quilts

quilts

Ankie Vytopil over haar werk:

Lost and Found Blizkovice is een collage die werd gemaakt met souvenirs uit het socialistische tijdperk. Toen het IJzeren Gordijn viel gooide de bevolking van Tsjechië opgelucht van alles bij de vuilnis. President Vaclav Havel van Tsjechië vernam dat dit werk was gemaakt, en hij verzocht mij om een nadere kennismaking met dit werk. Hij had geen idee van de traditie van de patchwork quilt, en dat maakte de conversatie levendig.

The Natural is een grote deken gebaseerd op een eigen ontwerp dat ik in Amerika al had getekend. Ik heb diverse versies gemaakt van dit ontwerp. Een versie in herfstkleuren op een zwarte achtergrond hangt nu inde wachtkamer van een geboortekliniek in Frankfurt.

Het Slot is geinspireerd op het gelijknamige boek van Franz Kafka. De Money Puzzles zijn gemaakt met oud papiergeld, dat veelal afkomstig is uit landen die in oorlog of crisis hebben verkeerd. Money Puzzle #4 is een tapijt, gemaakt van kleine strookjes papiergeld. Deze quilt is in een tentoonstelling van Husqvarna de hele wereld rond geweest.

De Notes quilt bestaat uit transparant gaas, borduursel, en in doorzichtige zakjes geplaatste boodschappenlijstjes. Deze quilt heeft een reis door Europa gemaakt, is besproken in het tijdschrift van het Textielmuseum Tilburg, en werd onderdeel van de presentatie van Lynn Johnson in Japan.

Er zijn quilts gemaakt van bijvoorbeeld de inhoud van de portemonnee van mijn dochter in de zomer dat zij eindexamen deed.

Ankie Vytopil about her quilts:

The quilt Lost and Found Blizkovice was made of materials that the Czech population threw away after the fall of the Iron Curtain. President Havel got news about this item and he requested that I visit and present him with this quilt. He knew nothing about quiltmaking, and I was happy to inform him about the tradition and its new art forms.

The quilt The Natural was one of the designs I made in the USA and executed several times. A dark version (black background and autumnal colors) ended up in the waiting room of a maternity clinic in the Frankfurt area.

The Schloss quilt is about a Kafka novel. The Money Puzzle quilts were made of paper money, made redundant because of wars, crises and fusions in the monetary world. Money Puzzle # 4 consists of a carpet made of tiny strips of paper money.

The Notes quilt was made with shopping lists. It was selected for the European Arts Quilts exhibition, and travelled through Europe.

Quilts were also made out of (e.g.) the contents of my daughter's pocketbook in the year she graduated from highschool.

diavoorstelling / slideshow : https://vimeo.com/139059134