Ordensregler

Ordensregler for Danskerud Borettslag:

Sist endret 29.04.2008

Når man velger en boform som vår, er det en del hensyn man må ta og en del regler og retningslinjer man må forholde seg til. Her informere vi om gjeldende ordensregler for vårt borettslag.

1. Formål og omfang

1.1 Formål

Disse ordensreglene tar sikte på å sikre et godt bomiljø med ro, orden og hygge i hjemmene og på borettslagets områder ved at alle tar hensyn til hverandre.

1.2 Omfang

Ordensreglene inneholder så vel plikter som rettigheter. Ordensreglene gjelder for alle som oppholder seg i borettslaget. Den enkelte andelseier er ansvarlig for at eventuelle egne husstandsmedlemmer, besøkende og leietakere gjøres kjent med og overholder dem. Overtredelse av ordensreglene anses som mislighold og vil få følger.

2. Aktiviteter og støynivå

2.1 Generelt

Beboerne i borettslaget oppfordres til å begrense alle aktiviteter som kan virke forstyrrende på naboene. Det skal være ro i borettslaget mellom klokken 2200- 0700. I dette tidsrommet skal det ikke spilles høy musikk/tv eller utføres annen aktivitet som forstyrrer nattesøvnen. Eller på annet vis virker sjenerende på omgivelsene. (F eks maskinvask av klær, støvsuging, slamring av dører, etc.) Se for øvrig punkt 2.2 og punkt 2.3 for forhold hvor generelle ordensregler fraviker.

2.2 Spesielt

Ved spesielle anledninger som medfører ekstra støy etter klokken 2200 varsles beboerne i tilstøtende boliger i god tid (minst tre dager før). Ved innflytting, modernisering eller reparasjoner i boligen som medfører banking, boring, sliping, etc., tillates i tidsrommet 0700-2000.

2.3 Trampoliner og basseng

Basseng med vann høyere enn 20 cm skal dekkes til eller ha gjerde rundt. Trampoliner bør ha sikringsnett, og bør demonteres ved eiers fravær. Eier er erstatningsansvarlig for ulykker som skjer på vedkommendes trampoline/basseng. Tillatte tidspunkt å benytte trampoliner og utendørs basseng er hver dag mellom kl 1000-2000.

3. Bygningsfasade

3.1 Antenner

Montering av radio- og fjernsynsantenner eller parabolantenner på bygningen er ikke tillat.

3.2 Bygningsmessige tiltak

Bygningsmessige tiltak som oppsetting av tilbygg eller andre eksteriørmessige endringer av boligene utover opprinnelig standard kan ikke gjøres uten Styrets skriftlige tillatelse.

Andelseier er selv ansvarlig for at tiltak utføres i henhold til lover og forskrifter. Andelseier skal selv sende eventuell byggemelding til kommunen, eller selv innhente de nødvendige offentlige tillatelser eller opplysninger ved behov.

Andelseier skal sende skriftlig søknad med byggetegninger og annen relevant dokumentasjon til Styret før arbeidet eventuelt igangsettes. Styret sørger for etterkontroll av tiltaket ved behov. Kostnader i forbindelse med tiltaket eller etterkontrollen skal betales av andelseieren.

Styret kan pålegge fjerning/riving for andelseiers regning av tiltak som ikke er godkjent av Styret. Kostnader som følge av at arbeidet ikke godkjennes skal betales av andelseier.

3.3 Beis, maling

Alle yttervegger, vindskier, dekkbord, ytre terrassedør og ytre vinduer skal beises av andelseier med beis/maling på borettslagets bekostning. (Malerutstyr, f eks malekost, whitespirit, etc., må andelseier selv sørge for.) Det er styret som tar initiativ til slike beiserunder, med noen års mellomrom. Andelseier plikter å følge de malingsinstruksene som gis ved slike male-/beiserunder for å sikre et godt og langsiktig resultat.

Dersom en andelseier ikke følger malingsinstruksene, eller velger å ikke male i det hele tatt, vil dette resultere i en egenkostnad for andelseier. Da vil styret leie inn eksterne malere til å utføre arbeidet på andelseiers bekostning.

Terrasser på fellesområdene skal oljes på borettslagets bekostning i forbindelse med dugnadene. Alle andre terrasser som er påbygget de forskjellige boenhetene, skal oljes på egen bekostning.

3.4 Trær og busker mot bygningsfasader

Andelseier plikter å selv sørge for at ingen trær og busker vokser inntil eller mot en yttervegg, da dette kan forårsake råteskader på veggen. Dersom andelseier forsømmer denne plikten og det oppstår råte i veggen på grunn av dette, vil andelseier bli belastet for reparasjonskostnadene.

3.5 Rengjøring av bygningen

Det må ikke under noen omstendigheter benyttes høytrykksspyler på ytre vegger. Rengjøring av veggene må utføres med børste/svamp og eventuelt hageslange med normalt vanntrykk.

3.6 Pipe

Andelseier plikter å sørge for at feier får tilgang til leiligheten på varslet tidspunkt for feiing av pipene. Andelseier plikter å sørge for at pipelukene blir renset minst en gang per år for å unngå pipebrann.

4 Borettslagets område

4.1 Fellesarealene

Beboerne oppfordres til å holde det rent og ryddig på borettslagets eiendom, inklusive fellesarealene.

4.2 Avfallshåndtering

Søppelkasser er kun beregnet på husholdningsavfall. Papir, glass/metall, lysstoffrør og battericontainer er plassert ved tun 4’s parkeringsplass. Sjekk med Styret om innlevering av hageavfall. Hageavfall skal ikke under noen omstendigheter hives løst i skogen. Annet avfall, og eventuelt også hageavfall, skal leveres på lokale gjenvinningsstasjoner.

4.3 Parkering og bilbruk

På grunn av begrenset antall gjesteparkeringsplasser, anbefaler vi de som har egen garasje å bruke denne før man eventuelt setter bil nr 2 på gjesteparkeringsplass.

Kjøring inn på tunene er lov bare dersom du skal laste av eller på tyngre varer. Det skal kjøres i gangfart (maks 5 km/t). Gjennomkjøring fra et tun til et annet er ikke lov. Moped- eller motorsykkelkjøring på tunveier er helt forbudt.

Parkering på borettslagets område (tunveiene/foran bommer/på uoppmerkede plasser) håndheves etter privatrettslige regler.

5. Dyrehold

Det er tillatt med hund og katt i borettslaget. Vi anbefaler kastrering/sterilisering av katter og utendørs kattetoalett av hensyn til andre beboere.

Hundehold i egen hage er tillatt dersom hundeeier er tilstede og hunden er sikret. Hundeeier må alltid sørge for at avføring ikke blir liggende av hensyn til andre beboere.