ParancsolatokA Túrázó Tízparancsolata

1. Készülj fel alaposan a túrára, kirándulásra!

2. Használd a jelzett utakat, kerüld a tiltott területeket.

3. Túrádat erőnléted, gyakorlottságod, és társaid figyelembevételével tervezd!

4. A természetben nyitott szemmel és füllel, a szépségre fogékony szívvel járj!

5. Kényelmesen, ne feltűnően öltözz és viselkedj csendesen, fegyelmezetten, vendégként!

6. Tartsd és tartasd be a túrázás szabályait (tűzrakás, hulladék, illemhely, táborozás, védett terület, túravezetés...)!

7. A természetben való tartózkodás után állítsd vissza az eredeti állapotot (táborozás, szálláshely, illemhely...)!

8. Szeresd és védd a természetet, igyekezd azt másokkal is megszerettetni, megismertetni, megvédetni!

9. Becsüld túratársaidat és őket a bajban soha el ne hagyd!

10. Igyekezz hasznosítani a természetben szerzett ismereteidet, tapasztalataidat!

(forras: http://www.amozgaselet.eu/parancsolat.html)

 

Kocsmázás Tízparancsolata túrázás, kirándulás közben

1. A kocsmában vendég vagy. De nem szó szerint! A végén akármilyen rossz is, fizetni kell!

2. A csapos a jóbarátod! Mindig ad, ha kérsz és van neki!

3. A törzsvendéget tiszteld! Te már rég másutt vedelsz, amikor ő még mindig ehhez a helyhez lesz lojális és még Te is lehetsz valahol törzsvendég egyszer!

4. Ne köss bele nagyobb asztaltársaságba, vagy nagyobb darab emberekből álló asztaltársaságba! Sőt álltalábam ne köss bele senkibe, ha jót akarsz!

5. Rossz sör (bor, pálinka) nincs, csak kevéssé szomjas ember! Idővel minden sör (bor, pálinka) jó lesz!...

6. A pultnál ne tolakodj, engedd előre a betegeket, idült alkoholistákat!

7. Sose merülj el annyira a pincérlány (pincérfiú) tekintetében, hogy a szemed levedd a pénztárcádról (hátizsákodról, fényképezőgépedről)!

8. Tudjuk, tudjuk, jól esik! Mégse vedelj annyit, hogy számodra itt a krimóban érjen véget a túra!     

9. Idegen vidéken tartsd be a helyi szokásokat és légy barátságos (persze a "haver, meghívsz egy felesre" típusú barátkozást nem muszáj kitörő örömmel fogadni: szinte kizárt, hogy a kérdező igaz barátságot akar veled kötni)!

10. Mások ruházatára, söröskriglijére ügyelj! Ne forgolódj hátizsákkal szűk helyen, inkább vedd le óvatosan és vedd le akkor is, mielőtt letámadod a mellékhelységet!

(forras: http://www.setafika.hu)

A Természetjáró 10 Parancsolata

1. Szeresd a természetet és áhítattal lépj szentélyébe! Nem is szabály, nem is parancs; egyszerűen csak azt akarja mondani, hogy aki nem szereti a természetet és nem áhítatos és derült lélekkel keresi fel, az ne akarjon turista lenni. Ne akarjon, mert nem is lehet; abból csak "kiránduló" vagy - terület tulajdonos válhat.

2. Turistamezben is kultúrember maradj!

3. Ne feledd, hogy turistához méltatlan magaviselettel a turistaság ügyének ártasz! Ne feledd és ne engedd feledtetni; ne hunyd be a szemed, amikor rendetlenkedőkkel találkozol; minden jó turista rendőr, különösen addig, amíg nincs turistarendészet!

4. Ne élj vissza a vendégjoggal és tiszteld a mások vagyonát

5. Turistaútról le ne térj; tilos területen engedély nélkül ne járj!

6. Légy vidám, de ne lármás; az erdőben ne a turisták, hanem a madarak énekeljenek! Sajnos, vannak, akik a vidámságot nem tudják elválasztani a lármától és azt hiszik, hogy a vidámság legjobb kifejezője mindig a legújabb kuplésláger. Szegények! - mit élvezhetnek ezek a természetből?

7. Tartsd tisztán a forrásokat, patakokat, pihenőket és a hulladékot rejtsd el! A kultúrember legelemibb kötelességei!

8. Égő tárgyat el ne dobj, erdőben tüzet ne rakj! Először azért ne, mert tilos, másodszor, mert veszélyes. Egyik sem életszükséglet; ha azonban a körülmények így hoznák magukkal, hogy kell tüzet rakni, abban az esetben menj ki az erdőből!

9. Kíméld az erdő vadjait; gyümölcsfákról még virágot se szakíts! Ezt sem kell egy kultúrembernek a figyelmébe ajánlani, mert mind a kettő természetes kötelesség. Minden virág, amit gyümölcsfáról szakítottál, egy-egy alma, körte, vagy őszibarack, melyet virágjában pusztítottál el!! Gondold ezt meg, mielőtt virágos ág után nyúlnál!!

10. Becsüld turistatársadat s bajban el ne hagyd, mert az becstelenség! - Becsüld meg azokat, akik együtt indulnak útnak, akik éppúgy szeretik a természetet mint te; becsüld meg társaidat, akik éppúgy becsülnek téged is. Szeresd őket; ne keresd a hibáikat, de ha találnál egyet, ne nagyképű fölénnyel ess nekik, hanem szeretettel és megértéssel figyelmeztesd őket és ne feledd, hogy neked is vannak hibáid! - ha ezeket veszi észre valaki és figyelmeztet, ne sértődj meg; aki szeretettel közelít hozzád, annak mindig megfogadhatod a szavát sértődés nélkül. Ha egyik társadnak baja esik, te légy az első, aki segítségére siet és ne bánd programod változását, ha egy társadon segíthetsz ezen az áron.

(forras: http://www.amozgaselet.eu/parancsolat.html)