Vaccinare anti Covid-19

La CMI Radu Diana va oferim posibilitatea vaccinarii anti Covid-19 cu vaccinul Johnson & Johnson:

  • vaccinul este gratuit;

  • vaccinul este cu o singura doza;

  • nu este nevoie de programare prin platforma de vaccinare(doar o programare telefonica);

  • se poate vaccina orice persoana peste 18 ani(chiar daca este inscrisa la alt medic de familie; chiar daca nu este rezident in Romania)

  • In momentul administrarii vaccinului se elibereaza adeverinta de vaccinare. Certificatul de vaccinare(sau certificatul verde, cel cu codul QR- valabil in toata uniunea europeana) nu se elibereaza de catre medicul de familie - pentru eliberearea lui este nevoie sa accesati - https://certificat-covid.gov.ro

  • Atentie! Certificatul se poate genera imediat dupa vaccinare, dar este valid(se poate scana cu succes) din a 11-a zi dupa administrarea vaccinului(se poate verifica pe orice telefon cu android folosind aplicatia - Check DCC)

Detalii despre vaccinul Johnson & Johnson


Vaccinul dezvoltat de compania Johnson & Johnson a primit acordul unei autorizaţii de introducere pe piaţă din partea Agenției Europene a Medicamentului (EMA) în data de 11.03.2021 și a fost ulterior autorizat de către Comisia Europeana conform Deciziei 1763/2021

Vaccinul dezvoltat de Johnson & Johnson este un vaccin cu vector viral nereplicativ - NU ESTE BAZAT PE ARN MESAGER(mARN). Aceste tipuri de vaccinuri utilizează un alt virus - NU SE INJECTEAZA VIRUSUL SARS-CoV-2 - pentru a transporta un fragment din informația genetică a virusului SARS-CoV-2 în celulele de la locul administrării, care ulterior sintetizează proteina Spike a SARS-CoV-2. Această proteină va fi recunoscută de către sistemul imunitar ca fiind străină organismului și vor fi produși anticorpi și celule care sa o atace. Dacă mai târziu persoanele vaccinate se întâlnesc cu virusul SARS-CoV-2 organismul lor îl va recunoaște și va fi pregătit să se apere.

Pe ce s-a bazat analiza eficacității?

Datele luate în calcul de Comitetul EMA pentru medicamente de uz uman (Committee for Medicinal Products for Human Use – CHMP) pentru analiza eficacității vaccinului sunt colectate dintr-un studiu clinic de faza 3 (COV3001) realizat în Statele Unite, Africa de Sud și țări din America Latina, insumand un total de 44325 de persoane înrolate, împărțite aleator în două grupuri egale – cei cărora li s-a administrat vaccinul și cei cărora li s-a administrat placebo.

Eficacitatea reprezintă scăderea procentuală a riscului de infecție simptomatica in grupul vaccinat comparativ cu grupul placebo, evaluat în condițiile studiului clinic.

Regimul de administrare este monodoza (se administreaza o singura doza de vaccin)iar eficacitatea a fost calculata incepand cu 14 sau 28 de zile de la vaccinare.

Eficacitate globală împotriva COVID-19 simptomatic - 66.9%

Eficacitate globală împotriva COVID-19 sever(spitalizare/ATI) - 85.4%

Exista limitare de vârsta pentru acest vaccin?

Vaccinul este in prezent aprobat pentru administrare in cazul persoanelor cu varsta de peste 18 ani, insa atunci cand vor fi disponibile date din studiile clinice care includ voluntari cu varsta mai mica, autorizatia poate fi extinsa.

Persoanele care au trecut prin infectia cu SARS-CoV-2 se pot vaccina?

In studiile clinice au fost inrolate inclusiv persoane care trecusera prin boala ( 2151 ) si nu a fost observată o frecvență mai mare de apariție a reacțiilor adverse comparativ cu voluntarii naivi (fără sa fi fost infectati anterior vaccinării).

Cele mai frecvente reacții adverse raportate au fost:

  • durere la locul injectării

  • dureri de cap

  • oboseală

  • dureri musculare și articulare

  • mici dureri lalocului injectiei

  • frisoane

  • greață

Majoritatea reacțiilor adverse au fost ușoare sau moderate și au dispărut în câteva zile de la vaccinare.

* Raportul risc-beneficiu pentru vaccinul împotriva COVID-19 dezvoltat de compania Johnson&Johnson rămâne nemodificat – beneficiile vaccinării împotriva COVID-19 depășesc riscurile efectelor adverse

* Apariția unor afecțiuni care asociază tromboză și trombocitopenie a fost întâlnită extrem de rar în cazul pacienților vaccinați cu acest ser – au fost raportate 8 cazuri în SUA după 7 milioane de administrări