heeft.

Pas na drie maanden leest Nathan een artikel over het overlijdensgeval veroorzaakt door een heatstroke bij de 'Van Dam tot Dam loop'. Hij herkent de symptomen en gaat er mee naar zijn behandeld arts. Die bevestigd zijn aanname. Hij gaat een revalidatietraject in, maar het herstel gaat traag. Uiteindelijk krijgt Nathan de diagnose NAH (niet aangeboren hersenletsel).

Toekomst

Inmiddels probeer ik de draad weer op te pakken. Ik leef van dag tot dag. Ik mag weer sporten maar dan op zo'n 70 procent. Ik blijf een sportfanaat. Afgelopen triathlon heb ik buiten de wedstrijd om met de fiets een rondje op het parcours gereden. Dat was best wel een kippenvel moment", besluit Nathan