Nieuws

Kisten en kastjes voor de rupsbestrijding

2021 11 In het Beatrixpark kunt u als u goed om u heen kijkt een paar kisten tegen komen en in de bomen verschillende typen nestkastjes.

Het is onderdeel van de strijd die de gemeente voert tegen de overlast van de eikenprocessierups. Het doel van al dat houtwerk is dat er meer natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups in het park komen. Want we leven in een tijd waarin uiteraard alleen op een natuurvriendelijke manier overlast wordt bestreden.

Over het hoe en wat precies schrijft de gemeente uitgebreid op haar website. U leest daar wat er precies in die kasten en kisten moet komen te zitten. En bijvoorbeeld waarom u er goed aan doet om vooral niet in die broedkisten te komen.

Ga door hier te klikken naar de foto’s die we van de kisten en kastjes maakten en naar de informatie van de gemeente.

Honden in het park

2021 07 De gemeenteraad heeft zich weer eens gebogen over de regels voor hondenbezitters in Almere. Daarom kwamen wij op het idee ook op onze website aandacht te besteden aan het fenomeen Hond in het park.

U vindt daarom een nieuwe pagina in de sectie Over het Beatrixpark, verrassend genaamd: Honden in het park.

Nachtwandelingen langs de kunst in het park

2021 06 Omdat de Coronaperikelen roet in het eten gooiden werden de nachtelijke winterwandelingen langs de kunst in het Beatrixpark zomerwandelingen. Wel zo aangenaam qua temperatuur. Alle avonden waren in een mum uitverkocht, maar de kunst is er gewoon nog, dus u zou op eigen houtje een kijkje kunnen nemen.

Omroep Flevoland berichtte hierover als volgt.

De organisatie van deze wandelingen is in handen van De Kunstambassadeurs. Er zijn wandelplannen ook langs andere kunst in Almere. Die vindt u hier.


Buitenbad in Beatrixpark?

2021 03 Er zijn plannen om in Almere een Buitenzwembad te gaan realiseren en daarbij wordt het Beatrixpark genoemd als een mogelijke locatie. Dat heeft Jetze Kamerling en Rick van Rooijen, de coördinatoren van de BBB, ertoe gebracht om namens de BBB protest aan te tekenen middels een brief aan alle politieke fracties in de gemeenteraad.

Lees hier het artikel in Almere Deze Week waarin wordt aangekondigd dat de knoop rond het Buitenbad binnenkort zal worden doorgehakt.

En hier de brief van Jetze & Rick aan de gemeenteraadsfracties

Die ook Omroep Flevoland is opgevallen, hierin wordt de reactie van de BBB gezien als een reactie van de hele buurt. Dat is nu nog niet het geval, maar acties uit het verleden hebben laten zien dat de buurt een grote band heeft met het Beatrixpark.

Het park door professionele ogen

2020/08/15 We kregen een mailtje van Ton Eggenhuizen, de stadsecoloog van Almere. Op een ronde door het park ontdekte hij iets bijzonders bij de wegedoorn (die trouwens zelf ook al vrij zeldzaam is in Nederland).

Dit was zijn bericht: "Liep van het weekend even langs de wegedoorn en het was meteen raak: de zeldzame wegedoornbladmijt! De mijt zet het blad aan tot het vormen van een filtig/donzig laagje op de bladonderzijde. Tussen die haartjes leeft de mijt. Verder doet het geen kwaad."

Ook stuurde hij een link mee naar de plek waar hij kennelijk gewoon is verslag te doen van dit soort waarnemingen, een site toepasselijk getiteld waarneming.nl. Je ziet daar ook foto's en natuurlijk de exacte plek van waarneming.

Dit is slechts één van de vele duizenden waarnemingen! Zo zie je maar weer, een professioneel oog ziet veel meer dan een leek. Maar het mooie is, als zij dat delen met gewone parkbezoekers, dan kunnen wij daar van meeprofiteren. Ik kan u aanraden om even onderstaande link te volgen en daar wat te grasduinen: je weet niet wat je ziet. Ik denk dat Ton groene ogen heeft.

https://waarneming.nl/waarneming/view/198502561

Loon naar werken

2020/08 Regelmatige bezoekers van deze site zal het inmiddels duidelijk zijn dat de eerste zaterdag van de maand de vaste werkmiddag is voor de vrijwilligers van de BBB. Maar tussendoor gebeurt er ook weleens wat. En dat levert ook wat op.

Zo waren we onlangs drie-man-sterk (m/v) uitgerukt om in de Munttuin wat verse aanplant van water te voorzien. Het tropische weer maakt nu eenmaal dorstig, ook bij planten in het park. Dat deden we met een fietskar met emmers en gieters en met water uit de vaart die door het park loopt. Het moet weliswaar worden gezegd dat we de nacht daarop ondersteuning kregen van een regenbui -dat zal je altijd zien: ga je water geven, begint het te regenen- maar niettemin tellen we het resultaat van meteen al de dag erna als een eigen verdienste.

Ten bewijze hiernaast de foto's van voor en van na de behandeling.

Digitaal de hort op

2020/04 De moderne technieken maken het ons in deze coronatijden gelukkig mogelijk om virtueel de hele wereld over te trekken. Wist u dat de BBB website op dat punt het nodige te bieden heeft?

In het menu treft u aan de optie Groene Linken. Daar vindt u tientallen mogelijkheden om uw groene hart op te halen, ook als er live op uit trekken wordt afgeraden. Omdat wie de site van de BBB bezoekt, geheid dol op grasduinen is, kunt u van daar naar allerlei groene informatie surfen. Soms om dan met een digitale U-bocht weer bij eigen tuin of erf te belanden.

Neem de link naar een pagina bij Landschapsbeheer Flevoland, die we dankzij een tip net hebben toegevoegd. Daar gaat het over het beheer op uw eigen erf, waar u nu noodgedwongen zoveel tijd moet doorbrengen, en hoe u daar de natuur goede diensten kunt bewijzen. Nieuwsgierig? Kijkt u maar HIER.

Visstandonderzoek in het park

22 januari 2020. Een van onze alertere vrijwilligers stuitte in het park op een visstandonderzoek dat daar in volle gang was. Vanzelfsprekend hebben we dat op de gevoelige plaat vastgelegd voor ons alsmaar uitdijende fotoarchief.

In zo'n visstandonderzoek gebruikt men heel lepe vismethodes, waarbij de vis nul kans heeft om te ontsnappen. Eén methode heet een 'zegen'. Toepasselijk, maar dan alleen vanuit het oogpunt van de vissers, want de vissen hebben geen schijn van kans. Nog een geluk dat ze na het vangen weer worden vrijgelaten. Als we de resultaten goed verstaan is het Beatrixpark een uitstekende visstek, in tegenstelling tot de Leeghwaterplas, zoals het woord al zegt.

Meer informatie over het visstandonderzoek vindt u hier.

En de foto's die we zelf maakten hier. Of door op het plaatje te klikken.

Zo hoort u het eens van een ander

2020/01 De BBB is politiek gezien zo neutraal als maar mogelijk is. Maar het toeval wil dat een van onze vrijwilligers bij een politieke fractie werkt. En die vertelt in een promotiefilmpje voor zijn partij over het werk bij de BBB. Dat willen we u natuurlijk niet onthouden. Het verkapte stemadvies moet u dan maar eventjes voor lief nemen.

Bekijk hier het filmpje.

Paardenkracht in het Beatrixpark

2020/01 Het jaar begint goed. Het park werd weer eens bezocht door een prachtig werkpaard. Dat gebeurt om de soms wel erg diepe sporen van bosbouwmachines tegen te gaan.

Zoals op borden in het park staat aangegeven is de gemeente begin januari weer gestart met zaag en kapwerkzaamheden. Het gaat erom zieke essen te vervangen door een diversiteit aan nieuwe bomen. Nu het zo drassig is, maken de machines waarmee dit normaal gesproken gebeurt, extra diepe foeilelijke sporen. Dat is het moment waarop de inzet van een heus boswerkpaard een enorm goed idee is. Een paard gebruiken om de gekapte bomen naar het asfaltpad te slepen, maakt dat er geen grote lucht- en rupsbanden van het pad af hoeven. Dat voorkomt de lelijke sporen die daarvan het gevolg zijn. En zeg nou zelf: het levert prachtige plaatjes op.

Eerste werkmiddag nieuwe jaar op 11 januari

2020/01 Het nieuwe jaar begon met zagen èn planten. Met bijgaande terugblik op een succesvol en gezellig jaar, wenste de BBB iedereen een goed begin in het nieuwe jaar!

Vanwege voorbereidende werkzaamheden, was de eerste werkmiddag van 2020 verschoven naar de tweede zaterdag van januari. We maakten op ‘ons eiland’ takkenrillen van het gezaagde materiaal en plantten 50 nieuwe bomen planten.

Zoals altijd was iedereen welkom! We verzamelden zoals altijd om 13:30 uur. Bij de gereedschapscontainer aan de promenade.

Kijk voor meer informatie rustig rond op onze website, waar je nu al bent, maar die anders te vinden is via www.beatrixparkalmere.nl.

IVN excursie Beatrixpark

2019/12 Het Instituut voor Natuureducatie en duurzaamheid (IVN) organiseert een excursie in het Beatrixpark. 15 December is het zover, om 11:00 uur.

Voor leden van het IVN is het gratis, niet-leden betalen € 5,- (kinderen € 2,50). De excursie bestaat uit een begeleide wandeling van ongeveer twee uur door het park. Wij als BBB zijn ervan overtuigd dat u dingen gaat zien en horen die u zullen verrassen. Wist u bijvoorbeeld dat we al een heel end op streek zijn om te realiseren dat u het hele park door kunt via onverharde bospaadjes? Perfect voor hondenuitlaters, want je komt daar geen fiets of brommer tegen.

U merkt ook aan deze site dat er heel wat te vertellen is over het Beatrixpark, maar niks is zo mooi als zelf het park ervaren. Dit is kortom een excursie om van harte aan te bevelen.

Belangstelling? Surf via onderstaande link naar de betreffende pagina op de site van IVN en meld u daar aan.

Naar de IVN website


Kijk voor eerdere berichten in het Nieuwsarchief