Ansvar

Din bostadsrätt är en evig nyttjanderätt till lägenheten i Brf Mårtens Hus. Som bostadsrättshavare är Du medlem i Brf Mårtens Hus som äger fastigheten, Lund Kristendomen 1, där lägenheten ingår. Din lägenhet ägs alltså formellt av bostadsrättsföreningen. Tillsammans med övriga medlemmar har Du beslutanderätten över verksamheten. Bostadsrätten representerar också ett förmögenhetsvärde för bostadsrättshavaren.

Bostadsrättshavaren betalar en årsavgift till föreningen, som delas upp i månadsavgifter.

Årsavgiftens storlek beror på föreningens totala kostnader och vilken andel som respektive bostadsrätt har av föreningens totala kostnader. Avgiftsavier sändes ut av den ekonomiskarvaltare som föreningen anlitar.

Vem har underhållsansvar för vad

Grundprincipen i en bostadsrätt är att bostadsrättshavaren har ansvar för underhållet i sin lägenhet och bostadsrättsföreningen har ansvar för underhållet av husen. Föreningens ansvar för husen omfattar såväl det yttre som delar av det inre underhållet.

Bostadsrättshavarens underhållsansvar innebär att man i princip ansvarar för allt som finns i lägenheten. Tapeter, golv,  köksinredningar, spis, ugn, diskmaskin, tvättmaskin, torktumlare, toalettstol, handfat, badkar, element är exempel på sådant som omfattas av bostadsrättshavarens underhållsansvar.

Gemensamt för både bostadsrättshavaren och bostadsrättsföreningen gäller att man måste se om sitt hus, det vill säga att man sparar till sitt kommande underhåll. Att göra något åt det slitage som förr eller senare uppkommer i fastigheten och lägenheten. Se separat lista längre ner

Styrelsens ansvar

Styrelsen ansvarar för att föreningens organisation, dess ekonomi och andra angelägenheter sköts på ett tillfredsställande sätt. Styrelsen fattar även beslut om årsavgifternas storlek och om avgifter för garage och parkeringsplatser. Avgifterna skall ge full täckning för föreningens kostnader och för avsättning till framtida underhåll. Eftersom det är styrelsen som beslutar om årsavgiftens storlek har också styrelsen ansvar för balansen i föreningens ekonomi.

Styrelsens protokoll är inte offentliga eftersom ärenden som berör enskilda medlemmar ofta kommer upp på dagordningen.

Föreningsstämman

Medlemmarna kallas årligen till en föreningsstämma, vilken är föreningens högsta beslutande organ. I princip har stämman rätt att fatta beslut i alla frågor och att ge styrelsen instruktioner.

Stämman tar ställning till:

Nyttjanderätten kan förverkas

Med detta menas att Du kan bli uppsagd för avflyttning och Din bostadsrätt återgår till föreningen. Detta inträffar:

Försäkring

Föreningen ska försäkra fastigheten. Denna försäkring täcker skador som uppkommer på huset exempelvis genom brand eller vattenläckage. Däremot täcker inte försäkringen skador på de boendes egendom i lägenheten eller i förrådet. Därför är det viktigt att Du har hemförsäkring, med tillägg för bostadsrätt.

Vad får Du göra i Din bostad

Du har rätt att utforma Din lägenhet efter egen smak. Du kan t ex byta köksskåp, sätta in persienner eller lägga nytt golv. Kontakta Styrelsen innan Du vidtar några andra åtgärder.

Du kan inte förändra i bostaden i sådan utsträckning att det kan skada husets stabilitet eller vara till olägenhet för grannarna. Större förändringar, som exempelvis att ta bort en vägg eller ta upp nya dörrar kräver styrelsens godkännande.

Observera att vid större ändringar i bostaden måste tillstånd begäras av Styrelsen i förväg.

Till väsentliga ändringar av bostaden räknas t.ex. rivning av vägg, resande av ny vägg (kan påverka ventilationen i bostaden), uppsättning av markis, inglasning av balkong, byggande av uterum, ändring av golvbrunns placering. Tänk på att vissa ändringar dessutom kräver bygglov. Kontakta styrelsen om Du är osäker.

Samtliga byggnationer måste utföras på ett fackmannamässigt sätt.

Om Du t ex vill sätta upp ett skydd för uteplatsen eller bygga tak över den, bygga uterum etc kräver detta också styrelsens tillstånd. Tillbyggnaden får inte hindra föreningens underhållsåtagande och om underhållet medför extrakostnader p g a detta kommer bostadsrättsinnehavaren att debiteras. Generellt kan sägas att staket, uteplatser och vindskydd ska utformas i samma stil som övrig byggnation.

Parabolantenn får inte sättas upp utan styrelsens tillstånd. Förfrågan med ritningar lämnas in till styrelsen. I det fall där styrelsen så anser, krävs ett utlåtande av besiktningsman. Denna kostnad debiteras bostadsrättshavaren.

Elinstallationer

Använd alltid behörig elektriker vid elektriska installationer. Försäkringsbolagen betalar inte ut några pengar om exempelvis eldsvåda uppstår genom felaktig elinstallation, utförd av icke behörig person. Jordfelsbrytare är att rekommendera.

Utomhusel

Elutrustning som används utomhus, t ex julgransbelysning, skall vara godkänd för utomhusbruk. Infravärme på balkong eller altan skall vara fackmannamässigt installerad ( fast installation med strömbrytare ).

Säkringar

Inne i lägenheten finns ett litet skåp med automatsäkringar som bryter strömmen vid överbelastning. När felet är åtgärdat är det bara att slå på strömmen igen, det vill säga ställa

automatsäkringen i läge 1. På husens gavel finns ett elskåp med huvudsäkringar till varje lägenhet. Om strömmen går men ingen automatsäkring löst ut, har troligen en eller flera ( av totalt 3 ) huvudsäkringar gått. Byt då ut den trasiga porslinssäkringen - 16 A. Ha alltid reservsäkringar hemma och sätt aldrig i en större säkring! Kontrollera huvudsäkringarna om gaspannan inte fungerar.

Bad- och duschrum


I Säkra Våtrum 2021:1 finns en detaljerad beskrivning om hur man gör när man planerar att renovera i våtutrymmen. Arbetet ska utföras av ett företag med våtrumscertifikat och som känner till gällande regler. Befintligt avlopp för toalettstol får t ex ej flyttas - kontakta Styrelsen för klarläggande om avloppen. Dokumentation, ett så kallat GVK-intyg, avseende det utförda arbetet skall lämnas till den boende samt med kopia till Styrelsen.

Fukt- och mögelskador kan lätt uppstå i ett badrum eller grovkök om inte fukten får möjlighet att torka upp. Se därför till att ha ordentlig luftcirkulation i våtutrymmena. Det är viktigt att cirkulationen även fungerar bakom badkar och duschkabin.

Vattenkranar WC-stolar

Om en kran eller WC-stol droppar förbrukar detta läckage ca 80 liter vatten per dygn. Det betyder en extra kostnad på flera hundra kronor för ett hushåll. Att byta packning är lätt, se bara till att stänga av vattnet först.

Golvbrunn

Varje golvbrunn är försedd med ett vattenlås för att förhindra översvämning. Detta måste då och då rengöras, en åtgärd som Du har ansvaret för. Lyft bara bort gallret och rengör.

Vitvaror

Installation av exempelvis tvätt- och diskmaskiner måste ske av utbildad personal. De vattenskador som annars kan uppkomma kan bli mycket kostsamma. Se till att diskmaskin, kyl- och frysskåp samt tvättmaskin står på vattentätt underlag / läckageskydd. Då den inte är igång rekommenderar vi att kranen ställs i från-läge.

Var uppmärksam på vattenläckage. Särskilda läckagevarnare finns att köpa från ca 110:- vilket är en billig investering och trygghet.

Tänk på att anslutning skall vara till jordat uttag.

Spis- och köksfläkt

Du får inte flytta, göra några ingrepp i eller bygga på den ventiltonsanläggning som finns installerad i bostaden. Denna tillhör föreningen. 

Se vidare under "För boende" och "Ventilation"

Värme

Gaspannan ger värme och varmvatten. För att få kostnadseffektiv värme, bör Du tänka på

följande:

Om pannan stannar:

Kontrollera brytare och säkringar, fyll vid behov på vatten och lufta elementen. Kontakta styrelsen innan Du ringer service.

Se separat instruktion.

Några tips för bättre barnsäkerhet:

Brandsäkerhet

De flesta bränder orsakas av brinnande ljus och torrkokande kärl på spisen. En lapp vid dörren kan vara en bra komihåg-signal. Brandvarnare skall finnas i varje lägenhet. Den som vill känna ytterligare trygghet, skaffar en brandsläckare och placerar den väl synligt. Köp brandsläckare och brandfilt i fackhandeln där Du kan få seriös rådgivning. Köp inte brandsläckare av dörrförsäljare.

Balkong och uteplats / trädgård

Häng blomlådorna på insidan av balkongen och tänk på dem som bor under när Du vattnar.

Det är inte tillåtet att piska mattor på balkongen.

Du får inte sätta upp markiser eller bygga uterum utan styrelsens godkännande.

Du disponerar trädgården - men äger den inte. Du ansvarar för skötseln och det innebär att Du regelbundet skall klippa gräs, beskära träd så de inte hänger ut över den egna trädgården och att man enkelt kan passera under - träden får inte heller hänga över takyta eller för nära fasaden. Du ska klippa häckar, rensa ogräs och hålla trädgården i ett välskött skick.

Plank, staket och murar får inte sättas upp utan styrelsens medgivande. I vissa fall kan byggnadslov erfordras.

Tänk på att inte ställa grillen intill fasaden eller annat brandfarligt. Om Du bor på andra våningen, är det endast tillåtet att grilla med elgrill på grund av brandfaran - Då måste det också finnas jordfelsbrytare.

Vid all grillning skall det visas hänsyn till de boende i närheten så de inte störs av lukt eller rök från grillning.

Vintertid kan det vara tuffa tider för våra småfåglar - trots detta är det inte tillåtet att ha fågelautomater eller på annat sätt mata fåglarna i trädgårdar, på balkong eller via fönster. Detta gäller inom hela föreningens område, detta då det drar till sig skadedjur.

Det är inte tillåtet att ha egen kompost i trädgården!

Kompost

Föreningen har en gemensam kompost för trädgårdsavfall och jord. Tänk på att fylla på längst in först, ovanpå och utåt. Vi ber Er också respektera att ENDAST trädgårdsavfall och jord får kastas här! Äpplen, plommon, päron etc ska inte kastas här då de drar till sig skadedjur.

Egna komposter i trädgården eller på kolonierna är inte tillåtet.

Vem svarar för underhållet

Bostadsrättshavaren har nyttjanderätten till sin lägenhet med tillhörande mark och planteringar. Föreningens mark, hus och därmed också de enskilda lägenheterna ägs emellertid av bostadsrättsföreningen. Innebörden av bostadsrättshavarens underhållsskyldighet är att han / hon dels skall vidta de reparationer som behövs dels svara för kostnaderna för åtgärderna. Han / hon är alltså skyldig att på egen bekostnad ombesörja tapetsering, målning och andra reparationer så att lägenheten hålls i gott skick.

Brf = Bostadsrättsföreningen

I = Innehavaren

●/ 

Regelbunden översyn av de gemensamma låscylindrarna sker.