Leer leugenaars ontmaskeren door leugendetectie 
Wij horen vaak de waarheid die wij willen horen en niet de waarheid die daadwerkelijk wordt verteld. Mensen kunnen nu eenmaal niet omgaan met het ‘niet weten’ en onze hersenen gaan dan met ons aan de haal om met dat ongemak om te kunnen gaan. In de psychologie heet dat cognitieve dissonantie reductie. Wij letten dan meer op de signalen die ons gevoel bevestigen dan die ons tot de waarheid leiden. De truc is te zien wat mensen niet zeggen of wat ze niet hebben geschreven. Dat is namelijk hun werkelijk verhaal.

 

Waarom willen mensen leugens kunnen zien?

U kunt daardoor bijvoorbeeld emotionele of financiële schade oplopen. Denk bijvoorbeeld aan de consequentie bij ontslag of scheiding en de daaraan verbonden ontslagpremie of alimentatie en kinderalimentatie. Maar ook wilt u graag weten of er geen fraude wordt gepleegd en of dat wat uw collega zegt de waarheid is. Soms zou je iemand wel eens aan de leugendetector willen koppelen, toch?

In het filmpje ziet u collega Gerard van de Berg in gesprek met presentator Filemon, in het programma 'De week van Filemon'.

 

Leugens ontdekken. Hoe zie je een leugen?
Mensen vertellen u datgene dat zij willen dat u weet en niet wat uzelf zou willen weten. Maar vraagt u zich af: “Hoe ontdek ik een leugenaar?” U kunt achter leugens komen door te weten hoe mensen met elkaar communiceren en dat liegen bij kinderen bijvoorbeeld anders werkt.

 

Om liegen te ontdekken moeten we op meer letten dan de woorden van de leugenaar alleen. We moeten daarvoor de gehele communicatie van de ander analyseren. De context van de leugen en wijze van liegen zijn belangrijk. Het gaat om het zien van het conflict tussen wat mensen zeggen en wat hun lichaamstaal uitdrukt. Het is moeilijk voor iemand om te liegen. Voor iedere leugen die iemand vertelt moeten twee à drie leugens extra worden gelogen om de eerste leugen veilig te stellen. Dat is voor de leugenaar bijna niet vol te houden. Want wat heeft hij ook alweer voor leugens verteld om de eerste leugen te maskeren?

In de leugentraining non verbale communicatie 1 en 2 leert u van dat conflict gebruik te maken en tot de waarheid achter de leugen door te dringen.

 

Hoe werkt liegen?

Een eerlijk persoon kan terugvallen op zijn geheugen waarin geur, gesprekken, gebeurtenissen, tijden, data, plaatsen, namen, gevoelens en emoties opgeslagen liggen omdat ze echt gebeurd zijn. Een leugenaar moet dit allemaal bij elkaar verzinnen. Hij probeert ons te overtuigen dat wat hij zegt ècht waar is. Een leugenaar is daarom veel ‘aan het werk’. In het lichaam, gezicht en stem zijn veel verandering waar te nemen als iemand liegt. Dit is waar een leugendetector gebruik van maakt. Normaal gesproken zullen wij niet veel aandacht geven aan de zichtbare veranderingen in lichaamstaal.

 

De training leugendetectie
De trainingen leugendetectie worden verzorgd door onze conflictexpert Jeroen Ketelaars Mcm, die tevens als docent is verbonden aan De Leugenacademie. 
 
U leert de tegenstrijdigheden tussen wat iemand zegt en wat echt in de non verbale communicatie van iemand te zien is. Wij leren u communicatiestrategieën aan om door de leugen heen te prikken en zo niet langer teleurgesteld te raken.
 
In onze leugendetectie training zult u verbaasd staan over de eenvoud waarmee leugens te ontmaskeren zijn.

 

Contact
U kunt zich inschrijven voor de training of neem contact op voor een afspraak.
U kunt ons bellen op 0182-602570.