Nieuws
Bijzondere bomen
2025/03 Onlangs verversten we de infopagina 'Bomenpad' in de sectie 'Over het Beatrixpark' van deze website. Het gaat over een oud plannetje dat zowat 25 jaar later alsnog werd afgemaakt. Kijk maar HIER.
Maar er is ook een moderne manier om bomeninformatie te bekomen. Die methode is te vinden op de website van het Instituut voor Natuurbeschermingseducatie, afgekort IVN. Herbert Koster, die u hiernaast op de foto ziet, is ook daarbij betrokken. Een echte aanrader.
En dat is de reden waarom we de link naar het IVN toevoegden op de pagina 'Groene Linken´.
De exacte link naar het moderne bomenpad is deze: https://www.ivn.nl/afdeling/almere/natuurroutes/bomenroute-beatrixpark-almere/.
Geen rattenhotel
2025/01 Wanneer u een regelmatige parkbezoeker bent, wat zeer aanbevelenswaardig is, dan heeft u vast de constructies gezien zoals hier op de foto. Er zijn er een aantal, verspreid over het park. U dacht misschien: een stapeltje stammetjes dat later nog wordt opgehaald. Maar nee.
Als u bekend bent met het fenomeen insectenhotel en daar een overeenkomst vermoed, dan zit u er dichter bij. Het is iets dergelijks, maar dan voor grotere dieren. Een dierenhotel dus, waarin egels, muizen, kikkers, wezels, marters en zelfs kleine vosjes kunnen wonen. Of er schuilen in het geval van een aanval door een roofvogel of een loslopende hond.
Als dat nou maar geen ratten aantrekt, hoor ik sommigen van u denken, maar die kans is klein. Ratten zijn er echt wel, hoor, in het park. Maar die leven onder de grond. Persoonlijk heb ik er als dagelijkse parkbezoeker in dertig jaar nog maar eentje zien wegschieten.
Beatrixpark klaar voor het nieuwe jaar
2025/01 De werkzaamheden in het Beatrixpark, die voor de laatste maanden van 2024 voorzien waren, zijn bijna allemaal voltooid. Zo horen wij van Harm Slagter, de beheerder bossen en parken van de gemeente Almere. Parkbezoekers hebben hier geheid al lucht van gekregen. Toch is het anders gegaan dan aanvankelijk was bedacht.
Wij maakten ons zelfs een beetje zorgen. Er was toch verteld dat het paard dat in eerdere jaren werd ingezet voor het uitslepen van gekapte bomen, ook dit jaar zou aantreden, maar we hebben het beest niet gezien. Jammer, want dat leverde zulke aardige plaatjes op (zoals HIER te zien is). Hij zal toch niet ziek zijn geweest, of naar de eeuwige jachtvelden verkast? Gelukkig niet. Het weer was te slecht toen het paard zou komen. Het was te nat. Dat maakt de grond zacht en het werk voor het paard te zwaar. Ook vond de begeleider het te link op de weg voor het vervoeren van het paard.
Nu was dat paard bedacht om te voorkomen dat zware machines schade zouden veroorzaken door de diepe rijsporen die ze plegen te maken. Toch is de schade meegevallen, want er is een kraan ingezet zodat vanaf het asfalt kon worden gewerkt en als er toch een stukje over bosgrond moest worden gereden, werden er rijplaten gebruikt. Ook helpt een kraan schade te voorkomen van vallende bomen. Met een kraan kun je die veel preciezer neerleggen.
Behalve uit kappen bestaan de parkwerkzaamheden uiteraard ook uit vers aanplanten. Alleen al het laantje dat loopt van de Bieslookstraat naar -achter de skatebaan langs- de Beatrixpromenade heeft 50 nieuwe bomen gekregen; 25 iepen en 25 populieren. Kleintjes, natuurlijk, al zijn ze al zeker een meter of drie, vier hoog. (Zie foto).
Wat nog rest van de voorgenomen werkzaamheden zijn een aantal veiligheidsbomen, zoals Harm Slagter ze noemt. Dat zijn bomen waar iets mee loos is, wat gevaar kan opleveren voor parkbezoekers. Het gaat dan om bomen die ziek zijn of waarvan een tak op halfzeven hangt. Verspreid door het park kun je die bomen herkennen aan een oranje stip. Die moeten nog worden gekapt of gesnoeid.
Het Beatrixpark is kortom klaar, voor het nieuwe jaar.
Meer weten over werkzaamheden in bossen en parken in Almere. Lees dan hier.
Gemeentelijke boswerkzaamheden dit najaar
202408 Almere heeft veel groene plekken: bossen en parken waar gevarieerde bomen en struiken staan, die aantrekkelijk zijn voor bewoners, vogels en insecten. We inspecteren onze bossen regelmatig en kijken waar onderhoud nodig is.
Dit wordt gedaan door onafhankelijke veiligheidsexperts. We voeren bosonderhoudswerkzaamheden uit om de bosgebieden gevarieerd, gezond en toekomstbestendig te maken en te behouden. Door het verwijderen van bomen zorgen we voor meer licht op de bodem waardoor de jonge bomen en struiken beter kunnen groeien en er meer natuurlijke verjonging ontstaat. Ook hebben we aandacht voor de bosranden. Overhangende takken en struiken snoeien we terug zodat fietsers en wandelaars weer voldoende ruimte hebben.
In de bosgebiedjes waar we aan de slag gaan, zijn de te verwijderen bomen voorzien van een oranje stip of streep op of rond de stam. Het betreft hier voornamelijk essen. Nadat de gemerkte bomen verwijderd zijn worden er op veel plekken weer nieuwe soorten o.a. eiken, beuken, haagbeuken, elzen en struikvormers voor terug geplant.
Zoals in voorgaande jaren zullen we ook nu weer gebruik gaan maken van een paard om een deel van het gevelde hout uit de bosvakken te slepen. Tevens zullen we nog extra aandacht geven aan oude stormschade in de bosvakken.
Voor aanvang van de werkzaamheden worden er nog een aantal informatieborden geplaatst met verwijzing naar de gemeentelijke website over de werkzaamheden.´
Vroege Vogels TV ontdekt Beatrixpark
202311 Op 28 oktober 2023 weidde Vroege Vogels TV van BNN/Vara een uitzending aan de natuur in Almere. Ze ontdekten ook Alfred (of Jodocus?) waarover het hieronder al ging.
Interesse in de hele aflevering over Almere? Kijk dan HIER.
Henk Koehorstlaantje ververst
202310 Het laantje achter de kikkerpoelen, dat langs de plek voert waar Koninging Beatrix in 1982 een Koningslinde plantte en later vernoemd is naar een naar Zwolle verhuisde BBB-vrijwilliger, is voorzien van een verse laag houtsnippers.
Het is op zichzelf geen opzienbarend nieuws, omdat het gewoon om één van de vele BBB-werkzaamheden gaat die zoal worden uitgevoerd. Maar in dit geval melden we het toch, want we hopen dat u met z'n allen het Henk Koehorstlaantje even gaat betreden zodat de houtsnipperlaag wat wordt aangestampt.
Vast bedankt.
Alfred en Jodocus
202309 We hadden al een bevereiland met twee families, maar daar zijn twee bijzondere bewoners bij gekomen: de gebroeders kwak.
Het betreft twee jonge vogels van een zeer zeldzame soort in Nederland, die zich blijkbaar bijzonder goed thuis voelen in ons park. Aan de achterzijde van het eiland langs de skeelerbaan zie je vaak vogelspotters staan, die van heinde en verre komen om deze soort aan hun lijstje toe te voegen.
Zie ook https://waarneming.nl/locations/240908/observations/ Waar de kwak regelmatig genoteerd wordt.
En als je daar een tijdje stil staat om te kijken (verrekijker wordt aanbevolen), heb je grote kans om ook de ijsvogel te spotten. Bijgaande foto’s zijn met een eenvoudige compactcamera met goede zoomlens genomen. Op waarneming.nl kun je nog scherpere foto’s vinden, als je op de pagina van de link op bijbehorende een datum klikt.