SVUB:s blåsorkestertävling

TIll våren är det dags för SVUB:s blåsorkestertävling i Linköping. Tävlingarna äger rum den 18 maj och vi hoppas att många kan komma.

Läs mer här.


Kulturen avslutar folkbildningen

Efter ett stämmobeslut söndagen den 15 oktober kommer Kulturens Bildningsverksamhet (Kulturens) att inleda arbetet med att avveckla sin statsbidragsberättigade studieförbundsverksamhet.

Med anledning av de aviserade sänkningarna av statsbidragen till studieförbunden, där det stöd som ställs till förfogande minskas med omkring en tredjedel, försvinner Kulturens möjligheter att verka i hela landet.

–Idag är det svårt att driva ett litet statsbidragsberättigat studieförbund, på grund av höga administrativa krav och väsentligt minskade ekonomiska medel är det i princip omöjligt. Med de förutsättningar som nu gäller är det enda ansvarsfulla beslutet att avveckla den verksamheten, säger Åsa Kratz, förbundsordförande i Kulturens Bildningsverksamhet.

–Vi har under de senaste två åren genomfört ett grundligt omställningsarbete både vad gäller verksamhetens innehåll och administrativa rutiner och jag är mycket stolt över alla medarbetare och vad de åstadkommit för Kulturens Bildningsverksamhet. Trots alla våra ansträngningar har vi inte nått ända fram. Jag hoppas att all vår folkbildningsverksamhet finner nya sammanhang att blomstra i, säger Maria Rydén, förbundschef för Kulturens Bildningsverksamhet.

Nu inleds arbetet med att avveckla den statsbidragsberättigade studieförbundsverksamheten. Styrelsen och ledningen räknar med att avvecklingen är genomförd till slutet av sommaren 2024.

Den studieförbundsverksamhet som är planerad år 2023 kommer att genomföras.

Information kommer att publiceras på kulturens.se


Höjda bidragsbelopp

Vid styrelsemötet 7-8 oktober 2023 beslutade styrelsen att höja taken för bidrag till föreningars interna och externa aktiviteter samt enskilda medlemmars aktiviteter.

Detta gäller aktiviteter som äger rum efter den 9 oktober.


Läs de nya reglerna här.


Bidragsbeslut styrelsemötet 7/10

Styrelsen har beslutat att dela ut bidrag till samtliga sökande;

Con brio, Linköping  beviljas 6000kr för uppstartsaktivitet

Alla breve, Linköping  beviljas 5850kr för uppstartsaktivitet

Linköpings Skolmusikkår beviljas 6000kr för uppstartsaktivitet

Mjölby Ungdomsmusikkår beviljas 6000kr för uppstartsaktivitet

Young Herd, Linköping beviljas 1125kr för uppstartsaktivitet

Big Basic band, Linköping beviljas 1500kr för uppstartsaktivitet

Play station, Linköping beviljas 1800 för uppstartsaktivitet

Mjölby ungdomsmusikkår beviljas 13000kr för deltagande i Rasteder Musiktage

Mjölby ungdomsmusikkår beviljas 3700kr för evenemang med Östgöta blåsarsymfoniker

Lerums Unga Blåsare  beviljas 7900kr för deltagande i Blåsmusikfestivalen 

Västerås Youth Marching Band beviljas 5600kr för deltagande i Göteborg Music festival

Samt 4 enskilda medlemmar beviljas bidrag för deltagande i Landslaget i blåsmusik samt Blekinge International Brass Academy.


Blåsledarsymposiet 2023 

30-31 Oktober

Som vanligt arrangerar SVUB ett blåsledar/dirigentsymposium i Mjölby på höstlovet. Symposiet innhåller inspirerande föreläsningar och övningar och ger möjlighet till master-class-dirigering. Symposiet är avgiftsfritt för medlemmar i SVUB, medan övriga betalar en avgift på 2.500 kr som inkluderar såväl deltagande som mat och hotellrum.

Stadshotellet i Mjölby är den begränsande faktorn så först till kvarn gäller för deltagande. Anmälan görs på länken nedan.


Årets föreläsare/mentor är normannen Bjørn Sagstad. Han är professor i dirigering i Basel och Bergen samt konstnärlig ledare för den norska militärmusiken.

Anmälan 


Landslaget i Blåsmusik

Det är full rulle på Lunnevads Folkhögskola när årets upplaga av landslaget i blåsmusik sprider sina ljuva klanger över östgötaslättens vidder. Med en blandad repertoar så blir det ett riktigt pangprogram.

Konserter:


10/8 kl 19.00 Stora Kyrkan Åtvidaberg

11/8 kl 19.30 Hedvigs kyrka, Norrköping

12/8 kl 15.00 Gästisparken, Mjölby

13/8 kl 15.00 Stadshallen, Lund

By Christoph Lange - Own work, CC BY 2.0,
Från wikimedia

Stämma 2023

Medlemmarna kallas till stämma

Stämman äger rum den 4 mars 2023 i Linköping. Deltagande kan ske via Zoom meetings.
Se kallelse och utskick på maillistan.

Handlingar

Ordförandekurs

Ordförandekurs för unga 15-25 år

Ingår du i en förening och är nyfiken på ordföranderollen?

Nu kan både du som är vald till ordförande och du som är intresserad av att bli ordförande fördjupa dina kunskaper tillsammans med andra i samma ålder i Kulturens ordförandekurs! Under kursen varvas föreläsningar, praktiska övningar och samtal i gruppen.

Kursen hålls via zoom.

Läs mer och anmäl dig här

Dags att redovisa medlemmar

Det är dags att redovisa medlemmar för 2022. Det gör ni i detta formulär.

OBS! Det är viktigt att alla redovisar nu för vi får inte längre hänvisa till några pandemiundantag.

Läs mer här.


Lokalt föreningsstöd utbetalt

Årets julklapp är föreningsstöd. I dagarna betalar förbundet ut föreningsstöd 11890 kr per förening och 350 kronor per ungdomsmedlem. Totalt över en miljon kronor.


Bli medlem hos oss

Nu får föreningar som söker medlemskap i SVUB före nyår ett startbidrag på 4.000 kronor.

Välkommen in i SVUB-familjen där du som förening får möjlighet att delta i Svensk blåsmusikfestival, Blåsledarsymposiet och dessutom kammar hem en massa bidrag.

Läs mer här.


Blåsledarsymposiet 2022

Välkommen till årets blåsledarsymposium. Årets gästföreläsare är professor Peter L. Boonshaft. Föreläsningen är på engelska. Seminarier och orkesterspel står också på programmet. Tag med ditt instrument.


Symposiet äger rum på Lagmansskolan i Mjölby den 31/10-1/11. Vi bor på Mjölby stadshotell. Boende ingår i priset.


Medlemmar i SVUB kan delta kostnadsfritt.

Övriga betalar 2500 kr


Anmäl dig här


Här kan du läsa årets program.

Peter L. Boonshaft kallas en av de mest spännande rösterna inom musikutbildning idag.  Han har föreläst och dirigerat i alla stater i USA och i många länder världen över. Han är den förste mottagaren av “George M. Parks Award for Leadership in Music Education” av det amerikanska musikpedagogförbundet. 

Han har skrivit böcker om hur man utbildar i musik med titlar som Teaching Music with Passion, Teaching Music with Purpose, and Teaching Music with Promise. Han har också en blog där han varje vecka inspirerar musiklärare, “Boonshaft’s Blog”. 

Han har fått utmärkelser av guvernörer i fem amerikanska stater, liksom av den dåvarande presidenten Ronald Reagan. Bland många utnämningar och utmärkelser nämner han gärna priset från Kvinnliga Blåsorkesterdirigenters Internationella Organisation liksom flertaliga utnämningar som Årets Musikutbildare. Sin bas har han vid Hofsta University i Hempstead, New York, där han är professor i musik. 

Nytt rekord i utdelade bidrag

Sex enskilda medlemmar får totalt 7768 kr för deltagande i bland annat Landslaget i Blåsmusik, Side by Side och Blekinge International Brass Academy.


Vidare ges bidrag till följande föreningar


Nordiskt tonsättarseminarium i Linköping 2022

Den 16 September anordnar Svensk blåsmusik i samarbete med Nordisk Orkestermusik Union (NOMU) ett seminarium med fyra nordiska tonsättare. Målet med seminariet är att inspirera nya och gamla tonsättare att komponera för blåsare på alla nivåer. Läs mer och anmäl dig på www.svenskblasmusik.se

Stämmohandlingar

Dags att redovisa medlemmar

Det är dags att redovisa medlemmar för 2021. Det gör ni i detta formulär.

Som vanligt ska ni ha en namnteckningslista eller en förteckning med betalda medlemsavgifter som underlag för er redovisning, men vi kommer inte att begära in den från alla med hänsyn till vår dataskyddspolicy. Några föreningar kan komma att få en anmodan att skicka in sina listor för kontroll.

Uppdatera era stadgar

Styrelsen har nya rekommendationer för föreningarnas stadgar.

För de föreningar som använder våra rekommenderade stadgar finns det en ny mall här.

Övriga föreningar rekommenderas att införa motsvarande ändringar i sina stadgar.


Nya bidragsregler

På styrelsemötet den 22 augusti 2021 beslutade styrelsen att höja bidragsbeloppet för deltagande i föreningens egna arrangemang till 75 kr per deltagare och dag dock högst 6000 kr.

Som eget arrangemang räknas aktiviteter som går utöver föreningens regelbundna verksamhet såsom repetitioner och konserter.

En annan nyhet är att vi inte längre kommer att begära in deltagarlistor med hänvisning till vår dataskyddspolicy.

Läs de nya bidragsreglerna


Blåsledarsymposiet 2021

Den 1-2 november genomförs årets restriktionsfria Blåsledarsymposium i Mjölby.  Årets symposium kommer att ha ett finskt tema.   Vi gästas av

Helena Sinisalo och Raine Ampuja och får lära känna blåsorkesterverksamheten i Finland och prova finsk repertoar för alla åldrar. 


I år kommer vi även att få träffa den norske dirigenten Bjørn Breistein. Tillsammans med Raine Ampuja kommer han att handleda de som vill dirigera deltagarorkestern. 


Symposieprogrammet hittar du här.


Som vanligt är deltagande i symposiet gratis för medlemmar i SVUB. Övriga betalar 1.500 kr för symposium med mat och logi på Stadshotellet i Mjölby.


Sista anmälningsdag:  11 oktober 2021              Anmäl dig här!

Antalet platser är begränsat.


Efter anmälan sänder vi ut information om vilka stycken som det

finns möjlighet att välja bland, för den som vill dirigera.


Medlemsmöten 26 & 27/9

Den 26 september kl. 18.00 eller den 27 september kl. 13.00 kan du delta i digitalt medlemsmöte på Zoom. Inbjudan skickas med mail till kontaktpersonen i din förening.  

Svensk Blåsmusikfestival

Svensk Blåsmusik kommer att återuppstå i sin fulla glans efter ett år i web-version.  Den 17- 19 september finns det anledning att befinna sig i Linköping för att spela med sin orkester eller bara njuta av all fin blåsmusik som framförs av orkestrar från in och utland. I år finns det möjlighet att för första gången i Sverige få lyssna på den enda statliga blåsorkestern från Litauen, Trimitas.  Dessutom kommer Livgardets Dragonmusikkår att uppträda både till fots och till häst. Läs mer här.

Beviljade bidrag

På styrelsemötet den 22 augusti 2021 beslutade styrelsen att dela ut bidrag efter ansökningar:


Nytt Blåsmusikcentrum

Musikhögskolan Ingesund har bestämt sig för att starta ett nordiskt blåsmusikcentrum. Ambitionen är att erbjuda utbildning och fortbildning för blåsorkesterdirigenter från hela Norden för att utveckla blåsmusiken i ett nordiskt perspektiv. Läs mer här.

Landslaget i Blåsmusik

Landslaget i Blåsmusik är ett samarbetsprojekt mellan SVUB och RUM. Landslaget tas ut årligen genom nationella provspelningar. Landslaget samlas till träningsläger på Lunnevads Folkhögskola, i år den 1-10 augusti. Den 11-14 augusti genomfördes en konsertturné enligt följande: 

11 augusti kl. 18.30 Gästisparken, Mjölby.

12 augusti kl. 19.00 Louis de Geer, Norrköping

13 augusti kl.19.00 Crusell-hallen, Linköping

14 augusti kl.15.00 Kungasalen, KMH, Stockholm

Nordiskt Webinarium

Hanaholmen och Musik i Norden bjuder in till ett internationellt webbinarium kring fritidsmusikens framtid i norden. Webbinariet äger rum  lördag den 6 februari med start 11.30 svensk tid och gästas av flera nordiska talare.  Läs mer och anmäl dig här.

Coronabidrag

Coronabidrag från förbundet har efter ansökan delats ut till

Extra statsbidrag

Riksdagen beslutade den 23 september att barn- och ungdomsorganisationer ska få ökade statsbidrag. Totalt fylls potten på med 50 miljoner kronor till sammanlagt 262 miljoner kronor per år 2020-2022. De första pengarna kommer alltså redan nu i höst. 

 Ny medlemsförening

Sveriges Unga Blåsare välkomnar Katrineholms Kulturskolas Blåsensembler som nya medlemmar.

Föreningen består av 17 ungdomar fördelade på de två orkestrarna Flow och De Flygande Klaffarna

 Blåsledarsymposium

Blåsledarsymposiet äger rum den 26-27 oktober i Mjölby och kommer gästas av bland andra Andreas Hansson.

Inbjudan

Anmälningsformulär

Maxantalet deltagare är nått men anmäl dig ändå utifall någon tar tillbaka sin anmälan. Våra grannar i väst

Den norska kulturministern ger 38.5 miljoner norska kronor i stöd till de norska blåsorkestrarna.

Artikel

 Årsmöte

Årsmötet 2020 var 1 mars i Linköping


 2020


Blåsledarsymposiet 2020

Symposiet 2020 är 26-27 oktober

Stadsbidrag 2020

SvUB har beviljats stadsbidrag för 2020 och ca 900 tkr kommer att betalas ut till medlemsföreningarna.

Landslaget i blåsmusik

SvUB är stolta sponsorer till landslaget i blåsmusik; ett orkesterprojekt där blåsare 15-25 år gamla samlas på Lunnevads folkhögskola och repeterar i en vecka för att sedan åka på turné. Landslaget


Stämma 2019

Stämman 2019 hölls den 8 december i Linköping.

Vi välkomnar 3 nya styrelsemedlemmar:

Under det följande styrelsemötet så beslutades det att årets överskott gå direkt till SvUBs medlemmar genom ett bidrag på 5218kr till varje förening och 152kr för varje medlem.

Vi välkomnar även 2 nya medlemsföreningar:

Bidragsbeslut

Dessa föreningar har beviljats bidrag under styrelsemötet 2019-12-08

SVUB-bidrag

Styrelsen har beslutat ge bidrag till följande föreningar

Dessutom har 2.025 kronor gått till enskilda medlemmar för deltagande i RUM:s blåslandslag oc SMM sommarmusikskola.