E2 Urban varmeø BAGGRUND

BAGGRUND

Hvad vil du helst lave på en ulidelig varm sommerdag - stege på gaden i en sydeuropæisk storby, eller dyppe tæerne i en kølig skovsø uden for byen?

Meteorologernes målinger viser faktisk, at byer normalt er lidt varmere end de omkringliggende landområder, og mens det måske er noget, vi godt kan leve med i Danmark, er det meget generende i lande, der har højere sommertemperaturer. En løsning, man eksperimenterer med, er at øge mængden af vegetation i byen, bla. via parker og "grønne tage". Herved bliver regnvand fastholdt i jorden og fordampet gennem bladenes spalteåbninger. Det køler byen, og det har i øvrigt også den gavnlige virkning, at kloaksystemet bliver aflastet.

Øvelsen handler om at se efter fænomenet "urban varme ø". Du skal prøve at inddele et satellitbillede i forskellige overfladetyper, så som marker, by, skov og vand, og derefter skal du se om der er en "urban varme ø"

Hvad er baggrunden?

Der er flere forhold der er med til at gøre byerne relativt varme:

  • Fordampningen er lille.
  • Solstråling bliver fanget nede mellem husene
  • Husene giver læ for vinden
  • Stenmaterialerne, som byen er lavet af, optager varme bedre end f.eks. en græsoverflade, hvor luften let kan afkøle græsstråene.
  • Energiforbruget i byen producerer varme.


Hvornår er der en urban varmeø?

Man kan forvente at effekten vil være tydeligst når det er vindstille og skyfrit, og det enten sommer eller vinter.

Mere information om emnet:

Dansk byplan laboratorium

Prøv også at google "urban heat Island"

‍‍‍‍‍