LA DERROTA DELS AGERMANATS

Palau de l'Almudaina

Aquesta revolta, que s'havia iniciat amb l'objectiu de reformar l'economia pública, va acabar amb un resultat desfavorable per a Mallorca. Una de les conseqüències immediates va ser la forta repressió contra els agermanats, amb la mort, càstigs i condemnes amb la pèrdua dels seus béns.

Per contra, la ciutat d'Alcúdia es va beneficiar de la situació, dotant amb el títol de "Fidelíssima" i l'exempció d'impostos. Molts d'ells van rebre una important compensació per les pèrdues sofertes.

Les seqüeles es van manifestar en tres nivells:

A nivell demogràfic, amb un descens de població aproximadament d'un 30% del total (per l'aixecament en si i per la pesta).

A nivell econòmic, especialment la imposició de nous tributs, que van contribuir a augmentar l'empobriment de l'illa. També es van dictar "Composicions", és a dir, unes multes col.lectives per viles, calculades en proporció al grau de participació de cadascuna en la revolta i el patrimoni disponible. Ningú va poder lliurar ja que per les víctimes van pagar els hereus i pels fugats les seves famílies.

La llista de penes i nombre de persones afectades van ser les següents: 128 processats i executats; 25 executats sense procés i 37 condemnats a les galeres. A tots aquests se'ls van confiscar els béns.

Algunes de les "Composicions" pagades per les viles van ser les següents (en lliures): Sóller, 16.725; Llucmajor, 12.374; Pollença, 8499; Inca, 6.450; Felanitx, 4508; Manacor, 3.749, etc.

Davant la manca de cabals de les administracions, es van anar creant més impostos nous, que van augmentar les ja pesades càrregues fiscals.

A nivell social hi va haver un clar augment del bandolerisme, provinent de les files agermanades en descomposició.