ΙΣΤΟΡΙΚΑ

   I.    Ίδρυση και πορεία του ΣΟΑ στο χρόνο

          Ο  ΣΟΑ  ιδρύθηκε επισήμως στις 30 Αυγούστου 1971 με επικεφαλής τους  κ. Δελαβόγια Νίκο (πολιτικό μηχανικό - Πρόεδρο μέχρι το 1985), Γεωργίου Θωμά (φαρμακοποιό - Ταμία) και Φιλιππάκη Νίκο (αγιογράφο - Γενικό Γραμματέα). Ιδρυτικό μέλος επίσης ήταν ο κ. Ιατρίδης Σταύρος (συνταγματάρχης ε.α) 1ος Ολυμπιονίκης στην Ολυμπιάδα συνθέσεως προβλημάτων  στο Τελ Αβιβ το 1964, που διετέλεσε επίσης πρόεδρος της ΕΣΟ. Δική του ήταν η ιδέα της δημιουργίας ομίλου στην περιοχή των Αμπελοκήπων. Ακόμη και ο κ. Γεωργίου Θωμάς είχε διατελέσει ταμίας της ΕΣΟ. Κάτω από τις οδηγίες του κ. Φιλιππάκη ο ΣΟΑ κατέκτησε το 1975 το Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Εφήβων Ελλάδος  καθώς και την 3η θέση στα Διασυλλογικά Πρωταθλήματα Ελλάδος το 1977 και 1979.

        Κάτω από τις οδηγίες του κ. Σταματόπουλου Γιάννη (δικηγόρος)  ο ΣΟΑ κατέκτησε τη 2η θέση στο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Ελλάδος το 1983 (Ισοβαθμία στην κανονική περίοδο και ματς μπαράζ 0,5-1,5). Για όσο διάστημα παρέμεινε στον ΣΟΑ προπονούσε τις σκακίστριες του ΣΟΑ καθώς και προχωρημένους εφήβους. Ο ίδιος με την ιδιότητα του προέδρου του ΣΟΑ (1986 - 1995) υπήρξε ιδρυτικό μέλος της ΕΣΣΝΑ (1986). Επίσης οργάνωσε  το 1ο τουρνουά με 100 παίκτες στην Ελλάδα (*). Αυτή την περίοδο η εφηβική ομάδα του ΣΟΑ με τους  μαθητές του κ. Φροσινού Ιωάννη τρεις χρονιές 1990-91-92 κατατάσσεται μέσα στις 8 καλύτερες ομάδες της χώρας ενώ ταυτόχρονα αποτελεί τον κορμό της 1ης ομάδας του ΣΟΑ στις διοργανώσεις της ΕΣΣΝΑ φέρνοντας στον όμιλο πληθώρα μεταλλίων. Όμως τα οικονομικά προβλήματα της περιόδου 1993-94 (το ίδιο είχε ξαναγίνει το 1990) έδειξαν ότι ήταν καιρός για αλλαγή.

        Επικεφαλής νέων ατόμων αναλαμβάνει στα τέλη του 1995 πρόεδρος ο κ. Φροσινός Ιωάννης (χημικός).   Παρά τα έξοδα για την ανακαίνιση του παλαιού εντευκτηρίου (Κολχίδος 6) και τη μεταφορά σε νέο (Μακρυνίτσας 12-14 την 1η Ιουλίου 1997) δεκαπλασιάζει τους συνδρομητές και μαζεύει μέσα σε δύο (2) χρόνια όσα χρήματα είχαν μαζευτεί τα προηγούμενα πέντε (5) έτη. Είναι χαρακτηριστικό κάλυψε όλα τα έξοδα χωρίς να χρειαστεί την κρατική επιχορήγηση. Το μυστικό του: Εφάρμοσε επιτυχημένα σε μικροκλίμακα τα μοντέλα πολυεθνικών εταιρειών της εποχής (είχε εμπειρία marketingk) ενώ παράλληλα είχε επηρεαστεί από το οικονομικό θαύμα των 4  κρατών των αποκαλούμενων "τίγρεων της ανατολικής Ασίας" (Νότια Κορέα, Σιγκαπούρη, Ταϊβάν και Χονγκ Κονγκ) καθώς και από τις ιδέες του Akio Morita (συνιδρυτή της Sony).  Αυτός ο τρόπος διαχείρισης σωματείου ήταν κάτι πρωτοποριακό, αποτελεσματικό αλλά όχι κατανοητό εκείνη την περίοδο από αρκετά μέλη του ΣΟΑ διότι παρέλαβε τον όμιλο σχεδόν διαλυμένο πρακτικά χωρίς στελέχη. Επίσης στα μέσα Ιουλίου του 1997 θα διεξαχθεί το πρώτο τουρνουά με Διεθνές ELO εις μνήμη ενός εκ των παλαιότερων μελών του Χρύσανθου Μποστάνη.

      Τη σκυτάλη θα πάρει  στο τέλος του 1997 ο κ. Βλαχόπουλος Βασίλης που θα παραμείνει πρόεδρος μέχρι τα μέσα του 2010 με εξαίρεση τη διετία 1999 - 2001 που ανέλαβε τιμητικά ο κ. Φιλιππάκης.

      Το 2003 θα δημιουργηθεί από μέλη του ΣΟΑ και θα συστεγαστεί  ο ΣΟ Θωμάς Γεωργίου. Ο ιδρυτής κ. Φιλιππάκης  έχει αναφέρει ότι μέλη του ΣΟΑ υπήρξαν ιδρυτικά μέλη και σε άλλες περιοχές, είτε ομίλων όπως ο ΣΟ Παγκρατίου (1973) είτε σκακιστικών τμημάτων όπως αυτά των Π Μ Κέντρου Σιδηροδρομικών Ν Αττικής και ΑΟΝ Φιλαδέλφειας (1979). 

      Η κυριότερη προσφορά του κ. Βλαχόπουλου είναι η δημιουργία παράδοσης διεξαγωγής συνεχόμενων τουρνουά (τότε με 2 αγωνιστικές την εβδομάδα) με παράβολο, συμβάλλοντας έτσι στα έσοδα του ομίλου. Παρά το κύρος του ως Διεθνούς Διαιτητή, τη σκληρή δουλειά και τις φιλότιμες προσπάθειες τις οποίες κατέβαλε  αγωνιστικά ο όμιλος σταδιακά  κατέβηκε τέσσερις (4) κατηγορίες ενώ τα οικονομικά προβλήματα (χρέη αφενός στη ΔΕΗ αφετέρου στους ιδιοκτήτες , δηλαδή, ενοίκια) απείλησαν την ύπαρξη του.

      Με την εφαρμογή του νέου αθλητικού νόμου στα μέσα του 2010 αναλαμβάνει εκ νέου ο κ. Φροσινός Ιωάννης. Παρά τα εμπόδια θα καταφέρει με μεθόδους  μάρκετινγκ που γνωρίζει, να εξυγιάνει τον όμιλο στο τέλος του 2012 ενώ η ομάδα του ΣΟΑ ανεβαίνει το 2011 μια κατηγορία. Εκτός από την αισθητική αναβάθμιση (φθινόπωρο του 2009) και τη χωροταξική αναδιάρθωση της αίθουσας (2010 και 2011)   θα κάνει μια ακόμα αλλαγή. Από το  Μάρτιο του 2013 τα τουρνουά διεξάγονται μία φορά την εβδομάδα (Ένα τουρνουά μόνο Τετάρτες και ένα μόνο Σάββατα).

     Στις 9 Νοεμβρίου 2014 το πρώην μέλος του ΣΟΑ και πρόεδρος του ΣΟ Θωμάς Γεωργίου κ. Μητσάκος Αχιλλέας εγκαινιάζει στην οδό Μακρυνίτσας 3 ένα σκακιστικό εντευκτήριο κόσμημα για την Αθήνα - το οποίο φτιάχτηκε με δικά του έξοδα - και στο οποίο θα μεταφερθεί η έδρα του ΣΟΑ επισήμως  στις 9 Οκτωβρίου  2015. Λίγο πιο πριν, μέσα  στο Μάρτιο του 2015 αγωνιστικά η ομάδα θα ανέβει άλλη μια κατηγορία.  Ο  ΣΟΑ πλέον αντιμετωπίζει το μέλλον με αισιοδοξία...

II.     Οι νεανικές σκακιέρες του ΣΟΑ (προπόνηση και επιτεύγματα)

      Και ο ιδρυτής κ. Φιλιππάκης Νίκος και ο κ. Φροσινός Ιωάννης των οποίων οι μαθητές διέπρεψαν στις νεανικές σκακιέρες του ΣΟΑ την τριακονταετία 1971 - 2001, με μερίδιο περίπου το ήμισυ ο καθένας, είχαν τις ίδιες αντιλήψεις. Πρώτα το ήθος, η ευπρέπεια, η αγωγή, η αγάπη για τον ΣΟΑ και μετά οι σκακιστικές επιδόσεις που άλλωστε στα νεαρά παιδιά μεταβάλλονται πολύ εύκολα για ποικίλους λόγους. 

      Πρόκειται για εμπειρικούς προπονητές, δεν υπήρχαν σχολές σκακιστικής προπόνησης στην Ελλάδα τότε. Το μόνο το οποίο γνωρίζουμε είναι ο ο δεύτερος θεωρούσε ότι είχε επηρεαστεί όσον αφορά την φιλοσοφία της προπόνησης κατά 90% από την Neshka Robeva και το βιβλίο της "Σχολή πρωταθλητριών" . Η τελευταία ήταν προπονήτρια επί 25 χρόνια της εθνικής ομάδας  ρυθμικής γυμναστικής της Βουλγαρίας ενώ οι μαθήτριές της αποκαλούντο τα "χρυσά κορίτσια της Βουλγαρίας" λόγω των συνεχόμενων διακρίσεων σε Ευρωπαϊκά και Παγκόσμια πρωταθλήματα.

       Πρέπει να αναφερθεί ότι δεν έγινε Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Εφήβων Ελλάδας μετά το 1975 που το κατέκτησε ο ΣΟΑ και μέχρι το 1984. Σε αυτό το διάστημα οι έφηβοι του ΣΟΑ (μαθητές του κ. Φιλιππάκη) στα Διασυλλογικά πρωταθλήματα Ελλάδας είχαν σχεδόν πάντοτε τα καλύτερα αποτελέσματα στη σκακιέρα τους, δηλαδή, ήταν μαζί με τις γυναικείες σκακιέρες η δύναμη κρούσης του ΣΟΑ. 

       Όταν καθιερώθηκε να παίζουν και προέφηβοι στο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Ελλάδας, το ανορθόδοξο σχέδιο του κ. Φροσινού το 1987 με τους καινούργιους και άπειρους προεφήβους έφερε πόντους από το πουθενά στην ομάδα - που τη θεωρούσαν όλοι ανεξαιρέτως ως υποψήφια για υποβιβασμό - ανατρέποντας τις Κασσάνδρες. Επισημαίνεται ότι εκείνη την εποχή δινόταν κρατική επιχορήγηση στα αθλητικά σωματεία ανάλογα με την κατηγορία που έπαιζαν στους Διασυλλογικούς αγώνες. Όσο πιο υψηλή κατηγορία τόσο περισσότερα ήταν τα χρήματα που εισέπραττε το  σωματείο. Στις αρχές της  δεκαετίας του 90 στην κρατική επιχορήγηση μετρούσαν επιπλέον ο αριθμός των σκακιστών του σωματείου και οι διακρίσεις στις διοργανώσεις της ΕΣΣΝΑ  Και ο ΣΟΑ στεγαζόταν σε ενοικιαζόμενο κτίριο... Επίσης τα έτη 1992, 1993,1994 η εφηβική ομάδα του ΣΟΑ (μαθητές του κ. Φροσινού) κατατάχτηκε στις 8 καλύτερες ομάδες της χώρας. Η αποχώρηση του  ίδιου από το ΔΣ το 2001 σήμανe το τέλος μιας εποχής με συνεχόμενες επιτυχίες σε διοργανώσεις της ΕΣΟ και της ΕΣΣΝΑ. Φυσικά αναμένεται να υπάρξει στο μέλλον ανάκαμψη...

III.      Η σφραγίδα του ΣΟΑ 

        Η σφραγίδα του ΣΟΑ με το χαρακτηριστικό ίππο σχεδιάστηκε από τον ιδρυτή και αγιογράφο κ. Φιλιππάκη Νίκο.

IV.       Το παρτιδόφυλλο του ΣΟΑ

       Ο ΣΟΑ απέκτησε δικό του παρτιδόφυλλο το φθινόπωρο του 1995. (Πιο πριν χρησιμοποιούσε αυτό της ΕΣΟ, πιθανόν λόγω των δεσμών των ιδρυτών με την ΕΣΟ).     Αυτό το παρτιδόφυλλο ήταν σε μέγεθος Α4  σχεδιάστηκε θεματικά από τον κ. Φροσινό ενώ την καλλιτεχνική επεξεργασία έκανε ο.κ.  Ρουμπεγλής Νίκος. Ήταν ένα από τα όπλα μάρκετινγκ που χρησιμοποιήθηκαν για να δεκαπλασιαστούν οι συνδρομητές του ΣΟΑ στο διάστημα 1995-1997, αλλά ο τρόπος χρήσης του εκτός της καταγραφής των κινήσεων παραμένει επαγγελματικό μυστικό.

        Εγκαταλείφθηκε την περίοδο 1998 - 2008, χρησιμοποιείτο κάποιο κλασσικού τύπου- και εν μέρει έτσι εξηγούνται τα προβλήματα αυτής της περιόδου παρά την πληθώρα των διεξαγόμενων τουρνουά και σκακιστικών εκδηλώσεων. Γεγονός είναι ότι χρησιμοποιήθηκε ξανά το φθινόπωρο του 2009 για να βοηθηθεί ο θυγατρικός όμιλος ΣΟ Θωμάς Γεωργίου στον οποίο γράφτηκαν πάνω από 30 παιδιά σχεδόν μονομιάς.   

       Σημειωτέον ο ΣΟΑ έχει έδρα σε μια κεντρική  ανταγωνιστική περιοχή όπου υπάρχει ένα τεράστιο πλήθος επιλογών των γονιών για το παιδιά τους.

       Το 2011 για οικονομικούς λόγους  το παρτιδόφυλλο αυτό αντικαταστάθηκε με άλλο μικρότερο μεγέθους Β5 που περιέχει βέβαια τα περισσότερα από τα στοιχεία του προηγούμενου.

Θεματική περιγραφή του παρτιδόφυλλου του ΣΟΑ (1)

Έτος κατασκευής 1995

Περιλαμβάνονται 8 θέματα (κατά αντιστοιχία προς την οκτάδα τεραγώνων της σκακιέρας) τα εξής:

1) Η ονομασία, η σφραγίδα, τα στοιχεία επικοινωνίας (mail(2), τηλέφωνο, δικτυακός τόπος), και η ταυτότητα του ΣΟΑ (FIDE – ΕΣΟ – Αριθμός μητρώου ΣΟΑ).

2) Τα στοιχεία της διοργάνωσης και τα ονόματα των αγωνιζομένων με τα αντίστοιχα εικονίδια.

3) Τα στοιχεία καταγραφής των παρτίδων και τα εικονίδια που σχετίζονται με την υπογραφή των αγωνιζομένων και του διαιτητή.

4) Το ρητό "Παρακαλούμε τοποθετείτε τα κομμάτια την αρχική τους θέση μετά το τέλος της παρτίδας. Είναι πολιτισμός!". Εκφράζει την ευγένεια και το σεβασμό προς το άθλημα και τον αντίπαλο που θέλουμε στο εντευκτήριο μας(3).

5) Χαρακτηριστική πλακέτα ορθογωνίου με κυρτά τμήματα αντί για γωνίες στην επιφάνεια του οποίου υπάρχουν άνθη και πεταλούδα(2). Εκφράζει την πεποίθησή μας ότι " ο ΣΟΑ ανθίζει βασιζόμενος σε ηθικές αρχές" (4).

6)  Ορθογώνιο με κοίλα τμήματα αντί για γωνίες εντός του οποίου περιέχεται απόσπασμα καρτούν στο οποίου φαίνονται τα 3 διαφορετικά στάδια συναισθηματικής έκφρασης και παιξίματος σκακιού από την Jolly Jumper (ελληνική μετάφραση ΝΤΟΛΛΥ) το άλογο του Lucky Luke (ελληνική μετάφραση ΛΟΥΚΥ ΛΟΥΚ).

     Πρωτοτυπήσαμε ενσωματώνοντας αυτό το καρτούν στο επίσημο παρτιδόφυλλό μας επειδή θεωρήσαμε ότι  είναι για τα παιδιά συμβολική μεταφορά του ρητού:"Το σκάκι από τη μορφή του είναι παιχνίδι, από το περιεχόμενο τέχνη και από τη δυσκολία της αφομοίωσης επιστήμη" που αποδίδεται στον πρώην παγκόσμιο πρωταθλητή Τιγράν Πετροσιάν.

7)  Ιστορική αναφορά σε εκείνους στους οποίους οφείλεται η οπτικοποίηση των συμβόλων και αρχών του ΣΟΑ (5).

8)  Τρία στρογγυλεμένα ορθογώνια με παράλληλες τις γραμμές τους - τη μεσαία παχύτερη -  τα οποία περιβάλλουν τα προηγούμενα στοιχεία. Εκφράζουν τους 3 ιδρυτές (κυρίους Δελαβόγια Νίκο, Γεωργίου Θωμά και Φιλιππάκη Νίκο) και τη βάση αξιών στην οποία στηρίζεται η ανάπτυξη του ΣΟΑ.

Παραπομπές

(1) Στην εικόνα που βλέπετε είναι το νέο τηλέφωνο (το παλαιό 210-6433584 καταργήθηκε στις 27/3/2015) και έχει γίνει αλλαγή του δικτυακού τόπου σε σχέση με εκείνο που εκδόθηκε για τα 100 open ΣΟΑ. Επίσης το mail  και ο δικτυακός τόπος δεν υπήρχαν το 1995, δημιουργήθηκαν και προστέθηκαν αργότερα.

(2) Το αρχικό mail - soa@otenet.gr -δημιουργήθηκε επί προεδρίας κ. Βλαχόπουλου Βασίλη που καθιέρωσε την παράδοση των σκακιστικών τουρνουά του ΣΟΑ και παρέμεινε σε χρήση  μέχρι και τον Οκτώβεριο του 2015. Το soaskaki@gmail.com δημιουργήθηκε τον Ιανουάριο του 2013 και αντικατέστησε πλήρως το προαναφερθέν τον Οκτώβριο του 2015.

(3) Αποτελεί πατέντα του συνιδρυτή της ΕΣΣΝΑ και τέως προέδρου του ΣΟΑ κ. Σταματόπουλου Ιωάννη

(4) Η εν λόγω πλακέτα χρησιμοποιείται πάντοτε στο διαφημιστικό του ΣΟΑ

(5) Μπορεί να θεωρηθεί ως ένα είδος copyright


V.    Αφιέρωμα στα 100 τουρνουά με Διεθνές ELO του ΣΟΑ

αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα  http://greekchesspolitics.wordpress.com/2009/11/30/soamp100/


Πώς να χωρέσουν δώδεκα χρόνια και εκατό τουρνουά σε ένα μικρό σημείωμα; Με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης του 100ου όπεν που διοργάνωσε ο ΣΟ Αμπελοκήπων, το προσπάθησε ο Γιάννης Φροσινός:

( εννοεί τα παρακάτω ήταν τυπωμένα με δική του πρωτοβουλία στο πίσω μέρος του παρτιδόφυλλου που χρησιμοποιούσαν οι παίκτες στο 100ο τουρνουά) 

100 OPEN Τουρνουά με Διεθνές ELO του Σκακιστικού Ομίλου Αμπελοκήπων  (από 19/7/1997 έως 28/11/2009)


Ο  ΣΟΑ αφού μετακόμισε  και εγκαταστάθηκε την 1/7/1997 στο νέο του εντευκτήριο, Μακρυνίτσας 12-14, και αμέσως μετά τη διεξαγωγή του Διεθνούς Τουρνουά της Ικαρίας, διοργάνωσε στο διάστημα 19 με 27 Ιουλίου 1997 το 1ο του τουρνουά με  Διεθνές  ELO και παράβολο το οποίο ήταν αφιερωμένο στη μνήμη του σκακιστή του, Χρύσανθου Μποστάνη.

Έκτοτε τα τουρνουά αυτά διεξάγονται συνεχώς  μέχρι σήμερα, είναι 7 γύρων, και διεξάγονται κατά κανόνα ημέρες Σάββατο – Τετάρτη (πληροφορίες  αγώνων στο http://www.skaki.net/ambelokipi.html ή στο 210-6433584). Κατ’ εξαίρεση διεξάγονται συνεχόμενες μέρες τις περιόδους Χριστουγέννων, Πάσχα, και αρχές Σεπτεμβρίου. Την ευθύνη για τις προκηρύξεις των αγώνων έχει πάντοτε ο κ. Βλαχόπουλος Βασίλης, Διεθνής Διαιτητής, που μάλιστα διαιτήτευε κιόλας μέχρι το 2006 οπότε μετοίκησε  εκτός Αθηνών.

Αναφέρουμε  τους πιο ισχυρούς σκακιστές που έχουν συμμετάσχει στα τουρνουά μας κατά καιρούς:

Μουτούσης Κ, Μanagadze N, Καπνίσης Σ,  Khetsuriani B, Μαστροκούκος Γ,  Χαλιαμάνης Γ, Shahtatinsky A, Συμεωνίδης Ι,  Παναγόπουλος Ν, Σκαλκώτας Ν, Σιγάλας Φ, Κοτρότσος Β, Παπαθεοδώρου Θ, Τεπελένης Ν, Στεφανόπουλος Ο, Δαγκάκης  Π, Ιλαντζής Σ, Κουκουφίκης Α, Γκούμας Ι, Τσιάμης Κ, Δεληθανάσης  Δ, Τριανταφυλλίδης Α, Γεωργίου Κ, Draci R, Σαράντος Β, Τασσόπουλος Μ ,Kolani L, Ποτέας Ι, Παπαδάκης Μ, Γκορίτσας Χ, Κοκκόλιας Κ, Manaj K, Necic N, Katelin M, Χιμάρας Ι, Κακαδέλης Ε, Ναθαναήλ Ε, Κάγκας Κ, Σπυρακόπουλος Ι, Καμπίτσης Β, Παργινός Β, Λαζαρίζης Σ,  Κοσμάς – Λέκκας Δ, Κλόκας Κ, Βαλντέν Π, Μίχος Θ , Σπυρόπουλος Γ, Καλοσκάμπης Μ , Φίλιππας Σ, Σανδαλάκης Α.

Επίσης, κορυφαίες σκακίστριες: οι αδελφές Μάκκα Ιουλία και Ευανθία, Πετράκη Μ, Γιαϊτζή Α Στεφανίδη Μ,  Μαρκαντωνάκη Χ, Καζά Π, Καραχάλιου Ε, Meskhi T, Στούμπου Ε, Κωστοπούλου Ε, Δευτεραίου Α, Παγγαλή Μ, Αγγελή Ε, Cimina A, Νικολαϊδου Ε, Ανδρικοπούλου Ε, Παγάνογλου Α, ,Σπυροπούλου Α, Φατούρου Ε, Φράγκου Ε.

Ζητάμε συγνώμη από όσους και όσες κατά λάθος παραλείψαμε.

Ευχαριστούμε τους διαιτητές και τους υπεύθυνους του εντευκτηρίου

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ  ΟΛΟΥΣ ΕΣΑΣ, ΣΚΑΚΙΣΤΕΣ και ΣΚΑΚΙΣΤΡΙΕΣ, που μας τιμήσατε συμμετέχοντας στα τουρνουά μας,

Και αντί για υστερόγραφο, κάτι σαν μικρό ανέκδοτο:

ΕΡΩΤΗΣΗ: Γιατί η WGM  Alisa  Maric έμεινε έκπληκτη  με τη σκακιστική ανάπτυξη στην Ελλάδα ενώ κολυμπούσε  στο Φάρο της Ικαρίας στις 11 -7- 1997;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Διότι ο τότε πρόεδρος του ΣΟΑ  κ. Φροσινός Ιωάννης μοίραζε προκηρύξεις του πρώτου μας τουρνουά με Διεθνές ELO στην παραλία, στην οποία βρισκόντουσαν μεταξύ των λουομένων οι γνωστοί σκακιστές  Ηλίας Κουρκουνάκης και Μανώλης Πιμπλής.


VI.      Σημαντικές αναφορές στον τύπο για τον ΣΟΑ

                     Ιούνιος 1975: Ματς ΡΕΚΟΡ σε 28 σκακιέρες   ΣΟ Αμπελοκήπων - ΣΟ Καλλιθέας    17 - 11

         6 Δεκεμβρίου 1982: Στο εντευκτήριο του ΣΟΑ ο Διεθνής Μαιτρ JOKSIC δίνει ΣΙΜΟΥΛΤΑΝΕ  με αποτέλεσμα +11  =6  -1 . Σημειωτέο ότι εκείνη την εποχή οι διεθνείς τιτλούχοι που ερχόντουσαν στην Ελλάδα ήταν ελάχιστοι.

 (*) 22  Δεκεμβρίου 1986:Αρχίζει το τουρνουά "Ιατρίδεια" στη μνήμη του εκλιπόντος Ιατρίδη Σταύρου ιδρυτικού μέλους του ΣΟΑ και τέως προέδρου της ΕΣΟ. Είναι το πρώτο με 100 συμμετοχές στην Ελλάδα. Επικεφαλής ο  Διεθνής Διαιτητής κ.  Βαζελάκης Οδυσσέας  συνεπικουρούμενος  από τους διαιτητές Περπιράκη Γιώργο και  Πιλάλαη Χρήστο.

                27  Μαΐου 1987: Ο προέφηβος του ΣΟΑ Δημητρίου Γεώργιος νικά τον προπονητή της Εθνικής Ομάδας GM Εφίμ Γκέλλερ στη σκακιστική  φιέστα "200 συνεχείς ώρες Blitz". Διοργανώθηκε από τον ιδιοκτήτη του καταστήματος "Chinese emporium",  φανατικό σκακιστή και μέλος του ΠΓΣ κ. Τάκη Γαβρίλογλου με τη συμμετοχή 2  Διεθνών Μαιτρ, 15 Μαιτρ, σκακιστών κατωτέρων βαθμίδων και περαστικών στη συμβολή των οδών Πατησίων 84 και Χέϋδεν.

                10 Ιουλίου 1997: Διθυραμβικά σχόλια στον τύπο για τον τρόπο με τον οποίο νίκησε ο τότε πρόεδρος του ΣΟΑ κ. Φροσινός Ιωάνης (ELO 1830) τον Διεθνή Μαιτρ Νinov Nikolai (ELO 2450). ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ο Βούλγαρος διεθνής μαιτρ στον 3ο γύρο των διεθνών αγώνων "Ίκαρος 97" έπεσε πάνω στον Φροσινό και "τσακίστηκε" σε 35 κινήσεις...  SPORTIME: Έκπληξη πρώτου μεγέθους από τον Φροσινό... ΤΑ ΝΕΑ:" Αυτό θα πει αποτελεσματικός πρόεδρος!... ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΑ και όχι μόνο... ΔΡΩΜΕΝΑ: ..Ισοπέδωσε λοιπόν ο κ. Φροσινός...τα πάντα! Τίτλους, ELO, εθνικότητες, δυναμικότητες...τα πάντα....Το περιοδικό, κατόπιν ομόφωνης απόφασης των πολυπληθών συνεργατών του, τον ανακηρύσσει  ΗΡΩΑ  ΤΩΝ  ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΩΝ  ΤΟΥΡΝΟΥΑ...(τα κεφαλαία γράμματα είναι του συντάκτη του περιοδικού). Η παρτίδα επίσης γράφτηκε στο Bulletin που εξέδιδε η ΕΣΟ.

               1 Απριλίου 2010: Στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, στη σελίδα 35, στην ενότητα "Σκάκι" και με τίτλο " 23 000 παρτίδες στα 109 Όπεν Αμπελοκήπων !" διαβάζουμε το παρακάτω απόσπασμα κάτω από την εικόνα που είχε τοποθετήσει ο συντάκτης της στήλης.

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ του 1997 στην Ικαρία και ένα ελεύθερο πρω­ινό των εκδηλώσεων «Ίκα­ρος» η γκραν μετρ Αλίσα Μάριτς (καθηγήτρια Μάρκετιν­γκ σήμερα στο Πανεπιστήμιο Βελιγραδίου) απολαμβάνει στιγμές ξεγνοιασιάς σε ερη­μική παραλία, συντροφιά με τον διεθνή μετρ Ηλία Κουρκουνάκη και τον τότε δρα­στήριο σκακιστή και τώρα δη­μοσιογράφο στα «ΝΕΑ» Μα­νώλη Πιμπλή. Κάποια στιγ­μή εμφανίζεται, κυριολεκτικά από το πουθενά, ο πρόεδρος του Σκακιστικού Ομίλου Α­μπελοκήπων Γιάννης Φροσι­νός και μοιράζει προκηρύξεις για το 1ο Όπεν του σωματεί­ου του. Οπότε η Μάριτς α­ναρωτιέται: «Μα, πόσο έχει διαδοθεί το σκάκι σ' αυτόν τον τόπο;». Από τότε πέρα­σαν δωδεκάμισι χρόνια και τα ανοιχτά τουρνουά των Α­μπελοκήπων έφθασαν σε τρι­ψήφιο νούμερο, προσφέροντας τη δυνατότητα σε πολύ μεγάλο αριθμό σκακιστών και σκακιστριών να πάρουν μέ­ρος σ' αυτά, διεκδικώντας νόρμες, ΕΛΟ και έπαθλα ή α­πλώς δίνοντάς τους την ευ­καιρία να δραστηριοποιηθούν αγωνιστικά.

Ήδη, από τον Ιούλιο του 1997, έχουν πραγματοποιη­θεί 103 Όπεν και - εκτός α­ρίθμησης - άλλα 6 αφιερω­μένα στη μνήμη του Τρια­ντάφυλλου Σιαπέρα. Τα νού­μερα είναι εκπληκτικά: τα 109 ανοιχτά τουρνουά απλώθη­καν αθροιστικά σε 763 αγω­νιστικές ημέρες και αν λά­βουμε ως μέσο αριθμό συμ­μετοχών λίγο πάνω από 60 ά­τομα (στα τελευταία Όπεν παίζουν περισσότεροι από 80, αλλά παλιότερα είχαν γί­νει τουρνουά με 30 και με 40 σκακιστές), ο αριθμός των παρτίδων υπολογίζεται στις 23.000!

Μεταξύ των καλύτερων παικτών συμπεριλαμβάνο­νται οι διεθνείς μετρ Μουτούσης, Μαναγκάτζε, Μαστροκούκος, Κετσουριάνι, Καπνίσης και Σκαλκώτας.

Ευνόητο είναι ότι η δρα­στηριότητα του σωματείου δεν εξαντλείται στα ανοιχτά τουρνουά. Έχουν οργανωθεί κλειστά νόρμας ΟΜ και ΥΜ, αγώνες γρήγορου σκακιού και έχουν φιλοξενηθεί στο ε­ντευκτήριο της οδού Μακρυνίτσας 12-14 εκδηλώσεις άλλων φορέων. Ο Σ.Ο. Αμπε­λοκήπων συμμετέχει ανελλι­πώς στα ομαδικά πρωταθλή­ματα Αττικής και - ίσως το σημαντικότερο - καλλιεργεί σκακιστικό φυτώριο.Προσφάτως ολοκληρώ­θηκε το 103 Όπεν, αφιερω­μένο στη μνήμη του Γιάννη Ποτέα. Πρώτευσαν με 6 βαθ­μούς σε 7 αγώνες οι Χειμάρας, Κωστόπουλος και ακο­λούθησαν με 5,5 οι Ιλαντζής, Δεληθανάσης, Μητραντζάς και Σιενζέφσκι...