Nieuws

Tijd voor de maandelijkse werkmiddag

2020/09/1 Omdat de eerste zaterdag van de maand eraan staat te komen, kregen de vrijwilligers van de BBB weer de maandelijkse uitnodiging voor de BBB-werkmiddag. Op 5 september gaan we weer los, zoals dat heet, vanaf 13:30 uur. Verzamelen op de promenade voor de BBB-werkschuurcontainer.

Als u niet tot dat clubje behoort, dan hebt u zo'n uitnodiging niet ontvangen. Best kans dat u dat teleurstellend vindt, omdat uw handen jeuken bij het zien van onkruid in de cirkeltuinen bijvoorbeeld, of omdat u best bereid bent om samen met buurtgenoten mee te helpen bij het kleinschalige onderhoud dat de BBB doet in het park. (Onder deskundige begeleiding, hoor, ook als u niet van nature groene vingers hebt, kunt u onze klussen prima aan. U steekt er misschien nog het nodige van op voor in uw eigen tuin).

Welnu, daarom planten wij die uitnodiging aan de vrijwilligers traditioneel ook hier. Dan kunnen we iedereen die wil meedoen, langs deze indirecte weg toch ook uitnodigen.
Klikt u maar hier, als u dat wenst. U bent van harte welkom!

Niet nu, maar misschien een andere keer? Klik dan hier.

Het park door professionele ogen

2020/15 We kregen een mailtje van Ton Eggenhuizen, de stadsecoloog van Almere. Op een ronde door het park ontdekte hij iets bijzonders bij de wegedoorn (die trouwens zelf ook al vrij zeldzaam is in Nederland).

Dit was zijn bericht: "Liep van het weekend even langs de wegedoorn en het was meteen raak: de zeldzame wegedoornbladmijt! De mijt zet het blad aan tot het vormen van een filtig/donzig laagje op de bladonderzijde. Tussen die haartjes leeft de mijt. Verder doet het geen kwaad."

Ook stuurde hij een link mee naar de plek waar hij kennelijk gewoon is verslag te doen van dit soort waarnemingen, een site toepasselijk getiteld waarneming.nl. Je ziet daar ook foto's en natuurlijk de exacte plek van waarneming.

Dit is slechts één van de vele duizenden waarnemingen! Zo zie je maar weer, een professioneel oog ziet veel meer dan een leek. Maar het mooie is, als zij dat delen met gewone parkbezoekers, dan kunnen wij daar van meeprofiteren. Ik kan u aanraden om even onderstaande link te volgen en daar wat te grasduinen: je weet niet wat je ziet. Ik denk dat Ton groene ogen heeft.

https://waarneming.nl/waarneming/view/198502561

Loon naar werken

2020/08 Regelmatige bezoekers van deze site zal het inmiddels duidelijk zijn dat de eerste zaterdag van de maand de vaste werkmiddag is voor de vrijwilligers van de BBB. Maar tussendoor gebeurt er ook weleens wat. En dat levert ook wat op.

Zo waren we onlangs drie-man-sterk (m/v) uitgerukt om in de Munttuin wat verse aanplant van water te voorzien. Het tropische weer maakt nu eenmaal dorstig, ook bij planten in het park. Dat deden we met een fietskar met emmers en gieters en met water uit de vaart die door het park loopt. Het moet weliswaar worden gezegd dat we de nacht daarop ondersteuning kregen van een regenbui -dat zal je altijd zien: ga je water geven, begint het te regenen- maar niettemin tellen we het resultaat van meteen al de dag erna als een eigen verdienste.

Ten bewijze hiernaast de foto's van voor en van na de behandeling.

Digitaal de hort op

2020/04 De moderne technieken maken het ons in deze coronatijden gelukkig mogelijk om virtueel de hele wereld over te trekken. Wist u dat de BBB website op dat punt het nodige te bieden heeft?

In het menu treft u aan de optie Groene Linken. Daar vindt u tientallen mogelijkheden om uw groene hart op te halen, ook als er live op uit trekken wordt afgeraden. Omdat wie de site van de BBB bezoekt, geheid dol op grasduinen is, kunt u van daar naar allerlei groene informatie surfen. Soms om dan met een digitale U-bocht weer bij eigen tuin of erf te belanden.

Neem de link naar een pagina bij Landschapsbeheer Flevoland, die we dankzij een tip net hebben toegevoegd. Daar gaat het over het beheer op uw eigen erf, waar u nu noodgedwongen zoveel tijd moet doorbrengen, en hoe u daar de natuur goede diensten kunt bewijzen. Nieuwsgierig? Kijkt u maar HIER.

Visstandonderzoek in het park

22 januari 2020. Een van onze alertere vrijwilligers stuitte in het park op een visstandonderzoek dat daar in volle gang was. Vanzelfsprekend hebben we dat op de gevoelige plaat vastgelegd voor ons alsmaar uitdijende fotoarchief.

In zo'n visstandonderzoek gebruikt men heel lepe vismethodes, waarbij de vis nul kans heeft om te ontsnappen. Eén methode heet een 'zegen'. Toepasselijk, maar dan alleen vanuit het oogpunt van de vissers, want de vissen hebben geen schijn van kans. Nog een geluk dat ze na het vangen weer worden vrijgelaten. Als we de resultaten goed verstaan is het Beatrixpark uitstekende visstek, in tegenstelling tot de Leeghwaterplas, zoals het woord al zegt.

Meer informatie over het visstandonderzoek vindt u hier.

En de foto's die we zelf maakten hier. Of door op het plaatje te klikken.

Zo hoort u het eens van een ander

2020/01 De BBB is politiek gezien zo neutraal als maar mogelijk is. Maar het toeval wil dat een van onze vrijwilligers bij een politieke fractie werkt. En die vertelt in een promotiefilmpje voor zijn partij over het werk bij de BBB. Dat willen we u natuurlijk niet onthouden. Het verkapte stemadvies moet u dan maar eventjes voor lief nemen.

Bekijk hier het filmpje.

Paardenkracht in het Beatrixpark

2020/01 Het jaar begint goed. Het park werd weer eens bezocht door een prachtig werkpaard. Dat gebeurt om de soms wel erg diepe sporen van bosbouwmachines tegen te gaan.

Zoals op borden in het park staat aangegeven is de gemeente begin januari weer gestart met zaag en kapwerkzaamheden. Het gaat erom zieke essen te vervangen door een diversiteit aan nieuwe bomen. Nu het zo drassig is, maken de machines waarmee dit normaal gesproken gebeurt, extra diepe foeilelijke sporen. Dat is het moment waarop de inzet van een heus boswerkpaard een enorm goed idee is. Een paard gebruiken om de gekapte bomen naar het asfaltpad te slepen, maakt dat er geen grote lucht- en rupsbanden van het pad af hoeven. Dat voorkomt de lelijke sporen die daarvan het gevolg zijn. En zeg nou zelf: het levert prachtige plaatjes op.

Eerste werkmiddag nieuwe jaar op 11 januari

2020/01 Het nieuwe jaar begon met zagen èn planten. Met bijgaande terugblik op een succesvol en gezellig jaar, wenste de BBB iedereen een goed begin in het nieuwe jaar!

Vanwege voorbereidende werkzaamheden, was de eerste werkmiddag van 2020 verschoven naar de tweede zaterdag van januari. We maakten op ‘ons eiland’ takkenrillen van het gezaagde materiaal en plantten 50 nieuwe bomen planten.

Zoals altijd was iedereen welkom! We verzamelden zoals altijd om 13:30 uur. Bij de gereedschapscontainer aan de promenade.

Kijk voor meer informatie rustig rond op onze website, waar je nu al bent, maar die anders te vinden is via www.beatrixparkalmere.nl.

IVN excursie Beatrixpark

2019/12 Het Instituut voor Natuureducatie en duurzaamheid (IVN) organiseert een excursie in het Beatrixpark. 15 December is het zover, om 11:00 uur.

Voor leden van het IVN is het gratis, niet-leden betalen € 5,- (kinderen € 2,50). De excursie bestaat uit een begeleide wandeling van ongeveer twee uur door het park. Wij als BBB zijn ervan overtuigd dat u dingen gaat zien en horen die u zullen verrassen. Wist u bijvoorbeeld dat we al een heel end op streek zijn om te realiseren dat u het hele park door kunt via onverharde bospaadjes? Perfect voor hondenuitlaters, want je komt daar geen fiets of brommer tegen.

U merkt ook aan deze site dat er heel wat te vertellen is over het Beatrixpark, maar niks is zo mooi als zelf het park ervaren. Dit is kortom een excursie om van harte aan te bevelen.

Belangstelling? Surf via onderstaande link naar de betreffende pagina op de site van IVN en meld u daar aan.

Naar de IVN website


Kijk voor eerdere berichten in het Nieuwsarchief