Mediatheek Drachtster Lyceum

De mediatheek van Het Drachtster Lyceum is in 2013 geopend en is misschien wel het mooiste gedeelte van onze prachtige school. Je mag hier de hele dag komen om alleen of samen aan schoolopdrachten werken, om te leren of om te lezen. Je kunt er leuke en interessante boeken lenen, en ook een MacBook of Chromebook. Natuurlijk kun je er printen en kopiëren. Soms mag je tijdens lessen van de docent zelfstandig in de mediatheek werken. Je mag wel praten in de mediatheek, maar zorg ervoor dat anderen geen last van jou hebben. En kun je goed piano spelen? Vraag dan aan een muziekdocent of je een vleugelpas kunt krijgen, dan mag je in de mediatheek op de vleugel spelen! Achterin de mediatheek is een groot podium voorzien van een theaterverlichting, geluidsapparatuur, beamer en een door het Lyceumfonds geschonken vleugel.


Openingstijden

maandag 8.00-16.00 uur

dinsdag 8.00-16.00 uur

woensdag 8.00-16.00 uur

donderdag 8.00 tot 16.00 uur

vrijdag 8.00 tot 12.00 uur

Nederlandse literatuur


Engelse literatuur

 • George Orwell - 1984


Naslagwerken


Lezen

 • Lezen voor de lijst onderbouw

 • Lezen voor de lijst bovenbouw

 • Themalijst Nederlandse Literatuur: In deze lijst vind je Nederlandse romans gesorteerd op thema.

 • Google Books: is een, grotendeels fulltext doorzoekbare, database met miljoenen gescande boeken uit bibliotheken of direct van uitgevers. De grote kracht van Google Books is dat je met één zoekactie zoveel boeken doorzoekt en dan vooral dat je met je zoekactie de meerderheid van de boeken in Google Books van kaft tot kaft doorzoekt. Dit betekent dat je heel veel boeken vindt waarin je onderwerp bijvoorbeeld een heel hoofdstuk beslaat, maar waarin je zoektermen niet in de titel voorkomen.

 • E-books: Via de online Bibliotheek heb je toegang tot ruim 15.000 e-books, die je kan lezen op je smartphone, e-reader, pc, of laptop . Ook is er een speciale collectie lezen voor de lijst e-books. Ben je al lid van een bibliotheek? Dan hoef je alleen een account aan te maken om e-books te lenen. Ben je geen lid? Tot 18 jaar kan je gratis lid worden. Vanaf 18 jaar kun je een basisabonnement nemen of een e-booksabonnement. Er is ook een budgetabonnement, daarvoor betaal je eenmalig een klein bedrag inschrijfgeld en betaal je verder per uitlening. Kijk voor meer informatie op de website van de Openbare Bibliotheek.

 • Passend lezen: Luisterboeken: De 45.000 gesproken boeken zijn speciaal ontwikkeld voor mensen die blind, slechtziend of dyslectisch zijn. Of voor mensen die door een andere beperking niet of moeilijk kunnen lezen. Voor passend lezen heb je een Verklaring Leesbeperking nodig. Na je aanmelding neemt Bibliotheekservice Passend Lezen contact met je op om de gegevens door te nemen.

 • Bulkboek: Een site waar je een groot aantal romans als PDF kunt downloaden en verdiepingsvragen bij romans kunt vinden. .Kranten/Boeken

 • Krantenbank*: Geeft toegang tot de database van de landelijke dagbladen uit Nederland gemakkelijk te doorzoeken op onderwerp.

 • Krant van Toen: Online krantenarchief van de drie dagbladen in Noord Nederland: het Dagblad van het Noorden, de Leeuwarder Courant en het Friesch Dagblad. Plus ook de vele lokale weekbladen .

 • Delpher: Geeft toegang tot de originele teksten uit meer dan 90.000 boeken uit de 17de tot de 20ste eeuw en meer dan 1 miljoen kranten en tijdschriften.* = alleen op school raadpleegbaar i.v.m. licentie

Catalogus

Bekijk hier welke boeken de mediatheek in de collectie heeft staan. Wil je weten of een boek ook aanwezig is? Vraag de mediathecaris.

Op zoek naar betrouwbare informatie? Gebruik onderstaande databanken

 • Actuele documentatiebank: Een compleet overzicht van actuele dossiers over veelgevraagde onderwerpen uit het nieuws. Let op! De artikelen kunnen veelal alleen worden ingezien als je op het netwerk van de Openbare Bibliotheek zit. Veel artikelen zijn ook terug te vinden op Krantenbank, en die kan je wel op onze school bekijken.

 • Art Tube ARTtube: is een online videoplatform over kunst en design van musea en kunstinstellingen uit Nederland en België.

 • Bibliografisch Portaal Nederland: Geeft wetenschappelijk verantwoorde informatie over kopstukken en andere opzienbarende figuren uit de Nederlandse geschiedenis, van het vroegste verleden tot nu.

 • Bibliotheek Smallingerland

 • Delpher: Geeft toegang tot de originele teksten uit meer dan 1 miljoen kranten en tijdschriften en meer dan 90.000 boeken uit de 17de tot de 20ste eeuw.

 • Geheugen van Nederland: Is een beeldbank met schilderijen, tekeningen, foto’s, beeldhouwwerken, keramiek, postzegels, affiches en krantenknipsels uit meer dan honderd Nederlandse musea, archieven en bibliotheken.

 • Geologie van Nederland: Geeft een overzicht van 500 miljoen jaar geologie

 • Google Books: is een, grotendeels fulltext doorzoekbare, database met miljoenen gescande boeken uit bibliotheken of direct van uitgevers. De grote kracht van Google Books is dat je met één zoekactie zoveel boeken doorzoekt en dan vooral dat je met je zoekactie de meerderheid van de boeken in Google Books van kaft tot kaft doorzoekt. Dit betekent dat je heel veel boeken vindt waarin je onderwerp bijvoorbeeld een heel hoofdstuk beslaat, maar waarin je zoektermen niet in de titel voorkomen.

 • Google Scholar: Deze zoekmachine geeft toegang tot gecontroleerde publicaties, scripties/proefschriften, boeken en artikelen, van academische uitgevers, professionele genootschappen, universiteiten en andere academische organisaties.

 • HBO kennisbank: Geeft toegang tot de resultaten van onderzoek van hogescholen in Nederland

 • IsGeschiedenis: Geeft dagelijks historische achtergronden bij het nieuws.

 • Kennislink: Populair-wetenschappelijke website.

 • Krantenbank*: Geeft toegang tot de database van de landelijke dagbladen uit Nederland gemakkelijk te doorzoeken op onderwerp. Je kan hier naar krantenartikelen zoeken in kranten van 30 jaar geleden tot vandaag.

 • Krant van Toen: Online krantenarchief van de drie dagbladen in Noord Nederland: het Dagblad van het Noorden, de Leeuwarder Courant en het Friesch Dagblad. Plus ook de vele lokale weekbladen .

 • National Geographic: In de mediatheek staat een collectie National Geographics. In dit tijdschrift worden tal van onderwerpen besproken op het gebied van geschiedenis, techniek, natuur en milieu, aardrijkskunde, natuurkunde, scheikunde, enzovoort. Klik hier om te kijken welke onderwerpen er allemaal worden behandeld en in welk nummer ze staan.

 • Wolfram Alpha: Is geen zoekmachine maar geeft concrete antwoorden over feiten en berekeningen op het gebied van wetenschap, historie, geografie, voeding, wiskunde, taal, financiën, enz.


* = alleen op school raadpleegbaar i.v.m. licentie

Regels

 • De mediatheek is een plek om alleen of samen te studeren of aan schoolopdrachten te werken. Overleggen mag, maar op rustige toon. Eten en drinken (op flesjes water na) is niet toegestaan, daarvoor is het Atrium.

 • Boeken leen je op vertoon van je schoolpas. Je mag een boek vier weken lenen. Daarna kan je de uitleentermijn verlengen door langs te komen of een mail te sturen naar m.spijkers@singelland.nl . Er worden voor te laat ingeleverde boeken geen boetes meer gegeven, maar als het boek na twee herinneringen nog niet wordt ingeleverd wordt er een rekening naar de ouders/verzorgers gestuurd.

 • Chromebooks leen je ook vertoon van je schoolpas. De Chromebooks mogen de mediatheek niet uit. Sluit je accounts en de Chromebook of MacBook altijd goed af.