Zorghotel Achterhoek tv

Welkom bij Zorghotel Achterhoek tv

Kennisvideo's van en voor zorgprofessionals over de zorg voor Covid-19 patiënten.

In het Zorghotel Achterhoek wordt Cohort zorg verleend aan cliënten die Covid-19 positief getest zijn. De zorg wordt geboden in de vorm van geclusterde eerstelijns zorg. Het ziektebeeld Covid-19 kent veel symptomen en sterke wisselingen in de gezondheid. Met soms grote gevolgen voor het leven en dagelijks functioneren gedurende een langere periode. Doel is vergroten van de kans op overleven en als dat niet lukt zo comfortabel mogelijk sterven. Bij overleven is het van belang het herstel maximaal te bevorderen zodat de na- effecten van Corona op het leven van de cliënt zo minimaal mogelijk zijn. Hiervoor is multidisciplinaire samenwerking met proactieve zorgplanning essentieel.

Op deze site delen verschillende professionals hun kennis die we het afgelopen jaar hebben opgedaan. Zo werken we samen aan kwaliteit van zorg, wat leidt tot een zo groot mogelijke kwaliteit van leven tijdens en na Covid. De volgende experts delen hun kennis en ervaring rondom eerstelijns Covid-19 zorg (klik op de link om naar het filmpje te gaan):

Coördinerend verpleegkundige Vanessa Schroër over het verpleegkundig proces in het Zorghotel

Vanessa vertelt over het verpleegkundig proces. Zoals wie er in het Zorghotel terecht kunnen en het medisch beleid bij opname rondom de wens voor reanimatie, opname in het ziekenhuis en de wens voor beademing op de IC. Ook vertelt ze over de vormen van eerstelijnszorg die door verschillende zorgprofessionals en behandelaren wordt geboden en de gezondheidsrisico's bij Covid-19 waar je als zorgprofessional extra alert op moet zijn. In het zorghotel wordt o.a. door middel van digitale monitoring proactieve zorgplanning ingezet. Tot slot weet je na het kijken van dit filmpje de belangrijke stappen die je bij de instroom, de fase van ziekte, herstel of overlijden, of bij ontslag uit het hotel moet zetten.

Huisarts Frank Jansen over behandeling van Covid-19 patiënten

Frank vertelt over de diensten die huisartsen bij het Zorghotel draaien en de visiterondes bij patiënten, in nauwe samenwerking met de EVV'er. Hij legt uit wat voor huisartsen belangrijk is om te weten, zoals een goed overzicht van de patiënt: de voorgeschiedenis, de lijst met medicatie (op Boomer-web), overzicht van controles en de behandelwens bij reanimatie of opname. Ook gaat hij in op de patiëntencategorieën in het Zorghotel en de voorkomende verschijnselen die bij hen optreden, met belangrijke (medicatie)tips voor behandeling. De samenwerking met andere artsen, zoals de specialist ouderengeneeskunde of longarts, is hierin belangrijk; ze zijn nauw met elkaar verbonden. Ook gaat hij in op het ontslag uit het hotel en wat belangrijk is als dat niet meer haalbaar blijkt.

Medische zorg: specialist ouderengeneeskunde Berno Overbeek over behandeling van Covid-19 patiënten

Berno vertelt over welke mensen er onder behandeling van de specialist ouderengeneeskunde vallen. Hij geeft tips over de zorg aan mensen met dementie, waarbij een delier, apathie of gedragsproblematiek aan de orde kan zijn. Ook vertelt hij over zijn adviesrol richting de huisarts en het zorgteam van de patiënten die onder de huisarts vallen. Berno adviseert daarin vooral over waar iemand na het ontslag uit het Zorghotel naartoe kan gaan. Tot slot weet je na het kijken van dit filmpje wat er voor iemand nodig is om thuis te kunnen wonen na verblijf in het Zorghotel en wat de mogelijkheden zijn als iemand niet meer naar huis kan.

Longarts Hugo van Bergeijk over behandeling van Covid-19 patiënten

Hugo gaat in op het enige medicijn dat op heden heeft bewezen de kans op overleven te vergroten: dexamethason, waarbij onderscheid wordt gemaakt in drie groepen patiënten met corona: met een milde infectie, matig-ernstige infectie en ernstige infectie. Ook gaat hij in op andere behandeldoelen dan overleven, zoals sneller herstel, afbouwen van zuurstof en een kortere opname-duur en de medicatie die hierbij positieve resultaten laat zien. Na het kijken van het filmpje weet je tevens meer over de bekende risicofactoren bij patiënten met een ernstig beloop van een Corona-infectie en de behandeling hiervan. Tot slot behandelt hij vragen over hypoxemie, zuurstoftekort in het bloed en behandeling met zuurstof waarbij verschillende gradaties in zuurstof-saturatie kunnen worden afgesproken.

Gespecialiseerd verpleegkundige palliatieve zorg Robert Hollander over palliatieve zorg bij Covid-19 patiënten

Robert vertelt over het in gesprek gaan met patiënten en hun naasten. Over hun zorgen, angsten en onzekerheid. Zowel in het algemeen, als wanneer iemand onverhoopt in de palliatieve fase terechtkomt. Waarbij het belangrijk is aandacht te hebben voor de cliënt maar ook naasten en te vragen wat belangrijk voor iemand is. Na het kijken van dit filmpje weet je dat het belangrijk is eerlijk te zijn over de gezondheidssituatie, ook al heb je af en toe ook niet de antwoorden. Ook vertelt hij over een anticiperend zorgplan, waar in staat wat je bij acute situaties moet doen. Tot slot deelt hij een aantal verpleegkundige interventies bij koorts, benauwdheid, pijn en/of een droge mond en raadt hij een app aan met landelijke en regionale informatie en richtlijnen over palliatieve zorg.

Behulpzame links palliatieve zorg bij Covid-19 patiënten

Verpleegkundige PG Esther van Loo over de zorg voor Covid-19 patiënten met dementie

Esther vertelt over (de meest voorkomende en) verschillende vormen van dementie en de verschijnselen/symptomen die daarbij horen. Ook vertelt ze over de kenmerken van fase 2 in de ontwikkeling van Alzheimer, waarin de meeste mensen in het Zorghotel verkeren. Ze deelt haar tips en trucs bij probleemgedrag en hoe te handelen als het niet duidelijk is of het gaat om een delier of dementie.

Behulpzame links over dementie

Diëtist Helmi van den Bosse over Covid-19 patiënten en diëtetiek

Helmi vertelt over de belangrijke rol van voeding bij patiënten met Covid-19. Ze gaat in op problemen zoals o.a. verminderde voedingsinname, misselijkheid, braken, diarree, hevige buikpijn, reuk- en smaakverlies, slikklachten. Door deze problemen vallen patiënten onbedoeld af, ook mensen met obesitas. Ook weet je na het kijken van het filmpje met welk screeningsinstrument (het risico op) ondervoeding vast kunt stellen, en waarom dat van erg belang is bij het herstel van Covid-19. Tot slot gaat Helmi in op het verlies van spiermassa en een verhoogde energie- en eiwitbehoefte van patiënten met Covid-19 en het voedingsadvies bij mensen in de palliatieve fase.

Behulpzame links Covid-19 patiënten en diëtetiek

Geriatriefysiotherapeut Anne Rikken over Covid-19 patiënten en fysiotherapie

Anne vertelt over wat fysiotherapie kan betekenen bij het herstel van mensen die het Covid-19 virus hebben gehad. Ze gaat in op de veel voorkomende klachten waarbij de fysiotherapeut een rol kan spelen, zoals spierzwakte bij perifere spieren en ademhalingsspieren. Ook gaat ze in op de rol van adviseren en coachen bij het geleidelijk oppakken van activiteiten in het dagelijks leven; therapie ter verbetering van de ADL. Ook deelt ze haar ervaringen en belangrijke tips rondom het gedoseerd belasten van iemand die het coronavirus heeft gehad met behulp van de Borgschaal. Stapsgewijs wordt de spierkracht, balans, uithoudingsvermogen en/of ontspanning verbetert.

Behulpzame links fysiotherapie bij herstel

Deskundige infectiepreventie Sandra Thöni over de maatregelen en beschermingsmiddelen

Sandra vertelt over de maatregelen die we genoodzaakt zijn te nemen om een besmetting met het Covid-19 virus te voorkomen. Ze vertelt op welke manier de maatregelen worden ingezet in het Zorghotel. En waarom een schort, mondneusmasker en bril niet bij iedere cliënt gewisseld hoeft te worden, maar de handschoenen juist wel. Ook gaat ze in op het belang van handhygiëne, een goede scheiding tussen schoon en vuil (in zowel de afvalstromen als de aan- en uitkleedprocedure), en de veiligheidsbril in plaats van een gewone bril. Tot slot weet je na het kijken van het filmpje welk type mondneusmaskers nu wordt geadviseerd, ten opzichte van de eerste golf.



Microbioloog Eefje de Jong over delabeling van Covid-19 patiënten

Als mensen vanuit het Zorghotel naar huis gaan, is het soms van belang dat de cliënt geen besmettingsrisico meer geeft voor zijn of haar omgeving, bijvoorbeeld als iemand zich niet aan de voorzorgsmaatregelen kan houden zoals op een PG-afdeling van een verpleeghuis. Eefje vertelt over wanneer iemand klachtenvrij kan worden verklaard, niet meer besmettelijk. Tot slot weet je na het kijken van dit filmpje wanneer een hertest nodig is, waarbij de Verenso richtlijn kan worden gevolgd. Het is niet nodig om een hertest te doen bij mensen waarbij de klachten 14 dagen na de positieve test zijn verbeterd.

Meer informatie over Zorghotel Achterhoek vind je op deze webpagina

De filmpjes zijn mede mogelijk gemaakt door Koen Zoontjens van Film Zuid