Nieuws

Vroege Vogels TV ontdekt Beatrixpark

202311 Op 28 oktober 2023 weidde Vroege Vogels TV van BNN/Vara een uitzending aan de natuur in Almere. Ze ontdekten ook Alfred (of Jodocus?) waarover het hieronder al ging.

Kijk maar naar deze video. 

Interesse in de hele aflevering over Almere? Kijk dan HIER.

Henk Koehorstlaantje ververst

202310 Het laantje achter de kikkerpoelen, dat langs de plek voert waar Koninging Beatrix in 1982 een Koningslinde plantte en later vernoemd is naar een naar Zwolle verhuisde BBB-vrijwilliger, is voorzien van een verse laag houtsnippers. 

Het is op zichzelf geen opzienbarend nieuws, omdat het gewoon om één van de vele BBB-werkzaamheden gaat die zoal worden uitgevoerd. Maar in dit geval melden we het toch, want we hopen dat u met z'n allen het Henk Koehorstlaantje even gaat betreden zodat de houtsnipperlaag wat wordt aangestampt.

Vast bedankt.

Alfred en Jodocus

202309 We hadden al een bevereiland met twee families, maar daar zijn twee bijzondere bewoners bij gekomen: de gebroeders kwak.

Het betreft  twee jonge vogels van een zeer zeldzame soort in Nederland, die zich blijkbaar bijzonder goed thuis voelen in ons park. Aan de achterzijde van het eiland langs de skeelerbaan zie je vaak vogelspotters staan, die van heinde en verre komen om deze soort aan hun lijstje toe te voegen.

Zie ook https://waarneming.nl/locations/240908/observations/ Waar de kwak regelmatig genoteerd wordt.

En als je daar een tijdje stil staat om te kijken (verrekijker wordt aanbevolen), heb je grote kans om ook de ijsvogel te spotten. Bijgaande foto’s zijn met een eenvoudige compactcamera met goede zoomlens genomen. Op waarneming.nl kun je nog scherpere foto’s vinden, als je op de pagina van de link op bijbehorende een datum klikt.

Klik hier voor meer foto's

Oud nieuws is ook nieuws

202309 Nieuws is wat je nog niet wist. Daarom kan ook een boekje uit 2002 hier aan de orde zijn. 

Ter gelegenheid van het openingsfeest van het Beatrixpark in mei 2002 verscheen ´Het Beatrixpark, van wijkpark naar stadspark´. Klik op het plaatje om het te lezen. 

De link is ook opgenomen op de pagina Geschiedenis in de afdeling Over het Beatrixpark.

Zakjes in bomen om van rupsen af te komen

20230511 De gemeente heeft op zorgvuldig uitgekozen plekken zakjes in de bomen gehangen. Ook in bomen langs het Tuinkruidenpad bij het Beatrixpark. Verrassend. Beetje vreemd ook. Gelukkig had Omroep Flevoland een item waarin dit fenomeen helder wordt verklaard.

Wat blijkt is dat die zakjes een biologisch wapen tegen de processierups bevatten. Want Almere bestrijdt de processierupsenplaag op een natuurlijke wijze. En zo hoort het ook. 

Klik hier voor het betreffende item bij Omroep Flevoland.

Misverstanden over klimop in bomen

20223 01 We krijgen wel eens vragen over klimop in bomen van mensen die menen dat klimop slecht is voor de boom waar het inklimt. In het boekje 'Houtfabriek' van Simon Klingen is dat één de 21 misverstanden over bomen die daarin worden behandeld. We lezen onder meer het volgende:

"Helaas leeft bij sommige mensen het hardnekkige idee dat de boom last heeft van de klimop, of zelfs dat de klimop de boom langzaam maar zeker wurgt. Met goede bedoelingen wordt de klimop dan onder aan de boom doorgezaagd waardoor hij afsterft. Onnodig en jammer, want het doodmaken van een klimop betekent ecologisch verlies."

Klik hier voor het hele artikel.

Ruim 500 zaailingen gered

2022 12 De MeerBomenNu-actie waarover het bericht hieronder verhaalt, was een groot succes. We zagen ons als Beheergroepvrijwilligers flink aangevuld met een delegatie van GroenLinks en er was ook een Groene buur. De spreekwoordelijke aftrap werd verricht door wethouder Jesse Luijendijk (ook GroenLinks).  

Er zijn ruim 500 zaailingen uit hun kansarme locatie gehaald om te worden verhuisd naar een plek waar ze wel kans hebben om groot te groeien. In dit geval Burgerboerderij Oosterwold.

Lees ook het stukkie in de AlmereDezeWeek. Op de foto aldaar ziet u wethouder Jesse Luijendijk met een van zijn dochters en rechts onze Beheergroep Coordinator Jetze Kamerling.

Werkmiddag december samen met MeerBomenNu

2022 12 De Beheergroep Beatrixpark sluit op 3 december aan bij de campagne van MeerBomenNu. Die bestaat uit het verhuizen van jonge boompjes en struiken van de kansarme plekken waar ze gevonden worden naar kansrijke plekken. Zo krijgen die jonkies een beter vooruitzicht op groter groeien. Het zal vermoedelijk wel zo'n beetje gaan om 500 boompjes en struiken die we zo redden van de overwoekering.

Omroep Almere had ook een item over deze actie in het Beatrixpark. Kijk maar HIER.
Daar zat ook de oproep bij om te komen meehelpen. Ze halen ons de woorden uit de mond. 

Kom jij / komt u ook? Meld dat dan even HIER, dat is handig in verband met de catering. En kom dan verzamelen op 3 december, om 13:30 uur, op de parkeerplaats van het Beatrixpark, bij de voormalige sauna.

Donderdag 12 april vond om vier uur op Jeugdland Buiten de feestelijke start plaats van de Kinderstreekmarkt Almere

2022 04 De Kinderstreekmarkt is geïnspireerd op die van Malaga. Schoolkinderen gaan zelf voedsel zaaien, planten, opkweken, oogsten en er allerlei gezonde lekkernijen van maken. Uiteindelijk zullen ze de producten ook zelf gaan verkopen op de markt. Zover is het nu nog niet want het seizoen is nog maar net begonnen. Maar de voorbereidingen zijn in volle gang en de eerste hapjes kunnen donderdag al geproefd worden!

De Kinderstreekmarkt Almere is een initiatief van Ans Kreelekamp en Eibert Draisma van de SP. De Gemeente heeft het idee omarmd, het is een praktische invulling van het programma Groen & Gezond. En nu wordt het project uitgevoerd door Stad&Natuur en De Schoor op Jeugdland Buiten. Daar hebben ze moestuintjes aangelegd waar de kinderen onder begeleiding van meester Onno aan de slag zijn gegaan. Ook is er een keuken waar ze de kneepjes van het koken leren.

Initiatiefnemer Ans Kreelekamp zag op vakantie in Spanje de kinderstreekmarkt van Malaga: “Zo leuk hoe enthousiast de kinderen daar op de markt hun zelfgekweekte groente, fruit en andere gezonde producten verkochten! Ik dacht meteen: dit is iets voor Almere”! Eibert Draisma, sinds vorige week gemeenteraadslid voor de SP: “Als opa van twee kleinkinderen en voormalig leraar weet ik hoe belangrijk en leuk het is om het enthousiasme van kinderen voor de natuur en voor het gezonde voedsel uit de natuur te stimuleren. Vaak is het gelukkig zelfs al kant en klaar, want zelf ben ik geen keukenprins”. In de aanloop naar de Kinderstreekmarkt hield hij vorig jaar samen met collega-vrijwilliger Rick van Rooijen van de BewonersBeheergroepBeatrixpark herfstwandelingen door het park met honderden leerlingen van de basisscholen Digitalis en Heliotroop in de Kruidenwijk. Bestond de oogst toen uit Hazelnoten, Walnoten en Tamme Kastanjes, vorige week trokken ze met de deelnemers van de Kinderstreekmarkt het park in om ze de eetbare voorjaarskruiden te wijzen die momenteel de bodem van het park bedekken: Brandnetels, Fluitekruid, Paardebloemen, Das- en Boslook, Look-zonder-Look, Nagelkruid, enz.

De Kinderstreekmarkt Almere zal op 22 juni en 28 september op de Esplanade gehouden worden. De activiteiten voor de Kinderstreekmarkt zijn elke donderdag van 15-16 uur, gratis voor kinderen van 8-12 jaar. Jeugdland Buiten, Maurice Garinpad 11. Aanmelden bij Britt Gjertsen, bgjertsen@deschoor.nl

(Artikel van website OnsAlmere.nl)

Gemeente gaat de natuur verbeteren

2022 02  Het Beatrixpark gaat bloemrijk grasland krijgen en mantel/zoom vegetatie. Dat zijn twee van de vier hoofdplannen die de gemeente heeft gesmeed om het groen in Almere gevarieerder te maken. Want dat is beter voor mens en dier, inclusief insecten. 

Op vijftien locaties in de stad gaan er dingen gebeuren, en één daarvan is het Beatrixpark. Het staat er al een soort van aangekondigd, zoals op de foto te zien is. Keurig een tekstje erbij en een QR-code naar de gemeentelijke website met nog veel meer informatie, zoals dat tegenwoordig gaat. 

Mooi zo, dan kunnen we er hier ook simpelweg naar verwijzen, waarom dingen overdoen die de gemeente zelf al op voortreffelijke wijze heeft geregeld?

Klik maar hier.

Kisten en kastjes voor de rupsbestrijding

2021 11  In het Beatrixpark kunt u als u goed om u heen kijkt een paar kisten tegen komen en in de bomen verschillende typen nestkastjes. 

Het is onderdeel van de strijd die de gemeente voert tegen de overlast van de eikenprocessierups. Het doel van al dat houtwerk is dat er meer natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups in het park komen. Want we leven in een tijd waarin uiteraard alleen op een natuurvriendelijke manier overlast wordt bestreden.

Over het hoe en wat precies schrijft de gemeente uitgebreid op haar website. U leest daar wat er precies in die kasten en kisten moet komen te zitten. En bijvoorbeeld waarom u er goed aan doet om vooral niet in die broedkisten te komen.

Ga door hier te klikken naar de foto’s die we van de kisten en kastjes maakten en naar de informatie van de gemeente.

Honden in het park

2021 07 De gemeenteraad heeft zich weer eens gebogen over de regels voor hondenbezitters in Almere.  Daarom kwamen wij op het idee ook op onze website aandacht te besteden aan het fenomeen Hond in het park. 

U vindt daarom een nieuwe pagina in de sectie Over het Beatrixpark, verrassend genaamd: Honden in het park. 

Nachtwandelingen langs de kunst in het park

2021 06 Omdat de Coronaperikelen roet in het eten gooiden werden de nachtelijke winterwandelingen langs de kunst in het Beatrixpark zomerwandelingen. Wel zo aangenaam qua temperatuur. Alle avonden waren in een mum uitverkocht, maar de kunst is er gewoon nog, dus u zou op eigen houtje een kijkje kunnen nemen.

Omroep Flevoland berichtte hierover als volgt.

De organisatie van deze wandelingen is in handen van De Kunstambassadeurs. Er zijn wandelplannen ook langs andere kunst in Almere. Die vindt u hier.
 


Buitenbad in Beatrixpark?

2021 03 Er zijn plannen om in Almere een Buitenzwembad te gaan realiseren en daarbij wordt het Beatrixpark genoemd als een mogelijke locatie. Dat heeft Jetze Kamerling en Rick van Rooijen, de coördinatoren van de BBB, ertoe gebracht om namens de BBB protest aan te tekenen middels een brief aan alle politieke fracties in de gemeenteraad.

Lees hier het artikel in Almere Deze Week waarin wordt aangekondigd dat de knoop rond het Buitenbad binnenkort zal worden doorgehakt. 

En hier de brief van Jetze & Rick aan de gemeenteraadsfracties

Die ook Omroep Flevoland is opgevallen, hierin wordt de reactie van de BBB gezien als een reactie van de hele buurt. Dat is nu nog niet het geval, maar acties uit het verleden hebben laten zien dat de buurt een grote band heeft met het Beatrixpark.

Het park door professionele ogen

2020/08/15 We kregen een mailtje van Ton Eggenhuizen, de stadsecoloog van Almere. Op een ronde door het park ontdekte hij iets bijzonders bij de wegedoorn (die trouwens zelf ook al vrij zeldzaam is in Nederland).

Dit was zijn bericht: "Liep van het weekend even langs de wegedoorn en het was meteen raak: de zeldzame wegedoornbladmijt! De mijt zet het blad aan tot het vormen van een filtig/donzig laagje op de bladonderzijde. Tussen die haartjes leeft de mijt. Verder doet het geen kwaad."

Ook stuurde hij een link mee naar de plek waar hij kennelijk gewoon is verslag te doen van dit soort waarnemingen, een site toepasselijk getiteld waarneming.nl. Je ziet daar ook foto's en natuurlijk de exacte plek van waarneming.

Dit is slechts één van de vele duizenden waarnemingen! Zo zie je maar weer, een professioneel oog ziet veel meer dan een leek. Maar het mooie is, als zij dat delen met gewone parkbezoekers, dan kunnen wij daar van meeprofiteren. Ik kan u aanraden om even onderstaande link te volgen en daar wat te grasduinen: je weet niet wat je ziet. Ik denk dat Ton groene ogen heeft. 

https://waarneming.nl/waarneming/view/198502561

Loon naar werken

2020/08 Regelmatige bezoekers van deze site zal het inmiddels duidelijk zijn dat de eerste zaterdag van de maand de vaste werkmiddag is voor de vrijwilligers van de BBB. Maar tussendoor gebeurt er ook weleens wat. En dat levert ook wat op.

Zo waren we onlangs drie-man-sterk (m/v) uitgerukt om in de Munttuin wat verse aanplant van water te voorzien. Het tropische weer maakt nu eenmaal dorstig, ook bij planten in het park. Dat deden we met een fietskar met emmers en gieters en met water uit de vaart die door het park loopt. Het moet weliswaar worden gezegd dat we de nacht daarop ondersteuning kregen van een regenbui -dat zal je altijd zien: ga je water geven, begint het te regenen- maar niettemin tellen we het resultaat van meteen al de dag erna als een eigen verdienste.

Ten bewijze hiernaast de foto's van voor en van na de behandeling.

Digitaal de hort op

2020/04 De moderne technieken maken het ons in deze coronatijden gelukkig mogelijk om virtueel de hele wereld over te trekken. Wist u dat de BBB website op dat punt het nodige te bieden heeft?

In het menu treft u aan de optie Groene Linken. Daar vindt u tientallen mogelijkheden om uw groene hart op te halen, ook als er live op uit trekken wordt afgeraden. Omdat wie de site van de BBB bezoekt, geheid dol op grasduinen is, kunt u van daar naar allerlei groene informatie surfen. Soms om dan met een digitale U-bocht weer bij eigen tuin of erf te belanden. 

Neem de link naar een pagina bij Landschapsbeheer Flevoland, die we dankzij een tip net hebben toegevoegd. Daar gaat het over het beheer op uw eigen erf, waar u nu noodgedwongen zoveel tijd moet doorbrengen, en hoe u daar de natuur goede diensten kunt bewijzen. Nieuwsgierig? Kijkt u maar HIER.


Kijk voor eerdere berichten in het Nieuwsarchief