Guia didàctica

Què és aquesta web?

És un marc polivalent per a treballar controvèrsies sòcio-científiques, en tres etapes: Lectura, debat i assaig. S'hi proporcionen les eines perquè l'alumnat, partint d'uns textos i un dilema aprengui el lèxic específic, i a posicionar-se en decisions participades per la ciència.

Vídeo sobre el funcionament de la RúbricaMcLeares:

A més d'aquesta descripció, hi ha disponibles tres publicacions:

L'activitat també es descriu al llibre:

On són els textos i el dilema?

La web no els proporciona, ja que només és un marc. El professor escull els textos i el dilema i els alumnes els treballen seguint la seqüència i usant les bastides proposades: En iniciar l'activitat, el professor/a ha de proposar 3-4 textos de diferents tipus (articles de diari, cartes,...) al voltant d'una temàtica, i proposar un dilema relacionat sobre el que els alumnes han de prendre una decisió. A partir d'aquí, la web ofereix les eines perquè els alumnes puguin completar l'activitat.

Es recomana que els textos siguin:

1) de diferents procedències (diaris, prospectes farmacèutics, webs...)

2) que continguin text i imatge i siguin informatius per al dilema proposat.

3) curts i poc nombrosos (màxim 4 textos d'una pàgina i mitja cada text).

Es recomana que els dilemes siguin:

1) Oberts i sense resposta definitiva.

2) Permetin diferents opinions des de diferents perspectives: social, científica, ètica, econòmica...

3) Connectats amb experiències o referències de l'alumnat.

Textos i dilemes d'exemple

Hi ha disponibles 3 activitats construïdes seguint aquest marc estándard que estan disponibles a la plataforma d'Aplicació de Recobriment del Currículum (ARC):

Calendari

L'activitat té una durada d'unes dues setmanes.

    • Presentació de l'activitat i lectura: dues sessions.
    • Debat: una sessió.
    • Escriptura i avaluació de l'assaig: dues sessions.

Orientacions per a l'aplicació

Cal presentar les diferents fitxes i documents de suport a l'alumnat i comentar amb ells com funcionen i quina utilitat tenen. És indispensable compartir amb els alumnes els objectius didàctics de l'activitat perquè sàpiguen què s'espera d'ells.

Al llarg del debat, és important usar el llistar de lèxic per anar corregint el seu ús en les intervencions dels alumnes i perquè puguin fer-lo servir per a expressar-se.

A l'etapa 3, l'auto-avaluació de l'assaig pot transformar-se en una coavaluació: agrupar els alumnes en equips de dos que cada equip avaluï amb l'ajut de la rúbrica els assajos dels company d'un altre equip.

Com s'explica a l'apartat d'Avaluació, els alumnes presenten 3 produccions finals que serveixen per a qualificar la seva feina.

Referències

Podeu trobar d'interès les següents referències sobre el treball amb controvèrsies sòcio-científiques a l'aula i el format Word Generation en concret: