ȘANSA TA ESTE EDUCAȚIA!


Învăţământul în localitatea Cajvana datează din 1899, de-a lungul timpului, școala confruntându-se cu diverse probleme.

În perioada actuală, mutaţiile din societate şi din familia contemporană (problemele economice, problemele de relaţionare între părinţi şi copii, timp redus petrecut cu familia, redistribuirea rolurilor, suportul social şi emoţional redus, supraîncărcarea profesională a părinţilor sau munca în străinătate etc.), determină mai multe probleme emoţionale la copii decât în trecut şi, astfel, frecvenţa absenteismului şcolar este în creştere, cee ace duce la creșterea abandonului școlar și la o rată de absolvire scăzută.

La acestea se adăugă presiunea grupului, riscul consumului de droguri şi a altor forme de dependenţa, metodele educative slabe şi inconstante, supraîncărcarea şcolară, disfuncţiile în evaluare şi notare, frică de examene etc, constituindu-se în factori de stres pentru elevi care, din păcate, uneori evita confruntarea cu "problemă" prin fugă de la ore. Văzut din această perspectivă, absenteismul devine o problemă socială, un semnal tardiv al existenţei unor probleme, o conduită care reflectă atitudinea structurată a lipsei de interes, motivaţie, încredere în educaţia şcolară.

Problema principală cu care se confruntă Liceul Tehnologic „Ștefan cel Mare” Cajvana ține de rata de participare scăzută la Evaluarea Națională dar și de procentul celor care participă dar au medii sub 6.00.

Aceste probleme au fost identificate în urma analizei rezultatelor școlare din anii 2018-2019, 2020-2021.

Dintre cauzele identificate pentru procentele scăzute de participare a elevilor la Evaluarea Națională și procentele ridicate a notelor sub 6.00, menționăm:

- dezinteresul pentru continuarea studiilor;

- lipsa implicării familiei;

- infrastructura IT insuficientă;

- lipsa unor platforme educaționale pe care să le poată utiliza atât elevii cât și profesorii;

Activităţile ce vor fi desfăşurate în cadrul acestui proiect vor urmări motivarea elevilor în vederea reducerii abandonului şcolar, prin sporirea creativităţii şi prin dezvoltarea competenţelor de comunicare, lingvistice, matematice, informatice, socio - umane etc. Un elev implicat în propria educaţie va fi un elev motivat să îşi finalizeze studiile. De aceea, situaţiile de învăţare trebuie să fie legate de aspectele reale ale vieţii, unde în ziua de astăzi un rol important îl au competențele digitale, acestea pot fi dobândite prin existența unei infrastructuri IT adecvate.


Obiective specifice ale proiectului:


O1: Creșterea ratei de participare la evaluarea națională cu 3% în următorii 3 ani


O2: Reducerea procentului de elevi care iau sub nota 6.00 la Evaluarea Națională.

O3: Prevenirea riscului de abandon școlar, prin participarea acestora până în anul 2025 la activități remediale și programe extrașcolare menite să le crească motivația pentru învățare.