Stadgar

STADGAR FÖR ANDELSLAGET BOCKNÄS VATTEN

1 § Firma och hemort

Andelslagets firma är Andelslaget Bocknäs Vatten och dess hemort är Saltvik.

2 § Föremålet för andelslagets verksamhet

Föremålet för andelslagets verksamhet är att betjäna medlemmarna genom upprätthållande av en pumpstation med filteranläggning vid Lavsböle träsk i Saltviks kommun samt att med hjälp av ett av andelslaget ägt ledningsnät distribuera hushålls- och annat vatten till medlemmarnas fastigheter.

3 § Rätten för andra än medlemmar att nyttja andelslagets tjänster

Rätt till anslutning till andelslagets distributionsnät kan av styrelsen beviljas även andra än medlemmar. Sådan hyresabonnent skall dock innan anslutning sker erlägga av styrelsen för vart särskilt fall fastställd anslutningsavgift jämte förbruknings- och andra avgifter. Med hyresabonnent skall uppgöras skriftligt avtal innehållande villkoren för anslutningen.

4 § Ansökan om medlemskap, uteslutning ur och avgång ur medlemskap

Till medlem kan i samband med anslutning till andelslagets vattendistributionsnät antas varje fysisk eller juridisk person med hemort eller tillfällig bostad i Saltvik, Sund och/eller Vårdö eller någon annan form av verksamhet där. Den som önskar bli medlem i andelslaget bör ansöka därom till andelslagets styrelse som besluter om antagande av medlem. Godkänns medlemsansökan av styrelsen blir sökanden genast medlem i andelslaget och därmed skyldig att efterlyda dessa stadgar och gällande lag om andelslag ävensom att erlägga i 6 § angiven insats och i 8 § nämnd anslutningsavgift.

Styrelsen besluter om uteslutning ur medlemskap. En medlem, som försummat plikt föranledd av medlemskapet eller som inte längre nyttjar andelslagets tjänster, kan uteslutas. Medlemmen skall tillställas ett skriftligt meddelande om grunderna för uteslutningen och om det styrelsemöte där beslutet fattas minst en månad före mötet i fråga. Meddelandet skall sändas till den adress som ingår för medlemmen i medlemsförteckningen eller till adress andelslaget annars känner till. Den uteslutna medlemmen har rätt att kräva att uteslutningsbeslutet överförs till andelsstämma. Skriftligt krav på överföring skall ges andelslagets styrelseledamöter, verkställande direktör eller firmatecknare för kännedom inom en månad från att den uteslutna medlemmen skriftligt meddelats om uteslutningsbeslutet till den adress som ingår för medlemmen i medlemsförteckningen eller till en adress andelslaget annars känner till. Styrelsen har också rätt att på eget initiativ överföra ärendet till andelsstämman. Den uteslutna har rätt att klandra andelsstämmans uteslutningsbeslut inför domstol.

En medlem kan avgå ur andelslaget genom att skriftligt meddela andelslaget därom. Avgångsmeddelandet anses levererat till andelslaget, när det givits till kännedom till styrelseledamot, verkställande direktör eller person, som har rätt att ensam eller tillsammans med andra teckna andelslagets firma. En medlem får avgå ur andelslaget tidigast tre (3) år efter medlemskapets början.

5 § Medlemsförteckning

Styrelsen skall sörja för att det över andelslagets medlemmar förs en förteckning på så sätt som lagen kräver. Medlemsförteckningen och förteckningen över före detta medlemmar skall förvaras på andelslagets huvudkontor och finnas till andelslagets medlemmars och borgenärers påseende. Medlemmar och borgenärer har rätt att få kopia på förteckningen eller del av den mot ersättande av kostnaderna. Samma rätt har även andra, som visar att deras fördel kräver det.

6 § Andel och insats

Medlem kan teckna en eller flere andelar. För varje ny andel bör styrelsens tillstånd särskilt utverkas.

Medlem är skyldig att delta i andelslaget med minst en andel för varje anslutning till distributionsnätet.

Insatsens storlek är sexton euro åttiotvå cent (16,82 euro). Tecknade insatser bör erläggas omedelbart.

7 § Extra avgift

Andelsstämman äger rätt att av medlemmarna indriva extra avgift för inköp, installation eller reparation av ledningsnät eller andra anläggningar vilka av andelsstämman bedöms vara av nöden för upprätthållandet av en skälig servicenivå eller eljest ändamålsenliga. Sådan avgift uppbärs av medlemmarna i förhållande till av dem ägt antal andelar och medlem kan åläggas erlägga avgiften i en eller flere rater enligt styrelsens beslut, dock under en och samma räkenskapsperiod högst trehundra femtio (350) euro per andel.

Beslut om uppbärning av i denna paragraf avsedd extra avgift bör för att gälla omfattas av 2/3 av de vid andelsstämman avgivna rösterna.

8 § Anslutningsavgift

Den, som ansluter sig till andelslaget, skall för varje andel betala en anslutningsavgift i enlighet med vad andelsstämman besluter om skyldigheten att betala anslutningsavgift, storleken på anslutningsavgiften och dess övriga villkor. Andelsstämman kan också bemyndiga styrelsen att besluta om dessa saker. Ett dylikt bemyndigande kan beviljas för högst fem år i taget. Anslutningsavgiftens storlek fastställs så att den motsvarar ifrågavarande anslutnings andel av totalkostnaderna för hela distributionsanläggningen inklusive ledningsnät med beaktande av de anslutna fastigheternas storlek och användning.

Anslutningsavgiften skall alltid vara minst de faktiska kostnaderna för anslutningen till det befintliga distributionsnätet utökat med ett av andelsstämman för ett år i sänder fastställt belopp (anslutningsavgiftens grundbelopp) om minst åttahundra (800) och högst ett tusen tvåhundra (1200) euro.

Anslutningsavgiften kan återbetalas, om andelsstämman så beslutar. Andelsstämman kan även besluta att återbetalning av anslutningsavgiften endast kan ske till medlemmar som är fysiska personer.

Anslutningsavgiften kan överflyttas till annan, om andelsstämman så beslutar.

9 § Tillskottsplikt

Medlemmarna svarar inte personligen för andelslagets skulder och förbindelser.

10 § Reservfond och andra fonder

Andelslaget skall ha en reservfond. I reservfonden skall avsättas fem (5) procent av det överskott balansräkningen visar, från vilket har avdragits föregående räkenskapsperioders förlust enligt balansräkningen. Avsättningar till reservfonden skall göras tills denna är minst en procent av balansräkningens slutsumma, dock minst 2500 euro.

Andelslaget kan även ha andra fonder än reservfonden.

11 § Överskott

Överskottet kan delas ut till medlemmarna enligt följande utdelningskriterier antingen tillsammans eller var för sig: i form av återbetalning av överskottet i förhållande till nyttjandet av andelslagets tjänster eller i form av ränta på de insatser som betalats innan räkenskapsåret börjat. Andelsstämman besluter om utdelning av överskott.

12 § Avgifter som andelslaget indriver för sina tjänster

Styrelsen besluter om pris på de tjänster som andelslaget anskaffar till sina medlemmar. Andelsstämman besluter om kriterierna för prissättningen.

Medlem som önskar få sin anslutning flyttad bör ansöka härom hos andelslagets styrelse. Godkänner styrelsen ansökningen bör ifrågavarande medlem innan arbetet påbörjas erlägga en flyttningsavgift vilken till fullo motsvarar kostnaderna för anslutningens flyttning.

13 § Andelslagets stämmor

Medlemmarna brukar sin beslutsrätt i andelslagets frågor vid andelsstämman. Andelsstämmorna är antingen ordinarie eller extra stämmor.

14 § Ärenden som skall behandlas vid ordinarie stämma

Vid andelslagets ordinarie stämma skall, efter att den organiserat sig vederbörligt, föredras

1. bokslutet innefattande resultat- och balansräkning samt styrelsens årsberättelse vilken bör innehålla en på bokslutet grundad utredning om andelslagets tillstånd;

2. revisorernas berättelse; besluts

3. om fastställande av bokslutet;

4. om beviljande av ansvarsfrihet för de redovisningsskyldiga;

5. om användande av överskottet om beslut i denna sak kan komma i fråga;

6. om styrelsemedlemmarnas och revisorernas arvoden för nästa verksamhetsår;

7. om de årliga avgifternas storlek;

8. om storleken av den i § 8 avsedda anslutningsavgiftens grundbelopp; väljs

9. medlemmar och suppleanter i styrelsen;

10. vid behov, revisor och revisorssuppleant behandlas

11. övriga i kallelsen till stämman nämnda ärenden.

15 § Kallelse till andelsstämma

Andelsstämman sammankallas av styrelsen. Kallelse till andelsstämma sänds till medlemmarna tidigast två månader och senast en vecka före stämman. Om stämman behandlar sådana ärenden som avses i paragraf 12 av kapitel 4 i lagen om andelslag, skall kallelsen till stämman utfärdas tidigast två månader och senast en månad för stämman.

Kallelsen till stämma delges medlemmarna medelst annons i en på orten regelbundet utkommande tidning.

Kallelsen skall nämna de ärenden som behandlas vid stämman. Om stämman behandlar ändring av stadgarna eller ett ärende som avses i paragraf 12 av kapitel 4 i lagen om andelslag eller tagande av nya andelar, tilläggsandelar eller placeringsandelar, skall det huvudsakliga innehållet i förslaget till beslut nämnas i kallelsen.

Möteshandlingarna och förslagen till beslut skall finnas framlagda så som bestäms i paragraf 15 av kapitel 4 i lagen om andelslag.

16 § En medlems rätt till förslag

En medlem har rätt att få den fråga han eller hon vill behandlad vid andelsstämman, om medlemmen skriftligen yrkar det hos styrelsen i så god tid, att ärendet kan tas med i kallelsen till stämman.

17 § Styrelsen

Andelslaget har en styrelse bestående av sex ordinarie medlemmar samt tre suppleanter. Styrelseledamöternas mandattid börjar när valstämman upphör och upphör när den ordinarie stämma upphör, som följer närmast på valstämman. Det första styrelsesammanträdet efter valet sammankallas av den till sin ålder äldsta styrelseledamoten, under vars ledning styrelsens ordförande och viceordförande väljs för ett år i sänder.

Styrelsemedlemmarna och -suppleanterna väljs för tre år i sänder så att varje år två ordinarie medlemmar och en suppleant står i tur att avgå. Mandattiden för styrelsemedlem som valts under pågående valperiod utgår samtidigt som företrädarens mandattid skulle ha utgått.

18 § Styrelsens sammanträden

Styrelsens ordförande skall se till att styrelsen sammanträder när det behövs. Ordföranden skall sammankalla styrelsen, om en styrelseledamot eller verkställande direktören kräver det. Verkställande direktören har, även om han eller hon inte är styrelseledamot, rätt att närvara och yttra sig vid styrelsemötena, om inte styrelsen i något visst ärende besluter annat.

Styrelsen är beslutsför när mer än hälften av dess ledamöter är närvarande. Beslut får dock inte fattas om inte alla styrelseledamöter i mån av möjlighet har beretts tillfälle att delta i behandlingen av ärendet.

Som styrelsens beslut gäller den åsikt, som mer än hälften av de närvarande har understött eller, om rösterna faller jämnt, den som ordföranden understöder. Om rösterna i styrelsen faller jämnt vid val av styrelseordförande, väljs denne genom lottning.

Protokoll skall föras över styrelsens sammanträden och undertecknas av styrelsens ordförande samt en av styrelsen därtill utsedd ledamot. En styrelsemedlem och verkställande direktören har rätt att få sin avvikande mening antecknad i protokollet. Protokollen skall förses med löpande nummer och förvaras på betryggande sätt.

19 § Styrelsens uppgifter

Styrelsen skall omsorgsfullt främja andelslagets intressen och sköta dess ärenden i enlighet med lagen om andelslag och dessa stadgar. Styrelsen ser till att andelslagets förvaltning och verksamhet ordnas ändamålsenligt. Styrelsen skall också se till att övervakningen av bokföringen och medelsförvaltningen är ändamålsenligt ordnad.

Dessutom ingår i styrelsens uppgifter bl.a. att

- anställa och avsätta verkställande direktören och bestämma om dennes löneförmåner,

- sammankalla andelsstämmorna och förbereda de ärenden dessa skall behandla,

- uppgöra förslag till bokslut,

- uppgöra förslag till de åtgärder, som överskottet eller förlusten i den fastställda balansräkningen ger anledning till.

Styrelsen äger befogenhet att utan beslut av andelsstämma fatta beslut om upptagande av kredit och inteckning av andelslagets fasta och lösa egendom till ett sammanlagt högsta belopp om 35.000 euro.

20 § Verkställande direktör

Andelslaget kan ha en verkställande direktör, om styrelsen besluter så.

Verkställande direktören skall främja andelslagets intressen omsorgsfullt och sköta dess ärenden i enlighet med lagen om andelslag och dessa stadgar. Verkställande direktören bör sköta den dagliga förvaltningen i enlighet med de instruktioner och bestämmelser styrelsen ger. Handlingar, som med tanke på omfattningen eller arten av andelslagets verksamhet är osedvanliga eller har vidsträckta följder, kan verkställande direktören åta sig endast befullmäktigad av styrelsen eller om styrelsens beslut inte kan inväntas utan att detta förorsakar andelslaget väsentlig skada. I sistnämnda fall skall styrelsen så snart som möjligt informeras om åtgärden.

Verkställande direktören skall se till att andelslagets bokföring är lagenlig och att medelsförvaltningen är ordnad på ett tillförlitligt sätt.

Verkställande direktören har rätt att företräda andelslaget i ärenden som faller inom nämnda behörighet.

21 § Teckning av firma

Andelslagets firma tecknas av två styrelsemedlemmar tillsammans eller av verkställande direktören tillsammans med en styrelsemedlem. Styrelsen kan ge firmateckningsrättigheter så att den befullmäktigade tecknar firman tillsammans med någon styrelseledamot. Styrelsen kan också besluta om att ge rätt till och återkalla prokura.

22 § Räkenskapsperiod och bokslut

Andelslagets räkenskapsperiod är kalenderåret. Ett bokslut skall avges för varje räkenskapsperiod. Bokslutet skall ges till revisorn minst en månad före det möte, där resultaträkningen och balansräkningen skall framföras för fastställning.

23 § Revisor och revision

Andelslaget skall ha en revisor och en revisorssuppleant, vilka väljs tillsvidare.

Revisorn skall avge en revisionsberättelse för varje räkenskapsperiod. Berättelsen skall överlåtas till styrelsen minst två veckor före den stämma, där resultaträkningen och balansräkningen skall framföras för fastställning.

24 § Upplösning och likvidation av andelslaget samt fördelning av behållning

Beslut om frivillig upplösning av andelslaget och om att försätta det i likvidation fattas av andelsstämma. Beslutet är giltigt, om det stöds av medlemmar med minst två tredjedelar av de avgivna rösterna. Om andelslaget upplöses, utdelas behållningen av dess egendom mellan medlemmarna i förhållande till av dem ägt antal andelar.

25 § Ändring av stadgarna

Beslut om stadgeändring fattas av andelsstämman. Såvida inte lagen eller dessa stadgar bestämmer annorlunda, är beslutet giltigt om det stöds av medlemmar med minst två tredjedelar av de avgivna rösterna.