music lessons

שיעורי נגינה

על כמה וכמה כלים אני מנגן. בחלילית אני נחשב לוירטואוז, והתמחיתי בנגינת חליליות באחד מהמקומות היותר נחשבים בעולם בתחום (אוטרכט - הולנד), וכיום אני מרבה להופיע איתה - בעיקר בקונצרטים של מוזיקה עתיקה; אולם מאז ילדותי התעסקתי עם כלי מקלדת (התחלתי עם אורגנית, ובהמשך פסנתר, ואפילו צ'מבלו), כינור וגיטרה, ואני מתאמן עליהם בקביעות עד היום, ומופיע גם איתם (בעיקר במוזיקה "קלה"). מכיוון שכך, אני מרגיש עם עצמי מספיק בטוח גם ללמד את כל הכלים הללו (אמנם, ברמה הוירטואוזית - רק חלילית), ואכן עוסק בכך ברציפות פחות או יותר משנת 95, וכפרנסתי העיקרית מ99.

הגישה שלי בהוראה היא שתפקידי הוא להדריך ולתקן, להראות דרך ולספק השראה, אבל עיקר העבודה היא של הלומדים. הם אלו שצריכים להתאמן בבית, ומשם תצמח רוב התקדמותם. כמובן - לא כל אחד לומד מוזיקה על מנת להיהפך למוזיקאי. רצוי וטוב ללמוד מוזיקה סתם כך כי נהנים מהעניין כשלעצמו (אם כי לא חסרים מחקרים המצביעים על רווחים משניים מהעיסוק במוזיקה בתחום ההתפתחות המוחית, הרגשית וכן הלאה), ואפשר לעשות זאת בכל גיל. בכל זאת - אני מעודד, ואפשר לומר - כמעט מתנה את הוראתי, בהקדשת זמן לאימונים בבית, שהם כאמור - שורש הפלטפורמה להתקדמות בעיניי, שכן - ללא התקדמות מדשדשים במקום, מה שעלול ליצור חוסר חשק ואנטגוניזם. הדבר הראשון אם כן שאני ממליץ לכל מי שרוצה ללמוד מוזיקה הוא - לברר האם יש לו זמן לא רק לשיעור, אלא גם לאימונים בבית. אגב - לא מדובר במטלה - מי שנהנה לנגן, אמור ליהנות מכך גם בבית...

דבר נוסף שמאפיין את גישתי בהוראת מוזיקה הוא עבודה עם תווים. אכן - יש מורים רבים, ואפילו אסכולות של ממש, שתומכים בעבודה בלי תווים. לא אומר שאין בכך יתרונות - יש בכך משהו מאוד אינטואיטיבי, ולומדים לנגן כמה מנגינות בכיף, אבל - מי שיודע לקרוא תווים יכול לגשת לכל מנגינה כתובה (שברמה שלו, כמובן), ולנגן אותה, גם מבלי להכיר אותה, או שהשמיעו לו אותה וכולי. מעבר לכך - זאת צורת תקשורת, איך לומר... נפוצה, שמאפשרת פתח פשוט להמון דברים גם ברמה האישית, וגם ברמת ההתקשרות עם מוזיקאים אחרים. לכן, בכל כלי, לימוד התווים הוא חלק אינטגרלי מלימוד הנגינה - החל מהשלב הראשון מבחינתי. כמו כן אני שם דגש על הבנה תיאורטית של המוזיקה, וביחוד בכלים הרמוניים כמו מקלדת או גיטרה. גם בכלים מלודיים אני רואה חשיבות בהפנמה של סולמות מבחינה טכנית ומוזיקלית, אבל במקלדת ובגיטרה אדריך בהקדם גם לרמה יותר עמוקה של בניית אקורדים, מהלכים הרמוניים, עיבוד וכן הלאה. לטעמי זה אחד הדגשים החשובים שמעניקים פלטה עשירה של אפשרויות, שגם, משום מה - הרבה מורים ואסכולות מזניחים קצת. כמובן, אני גם מלמד מדי פעם, את המעוניינים בכך, תיאוריה בלבד, ללא נגינה, אבל בגדול - אני פשוט משלב את זה כחלק ממה שתלמיד מקבל אצלי.

יצויין שמפני שזאת היא שיטת העבודה שלי, אני פחות שש לקבל תלמידים צעירים במיוחד, שעדיין לא למדו בהקשרים אחרים איך מובנית ומפושטת הלוגיקה של כתב, תיאוריה וכו'.

לגבי כלי נגינה וציוד נוסף

כל כלי והצרכים שלו כמובן, אבל כמה דברים בכלליות:

ראשית - מובן שככל שהכלי איכותי יותר ככה הוא יותר מזמין מעצם טיבו נגינה נכונה, שכן כלי שבנוי טוב הוא כמו מנחה את הנגן בנתיב המבוקש. יחד עם זאת - כלי נגינה טובים הם עסק יקר, ולכן אני תמיד ממליץ לקנות את הכלי הסביר הכי זול שבנמצא בשביל ההתחלה, ורק אחרי שמשוכנעים שאנחנו ממשיכים, לקנות כלי יותר יקר. האם אין בכך משום בזבוז? - לטעמי לא - תמיד אפשר למכור את הכלי הראשון, אבל יותר מכך - תמיד טוב שיש כלי רזרבי - ביחוד כזה שאפשר לטלטל לכל מיני מקומות, כולל מקומות שלא כל כך מתאימים לכלי טוב, כגון טיול, פיקניק, חוף הים וכיוצא באלה. אגב - חשוב לדעת שלא חסרות חנויות שמשכירות כלים, ואם מחליטים לקנות את הכלי בסופו של דבר - ברובן יתקזזו איתך על דמי השכירות.

זהו. מלבד כלי צריך עוד טיפה ציוד - מחברת תווים, חוברת לימוד נגינה ועמוד הם הכרחיים. גם מטרונום/טיונר עשויים להיות רצויים, אבל לא הרבה מעבר לכך. דברו איתי לפני שאתם מבצעים רכישה...

אז,

עד כאן הצגה תמציתית של מה שאני נוהג לומר לתלמיד פוטנציאלי ממוצע, מיוזמתי או בתשובה לשאלות הנשאלות באופן תכוף.

אשמח ללמדכם, בביתי בכפר סבא, או בביתכם (בתוספת מחיר, ואם הוא נמצא במרחק נסיעה קצר ממני...:)

ליצירת קשר: עדי זילברברג 054-4417135 adisilberebrg@hotmail.com