Search this site
Embedded Files
Skip to main content
Skip to navigation
Examen gsv 22/23
Start
Hoofdstuk 1
Oefenen met H1
Uitlegvideo's bij H1
Hoofdstuk 2
Oefenen met H2
Uitlegvideo's bij H2
Hoofdstuk 3
Paragraaf 3.4
Oefenen met H3
Uitlegvideo's bij H3
Hoofdstuk 4
Paragrafen 4.2, 4.3
Oefenen met H4
Uitlegvideo's bij H4
Hoofdstuk 5
Paragrafen 5.3, 5.4, 5.5
Oefenen met H5
Uitlegvideo's bij H5
Examentraining
Studiemiddelen
Syllabus voor leerlingen
Link naar Classroom
Link naar Eindexamensite.nl
Examen gsv 22/23
Uitlegvideo's bij H5
Inhoudsopgave
1. Uitlegfilmpjes H5
2. Histoclips en SchoolTV H5
1. Uitlegfilmpjes H5
www.youtube.com/user/JORTgeschiedenis/videos
2. Histoclips en SchoolTV H5
Schooltv: Histoclips - Berlijn en de Koude Oorlog
De Sovjet-Unie en de Verenigde Staten waren in 1945 de grote overwinnaars van Duitsland en Japan. Na de oorlog kwamen zij met elkaar in conflict over hun invloedssferen en de verdeling van Duitsland.
Schooltv: Het begin van de Koude Oorlog - Bijna oorlog tussen Oost en West
Na de Tweede Wereldoorlog komen Amerika en de Sovjetunie lijnrecht tegenover elkaar te staan. Er ontstaat een botsing tussen het Amerikaanse kapitalisme en het Russische communisme. De spanningen lopen op en leiden tot de Koude Oorlog.
Schooltv: Clipphanger - Wat is het IJzeren Gordijn?
Na de Tweede Wereldoorlog is Europa verdeeld in twee kampen: het kapitalistische westen en het communistische oosten. Er ontstaat een scheidslijn dwars door Duitsland en door Europa, die door Winston Churchill het IJzeren Gordijn wordt genoemd.
Schooltv: Andere Tijden in de klas - De Berlijnse muur
Een muur bouwen om mensen tegen te houden te vluchten. Het komt vaak voor in de geschiedenis. Het meest tot de verbeelding sprekende voorbeeld is de Berlijnse muur die bijna 30 jaar lang mensen gevangenhield in het communistische Oost-Berlijn. In november 1989 valt de muur, maar daarvoor zijn er al vele vluchtpogingen geweest.
Schooltv: Andere Tijden in de klas - Nederland en de Koude Oorlog
Tijdens de Koude Oorlog van 1949 tot 1989 staan de Westerse kapitalistische landen met als bondgenoot de Verenigde Staten tegenover de Oostbloklanden met als belangrijke bondgenoot de Sovjetunie. De twee kampen zijn ook militair verenigd in de NAVO en het Warschaupact. Gedurende 50 jaar staan de verhoudingen op scherp: er is een constante dreiging van oorlog en ook Nederlandse militairen zijn constant paraat voor het geval de oorlog echt uitbreekt. Hoe hebben militairen dit ervaren? En hoe was het om militair te zijn in die tijd, en was de dreiging reëel?
Schooltv: Histoclips - Dekolonisatie
Na de Tweede Wereldoorlog maken steeds meer kolonies zich los van het moederland en worden onafhankelijk. Zo gaat het ook met onze kolonies Indië, Suriname en de Antillen. Onze geschiedenis met de kolonies gaat 350 jaar terug.
Schooltv: De Hongaarse opstand - Hoe de opstand wordt beleefd in Nederland
In 1956 verdeelt De Koude Oorlog Europa in twee kampen. Het kapitalistische West-Europa met als bondgenoot de Verenigde Staten en het communistische Oost-Europa dat onder de invloedssfeer van de Sovjet-Unie valt. In het Oostblok heerst onrust. De grote leider van de Sovjet-Unie, Josef Stalin, is in 1953 overleden. Zijn opvolger Chroesjtsjov belooft meer vrijheid en zet een proces van destalinisatie in. In Hongarije ziet de bevolking dit als een kans om meer vrijheid op te eisen en het komt tot een opstand, die ook in Nederland op de voet wordt gevolgd. Gemaakt door de geschiedenisleraar van het jaar 2019: Marike Barendse.
Schooltv: Dossier geschiedenis - De Praagse Lente onderdeel van de Koude Oorlog
De Berlijnse Muur valt in 1989, maar al in 1968 lijkt het alsof het communistisch regime verworpen wordt: in Tsjecho-Slowakije. Dit land ligt sinds de communistische staatsgreep in 1948 achter het IJzeren Gordijn en is zwaar onder invloed van het Kremlin.
Schooltv: De val van de Berlijnse muur - Het einde van de Koude Oorlog
Na de Tweede Wereldoorlog is Duitsland verdeeld in Oost- en West-Duitsland. Het Oosten wordt communistisch, het westen kapitalistisch. Er wordt een muur gebouwd om te zorgen dat mensen niet uit het arme Oosten naar het rijke Westen kunnen vluchten. In 1989 komt de muur ten val en komt er een einde aan de Koude Oorlog tussen Amerika en de Sovjetunie.
Schooltv: Andere Tijden in de klas - De omwenteling in de Sovjet-Unie
Rusland: tegenwoordig een kapitalisch land met Vladimir Poetin aan de macht. Maar in 1985, toen Rusland nog onderdeel was van de Sovjet-Unie, was Michail Gorbatsjov de leider. De Sovjet-Unie is een communistische staat tussen 1922 en 1991 en in die tijd probeert Gorbatsjov de Sovjet-Unie te modernaliseren. Maar dit wil niet iedereen en er ontstaat een staatsgreep in Moskou. Deze hectische dagen betekenen het einde van de Sovjet-Unie.
Schooltv: Andere Tijden in de klas - Welkom in de Europese Unie
In 2016 stemt een kleine meerderheid van het Britse volk tijdens een referendum voor de Brexit: het verlaten van de Europese Unie (EU). Niet alleen in Groot-Brittannië, maar overal in West-Europa is de burger het vertrouwen in de EU kwijt. Dit in groot contrast met de jaren negentig, want na de val van de Berlijnse Muur is het geloof in Europa groot. Verschillende landen staan in de rij om toe te treden tot de Europese Unie.
Schooltv: Het Klokhuis - Canon - Europa
Afl.: Canon - Europa. Lisa vertelt de geschiedenis van Europa. Na een lange periode van strijd en oorlog besloten een aantal Europese landen: 'Dit nooit meer'.
Schooltv: De oprichting van de Europese Unie - Van EGKS naar EU
Europa ligt in puin aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Hoe krijg je weer vertrouwen tussen landen die nog maar kortgeleden elkaars vijanden waren? Het antwoord lijkt simpel: samenwerken.
Schooltv: High Speed History - Waarom is er een EU?
De Europese Unie is op 1 november 1993 ontstaan uit de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal. In de EU betaal je met euro’s en kun je vrij reizen naar andere EU-lidstaten. Maar waarom is de EU ooit eigenlijk opgericht?
Schooltv: De ontwikkeling van de EU - Steeds meer landen werken samen
In 1951 begonnen 6 landen in Europa met een voorzichtige samenwerking. In de jaren erna leidde dit tot een Europese Unie met tientallen landen. Hoe kwam die groei tot stand?
Schooltv: Histoclips - Europese Unie
Sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog is het al langer dan 65 jaar vrede tussen de toen tegen elkaar strijdende landen. Hoe hebben ze dat voor elkaar gekregen? Het antwoord lijkt simpel: samenwerking tussen de verschillende landen. Maar betekent dat ook dat ze één gemeenschap zijn?
Report abuse
Report abuse