Praktijkinfo

Raadplegingen - Sinds de COVID-19 crisis zijn er geen vrije raadplegingen meer. Deze worden definitief vervangen door consultaties op afspraak. Zie 'Afspraak maken'.

Afspraken

Afspraken worden bij voorkeur gemaakt via de http://www.afspraken.be/ website.

Daarnaast bestaat ook de mogelijkheid om uw huisarts telefonisch te contacteren voor een afspraak (055/45.78.68).

Huisbezoeken

Huisbezoeken zijn een wezenlijk deel van de huisartsgeneeskunde.

Anderzijds vergen ze een belangrijke tijdsinvestering van uw arts en zijn de onderzoeks- en behandelingsmogelijkheden hierbij beperkter dan in het kabinet van uw arts.

Indien u niet in staat bent om naar de praktijk te komen, dan kan u telefonisch een huisbezoek aanvragen (echter nooit via e-mail a.u.b.).

Voorschiften en attesten

Voorschriften en attesten worden om deontologische redenen uitsluitend afgeleverd tijdens een raadpleging.

Globaal Medisch Dossier (GMD)

Uw huisarts staat in voor het deskundig bijhouden en coördineren van uw GMD.

Dankzij een GMD geniet u van een korting van 30% op het remgeld betaald voor een raadpleging.

Voor het aanmaken van een GMD hoeft u enkel een klevertje van de mutualiteit mee te brengen bij de volgende consultatie. Er is geen meerkost.

Wrattenspreekuur

U kunt bij uw huisarts een afspraak maken voor het verwijderen van wratten, ouderdomsvlekken en andere goedaardige huidafwijkingen door bevriezing (cryotherapie) met vloeibare medische stikstof (-196°C).

Cryotherapie is een methode waarbij weefselbeschadiging plaatsvindt door middel van bevriezing met vloeibare stikstof, waardoor het behandelde huiddeel afsterft. De behandeling wordt uitgevoerd wanneer de huidafwijking goedaardig is en er geen indicatie is voor chirurgische behandeling en/of verder onderzoek. Het gebruik van een verdovende crème is niet nodig bij cryotherapie, de toepassing van kou tijdens de behandeling zorgt voor een verminderde gevoelswaarneming in het behandelgebied.

Indicaties

Cryotherapie wordt toegepast bij het verwijderen van goedaardige huidoneffenheden en/of storende huidkleurverschillen zoals lentigo simplex (bruin tot zwart vlekje), lentigo solaris (bruin tot zwart vlekje door blootstelling aan zon), verruca seborrhoica (ouderdomswrat), verrucae planae (vlakke wratten) en stuccokeratosen (kleine grijs-witte verhoornde plekjes).

Contra-indicaties

Huidafwijkingen waarvan de goedaardigheid niet is vastgesteld door uw huisarts of specialist.

Voor de behandeling

Het gebruik van een verdovende crème is niet nodig bij cryotherapie, de toepassing van kou tijdens de behandeling zorgt voor een verminderde gevoelswaarneming in het behandelgebied.

Behandeling

Bij cryotherapie treedt door bevriezing van de laesie met vloeibare stikstof weefselschade op, waardoor het behandelde huiddeel afsterft. De behandeling duurt niet langer dan enkele seconden en geeft weinig tot geen ongemak voor de patiënt. Indien gewenst kan uw huidtherapeut na de behandeling een camouflerend product opbrengen, zodat vrijwel niet meer zichtbaar is dat de behandeling heeft plaatsgevonden. Het aantal benodigde behandelingen is afhankelijk van de indicatie. Over het algemeen zijn 1 tot 3 behandelingen nodig om het gewenste resultaat te bereiken.

Na de behandeling

Direct na de behandeling wordt de behandelde zone rood. Enkele dagen daarna wordt de kleur donkerrood tot zwart. Er ontstaat een korstje waaronder nieuwe huid wordt aangemaakt. Na één tot twee weken laat het korstje vanzelf los en wordt de nieuwgevormde huid zichtbaar. Aanvankelijk is de nieuwe huid wat lichter van kleur dan het omliggende weefsel, maar na verloop van tijd kleurt dit meestal bij. De behandelde huid is na de behandeling extra kwetsbaar. Dit betekent dat u de eerste 48 uur na de behandeling extra voorzichting moet zijn met zonlicht, zonnebank, sauna, heet douchen of baden en andere beïnvloedende factoren. Gedurende vier weken na de behandeling moet de huid in de buitenlucht beschermd worden met een zonnebrandproduct met een hoge beschermingsfactor.

Verwachte resultaat

Het verwachte resultaat is een gladde egale huid met vrijwel geen restverschijnselen op de plaats waar voorheen de huidafwijking gelokaliseerd was.