W.O., stem, techniek en verkeer

Wereldoriëntatie is ...


In onze lessen wereldoriëntatie werken we in thema’s. We gebruiken eigen thema’s en thema’s van onze handleiding Wouw. We beginnen zoals in de kleuterschool vaak met een voorleesverhaal, een kringgesprek of een wouw-moment.

 

We gaan regelmatig op leeruitstap zoals de herfstwandeling, winterwandeling, Planckendael, ... Want door te zien, te doen en te ervaren leer je natuurlijk het meest.

 

We laten de kinderen tijdens de lessen wereldoriëntatie kennismaken met de digitale wereld. 

Dit wil zeggen dat we heel wat foto’s en filmpjes ter beschikking hebben waardoor de kinderen een bredere kijk krijgen op de leerstof. Zoals bv: schooltv, sorteeltool, boeken, minisites, ...

 

Het thema wordt meestal afgesloten met een kahoot!-quiz. De leerstof wordt op deze manier op een speelse manier herhaald. Je zal merken dat op het einde van een thema de leerstof wordt getoetst. We proberen hen stapsgewijs voor te bereiden op het zelfstandig studeren. We geven een bundeltje ‘Zo leer ik thuis mijn les’ mee om de leerstof vrijblijvend in te oefenen.


Verkeer is ...


Verkeer bestaat zowel uit theorie als praktijk. In de klas bespreken we eerst verschillende verkeerssituaties alvorens we ons op straat begeven.

 

In de maand mei staan er lessen fietsvaardigheid en fietsparcours op het programma. Opgelet, we leren de kinderen hier NIET fietsen. Het is de bedoeling dat de kinderen thuis leren fietsen zonder zijwieltjes.

 

Fietsvaardigheid is écht leren slalommen, in een cirkel leren rijden, tussen twee balken leren fietsen, een hand uitsteken als ze een bocht willen maken, leren remmen in een hokje enz. Daarvoor moeten ze uiteraard al kunnen fietsen. Kan je zoon of dochter nog niet fietsen, dan is het deze grote vakantie hét moment om daaraan te beginnen.

 

Tijdens de Strapdag in september mogen ze voor de eerste keer hun fiets meebrengen. Dan kijken we al eens of de kinderen traag achter elkaar kunnen rijden, zonder elkaar voor te steken en zonder tegen elkaar te botsen. In de maand mei beginnen we met de échte fietsvaardigheden.


Techniek en STEM is ...


Techniek is vooral DOEN. We gaan experimenteren met drijven en zinken, doen allerlei proefjes met ijs en we maken een spijkerplankje door zelf te gaan timmeren.

 

Bij STEM focussen we vooral op het proces en niet op het eindresultaat. We leren werken met verschillende hechtingsmaterialen en gaan hiermee aan de slag bij het inpakken van cadeautjes voor de Sint en het maken van een knikkerbaan. 

 

Door STEM-activiteiten is het de bedoeling dat ze zelf gaan ontdekken en hun proces blijven bijsturen.


Kijk maar even mee!