Onderzoek doen

Bronnen onderzoek

Bronnenonderzoek:

verschillende informatiebronnen raadplegen om het antwoord te vinden op je onderzoeksvraag. Bronnen kun je onder andere vinden via:

  • Internet

  • Bibliotheek

  • Mediatheek

Stap 1: Trefwoorden verzamelen

Verzamel in het begin zo veel mogelijk trefwoorden rond een onderwerp.

Stap 2: Bronnen zoeken

Zoek gericht met de juiste trefwoorden

om de gewenste informatie te vinden. Let hierbij op de betrouwbaarheid van de informatie die je vindt!

Stap 4: Analyseren

Heb je een aantal goede bronnen gevonden? Kijk dan of je genoeg informatie hebt om je onderzoeksvraag te beantwoorden. Heb je niet genoeg informatie, of zijn je bronnen toch niet betrouwbaar genoeg? Begin dan weer bij stap 1 en ga op zoek naar nieuwe bronnen tot je genoeg informatie hebt gevonden!

Let op! Zorg dat je de bovenstaande stappen ook kan laten zien.

Onderzoeksactiviteiten

Experimenten:

Bij een experiment ga je een proef doen om je onderzoeksvraag te beantwoorden. De proef is bedoeld om te ontdekken of de verwachting die je voorafgaand aan het onderzoek had, ook echt klopt.

Enquête:

Met een enquête kun je een beeld krijgen van de mening van mensen over een onderwerp. Met een enquête stel je vragen aan een groep mensen over hun gedrag (hoe vaak gaat u naar de bioscoop?), hun voorkeuren ( op welke partij heeft u gestemd?), eigenschappen en gevoelens.

Enquêtes zijn vaak anoniem; dan durven mensen eerlijker antwoord te geven.

Neem de enquête onder zoveel mogelijk mensen af (minimaal 20, maar liever 50).
LET OP! Dit mag niet digitaal.

Interview:

Interviewen is het gericht stellen van vragen om informatie te krijgen die jij nodig hebt om je onderzoeksvraag te beantwoorden. Een interview lijkt een beetje op een enquête. Het voordeel is dat je bij een interview kan doorvragen.

Observatie:

Kijken wat er gebeurt. Observeren moet je zo objectief mogelijk doen, dus je moet vooral feiten registreren. Registreer aantallen (frequenties, duur) van bepaald gedrag of ontwikkeling.

Kijk en luister onderzoek:

Je kunt ook een documentaire kijken of podcast luisteren en daar informatie uit halen. Zorg dat je voordat je dit doet vragen bedenkt waar je graag antwoord op wil hebben. Gebruik ook het kijk- en luister onderzoek format. Klik hier voor het format.

Bezoek:

Kijk in de praktijk. Ga op bezoek bij een bedrijf of instelling om informatie te verzamelen zodat je antwoord kan geven op de deelvragen. Zorg ervoor dat je dit bezoek vast legt door middel van film of foto's.

Let op! Zorg dat je foto's van je activiteit neemt.

Conclusies trekken

Onderzoeksresultaten:

Om conclusies uit je onderzoeksresultaten te trekken is het belangrijk om te weten of je kwalitatieve of kwantitatieve resultaten hebt.

Kwalitatieve resultaten:

Bij kwalitatieve resultaten (interviews of observatie) staan de beschrijving en interpretatie van de problemen in de onderzoekssituatie voorop.

Het gaat vooral om het benoemen van gedragingen, uitspraken en tekstdelen uit verzamelde documenten. Een nadeel hiervan is dat je de gegevens niet zomaar kunt optellen en het gemiddelde berekenen.



Conclusies trekken

Onderzoeksresultaten:

Om conclusies uit je onderzoeksresultaten te trekken is het belangrijk om te weten of je kwalitatieve of kwantitatieve resultaten hebt.

Kwantitatieve resultaten:

Bij kwantitatieve resultaten (enquêtes of marktonderzoek) verzamel je cijfermatige of numerieke gegevens. Dit kun je visueel weergeven in grafieken.

Wil je in één afbeelding een verhaal vertellen aan de hand van cijfers maak dan een infographic.