2. Hun tijd

Ieder mens van dit systeem heeft een bepaalde tijd geleefd. Gedurende die tijd gebeurde er van alles. Grote gebeurtenissen zoals een oorlog en kleine gebeurtenissen zoals geboorte, huwelijk, overlijden. Grote gebeurtenissen worden opgeslagen in vensters en zijn eigenlijk een verzameling van kleine gebeurtenissen. 

Ik heb op basis van grote gebeurtenissen de tijd in tijdperken ingedeeld. Grote gebeurtenissen hebben dus een eigen pagina binnen een tijdperk, met een samenvatting van wat er gebeurde en relevante jaartallen. Soms vallen ze in twee of meer tijdperken.

Kleine gebeurtenissen worden per jaartal genoemd op de pagina van het tijdperk.

Enne Wytses Metsma leefde van 1575 tot 1610 en Uilck Doedes van 1575 tot 1628.

Beide leefden in het tijdperk 

Tachtigjarige oorlog 

Vensters:

Enne werd geboren in 1575 en Uilck rond 1575 in het tijdperk Tachtigjarige oorlog en zij zullen daar als kind niet alles van hebben meegemaakt.

Maar ook in later jaren wordt er vaak aan tafel nog over eerdere gebeurtenissen gepraat.

Bijvoorbeeld over de Beeldenstorm, de Slag bij Heiligerlee, de watergeuzen, de Waalse furie bij Dokkum, de Spaanse plunderingen van Joure, Heeg, Workum en Koudum en de slag bij Boxum in 1586.

Hoe dicht kwamen de Spanjaarden in de buurt?

De kalender hervorming. Gaf het veel discussie? 

Ze waren oud genoeg om  de moord op Oranje, Maurits, Oldenbarnevelt mee te maken. Enne maakte het twaalfjarig bestand met de Dordtse synode, Piet Hein en de Zilvervloot niet mee, Uilck wel.

De Vrede van Munster heeft geen van beide meegemaakt.

Enne was soldaat, later boer