Publicatie


'Kwaliteitsverbetering van de scholen door internationalisering met een focus op leren buiten de klasmuren in de breedste zin van het woord' is een project met 3 samenwerkende scholen uit Vlaanderen waarin we in de scholen een gezonde, rijke en positieve leeromgeving willen creëren, waarbij talentontwikkeling en de ontwikkeling van soft-skills centraal staan.

Vrije basisschool De Bosbes uit Hertsberge, basisschool De Meidoorn uit Eeklo en gemeenteschool De Zandloper uit Middelkerke slaan de handen in elkaar om over de onderwijsnetten heen, onderwijsvernieuwingen waar te maken.

We doen dit via een internationale werking als een middel voor professionalisering van het team, met als einddoel de leerwinst en het welbevinden bij onze kinderen te verhogen.

De 3 scholen delen de overtuiging dat het 'lesgeven buiten de klasmuren' een grote meerwaarde is. Kinderen laten groeien binnen levensechte situaties, door te handelen en onderzoeken, in de gezonde buitenlucht is al door heel wat onderzoeken als een kwaliteitsverbeterende factor aangeduid. Ten eerste qua gezondheid en motorische ontwikkeling, ten tweede qua vastzetten van leerstof, ten derde qua uitbouwen van positieve sociale vaardigheden.

Met dit project willen we leerkrachten verenigen. We doen dit door samen te werken binnen Vlaanderen met 3 scholen die vanuit een gelijkgerichte kijk op onderwijsvernieuwingen starten aan dit leerproces. Daarnaast stellen we alle grenzen open en zoeken we collega's op in het buitenland die ervaringen willen delen op gebied van 'outdoor teaching' en de meerwaarde daarvan.

We voorzien daarbij 5 buitenlandse cursussen met een opbouwende graad: van cursussen die werkvormen aanbieden tot cursussen die ons volledig onderdompelen in een systeem van dagdagelijkse buitenlespraktijken.

Van de 3 teams met een totaliteit van 78 mensen, gaan maar liefst 30 deelnemers op cursus. Dit gaat over zowel leerkrachten van de lagere school als van de kleuterschool. We willen immers een zo groot mogelijke impact in een leerlijn doorheen de hele basisschool. Mensen vanuit het beleidsteam zoals zorgcoördinatoren en directies coördineren het hele project. De opgedane kennis en vaardigheden worden in en doorheen de 3 teams gedeeld en geïmplementeerd zodat we onze einddoelstelling voor alle kinderen van de 3 scholen bereiken.

We streven ernaar om tijdens en na dit project verandering te zien op onze scholen wat betreft de buitenruimte. Deze zal doorheen het project verrijkt worden om de totale ontwikkeling van elk kind te stimuleren. We voorzien ook een verschuiving in de manier van lesgeven waar we de sterke sturing vanuit handleidingen in vraag stellen en zoeken naar een andere manier om doelen te bereiken. Bij deze nieuwe manieren van lesgeven verwachten we een hogere betrokkenheid en een actievere inbreng van de kinderen waardoor er leerwinst ontstaat.

Dit alles zal uitmonden in een herwerking of bijsturing van de schoolvisies.

We zijn ervan overtuigd dat we via dit project onze kinderen beter klaarmaken voor hun toekomst waarin vaardigheden die nodig zijn voor hun latere beroep (kritisch en probleemoplossend denken, communicatie en samenwerking, creativiteit en innovatie, initiatief en zelfsturing, sociale vaardigheden, verantwoordelijkheid en leiderschap) beter ontwikkeld worden. Daarnaast worden onze leerkrachten ondersteund en bijgeschoold in het ontdekken van de best mogelijke manieren om dit te bereiken.

De ontwikkeling van dit project kan steeds mee gevolgd worden via deze site. (https://sites.google.com/scholengruuthuse.net/outdoor-learning/homepage )