PASIUNEA MEA, ASTRONOMIA...,

MAI APROAPE DE STELE...

cu cel mai mare telescop astronomic privat din țară

 Începând cu anul 2021, Ministerul Educației a încheiat un protocol de colaborare, pe o durată de patru ani, cu Agenția Spațială Română (ROSA), cu scopul de a coordona activități care să utilizeze conceptul de spațiu cosmic drept context creativ și generos pentru elevii din învățământul preuniversitar.

În baza acestui protocol, în perioada 1-4 octombrie 2022 se desfășoară proiectul Astronomia pentru toată lumea, care include evenimente legate de spațiul cosmic, evenimente înscrise în World Space Week, la care participă elevi din peste 90 de țări ale lumii. În acest context, elevi din clasele a V-a A și C, de la Școala Gimnazială Caius Iacob din Arad, coordonați de către doamnele profesor Beatrice Mandă și Daniela Chiș, au inițiat proiectul Mai aproape de stele..., care a demarat cu o activitate aplicativ-practică de observare stelară, la cel mal mare telescop astronomic privat din țară, aflat în județul nostru, aparținând d-lui Nicolae Reiholz, din Zădăreni.

,,M-a atras întotdeauna cerul și nu știu de ce...”, mărturisește astronomul arădean, care la început a construit o lunetă, apoi un prim telescop, ca în final să reușească să construiască un telescop de tip Newton, cu o distanță focală de 2,16 metri, care l-a făcut cel mai mare telescop privat din țară și cu care a avut numeroase realizări, observații astronomice care au făcut înconjorul lumii.

Datorită dumnealui, aseară, am fost mai aproape de lună, de Saturn și ...de stele. Într-adevăr, am fost fascinați de limpezimea bolții celeste, aduse mai aproape de sufletul nostru prin acuratețea unui instrument performant, construit din pasiune, din dragoste pentru astre, pentru infinit... . Chiar dacă frigul și așteptarea  ne-au pus răbdarea la încercare, am fost din plin răsplătiți!...

Mulțumim d-lui Nicolae Reinholz pentru amabilitate, pentru lecția inedită de astronomie  desfășurată sub patronajul nopții și, dacă dânsul spunea ,, ori de câte ori am ocazia, mă ridic de la pământ. Nu oricine poate avea bucuria să vadă cerul așa cum îl văd eu!”, într-adevăr, în seara asta, și noi am văzut cerul altfel...

 

Prof. Mandă Beatrice & prof. Chiș Daniela