Benvinguts

Missatge dels associats

Molt benvinguts a la web de l'Associació Cultural de Sant Cosme i Sant Damià de Rialp.
Us agraïm molt el vostre interés i us animem a participar en les nostres activitats i a fer-vos socis de la nostra associació
.

Associar-se

L'Associació Cultural de Sant Cosme i Sant Damià de Rialp està oberta a tothom. Qualsevol persona que vulgui col.laborar ho pot fer, sense cap limitació d'import. Tan si voleu aportar-hi una petita quantitat com si podeu fer una donació més generosa, sereu benvinguts. El projecte de recuperació de la capella és molt ambiciós i necessita molts fons. Amics, coneguts, visitants, estiuejants... fem una crida a tots.
Ompliu una butlleta i adreceu-vos a La Caixa, on podreu fer l'ingrés corresponent.


Història de Sant Cosme i Sant Damià, els patrons de la vila de Rialp
La tradició explica que aquests germans bessons havien nascut a Arabia, on havien estudiat ciències i medicina i exercien gratuïtament. Eren auténtics cristians i no acceptaven mai el pagament dels seus serveis. Per això se'ls va conèixer a l'Orient com els "sense diners".
La caritat que feien entre els pobres els va proporcionar molt respecte i estimació entre el poble.

Van ser martiritzats i moriren decapitats a mans del procurador romà Lísias, durant la darrera persecució de Dioclecià. Les seves restes foren enterrades a Cir (Síria), ciutat que fou centre principal de seu culte i on les referències més antigues situen el seu martiri.

Durant els segle Vè la devoció als Sants Cosme Damià s'estengué per tot el territori cristià. Als països catalans, on són coneguts per sants, màrtirs i metges, començà la seva devoció en època visgòtica. En l'època medieval el gremi de Metges, Farmacèutics i Barbers adoptà l'advocació als sants i se'ls dedicaren algunes esglésies i capelles com la de Rialp (Pallars Sobirà). Encara avui dia s'en conserven al poble unes magnífiques talles de l'època gòtica. Rialp els ha adoptat com a patrons de la vila.
Antigament el dia de St. Cosme i Damià era el dia 27 de setembre, però a causa d'una reorganització del santoral que va efectuar el Vaticà, actualment es celebra el dia 26 de setembre.