2019 Klimop in het park

Klimop in het park

We kregen vragen over klimop in het park. Of we wel in de gaten hadden dat die klimop welig tiert in het park en de bomen in klimt en of daar niet iets aan moest gebeuren. Even navragen bij onze coördinator, Jetze Kamerling, die is tenslotte ingenieur bos- en natuurbeheer.

Hij vertelt over de klimop in het park het volgende: "Het is een klimplant die thuis hoort op onze kleigrond. Hoe voedselrijker de bodem, des te hoger kan hij in de boom klimmen. Voor de boom is dat haast nooit een probleem, omdat de plant de boom niet wurgt. Soms, als de boom instabiel is door wortelrot of iets dergelijks, gaat hij door het gewicht scheef hangen, maar dat had hij anders bij de eerstvolgende storm gedaan, dus dat is ook niet erg.

De betekenis van de klimop voor plant en dier is groot. Klimop is een belangrijke drachtplant. Bloeiende klimop is in de herfst een rijke bron van nectar en stuifmeel voor vlinders en andere insecten, omdat er dan weinig andere planten bloeien. Ook is klimop een goede slaap- en schuilplaats voor allerlei vogels. De bessen worden 's winters tot in het voorjaar onder meer door merels, spreeuwen en houtduiven gegeten.

Gezonde en krachtige bomen lijden niet onder klimopbegroeiing. In klimop nestelen graag vogels zoals de heggenmus, de merel, de winterkoning en de grauwe vliegenvanger. In het klimopstruweel overwinteren sommige dagvlinders zoals de gehakkelde aurelia en citroentje. Vleermuizen maken gebruik van goed ontwikkelde klimop als zomerverblijf. In de schemering heb ik in het park twee baltsende vleermuizen om een met klimop begroeide boom zien cirkelen. Mooi om te zien!

Tot slot: oude muren met poreuze voegen kunnen op de lange duur schade ondervinden. Moderne gebouwen, die een hardere voeging hebben, ondervinden over het algemeen geen schade van klimop."