Contextualització i Diagnosi
1.1. Visió del centre
Les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) han esdevingut eines que han modificat el model social, econòmic i educatiu. Aquest canvi de primer ordre ha reformulat el punt de vista de l’educació sobre aquestes eines. L’escola ha de fer front a aquest nou repte per adequar els processos d’ensenyament i l’aprenentatge a aquest canviant món tecnològic. És necessari que l’escola incorpori les eines digitals en el dia a dia perquè esdevinguin eines quotidianes en el context educatiu, facilitant a tot l’alumnat i a la comunitat educativa la seva utilització per aprendre i comunicar-se.
La nostra escola cerca el desenvolupament integral de la competència digital de tot el seu alumnat. Un desenvolupament que es duu a terme aplicant noves metodologies i eines digitals en els processos d’ensenyament i aprenentatge perquè els infants assoleixin una competència digital que els permeti ser autònoms i crítics en el seu ús. L’escola, com a agent democratitzador, ha de ser garant d’aquest assoliment i afavorir la reducció de la fractura digital que encara és vigent en la nostra societat.
EL nostre centre ja porta anys treballant amb l'1x1 a l'ESO amb Chromebooks, aprofitant tota la potència de l'ecosistema Google Workspace for Education.
L'alumnat des de 4t de Primària fa servir un correu corporatiu i les eines de Google. El centre tambè disposa de carros d'Ipads pels alumnes més petits i elements de robòtica educativa com BeeBots, Scratch o Lego Mindstorms.
1.2. Diagnosi
Per poder planificar una estratègia de centre és imprescindible ser conscients en quin punt es troba el centre. Hem identificat les fortaleses i les debilitats del centre per determinar la seva maduresa digital.
Les eines utilitzades per la Comissió d’Estratègia digital han estat:
Eina SELFIE: Es basa en el Marc Europeu per a Organitzacions Educatives Digitalment Competents (DigCompOrg) publicat el desembre de 2015. Està desenvolupada per la Unió Europea i ajuda als centres a fer una diagnosi sobre l’ús pedagògic de la tecnologia en un centre.
Al nostre centre hem configurat l’eina SELFIE per l’etapa d’ESO (realitzat amb alumnat de 2n d'ESO) i l’etapa de Primària (realitzat amb alumnat de 5è ) i hem generat 3 qüestionaris: un per alumnes, un per docents i un per l’equip directiu.
Eina SELFIE FOR TEACHERS: Es basa en el Marc Europeu per a la Competència Digital dels Educadors (DigCompEdu) que defineix les diferents habilitats digitals que els educadors requereixen cada cop més. Estableix 22 competències en sis àrees amb sis nivells de competència, des de principiant fins a pioner.
Alineada amb SELFIE ens ajuda a fer una diagnosi de la maduresa digital d’un centre educatiu, SELFIE FOR TEACHERS s’enfoca en la competència digital dels docents i és un complement imprescindible per a fer una diagnosi de centre en el marc de l’Estratègia Digital de Centre (EDC).
Al nostre centre hem configurat aquesta eina de forma grupal on ha participat el claustre de professors/es i l'alumnat de 5è de primària i 2n d'ESO. La participació ha sigut:
1.2.1 SELFIE FOR TEACHERS-SECUNDÀRIA
1.2.2 SELFIE-SECUNDÀRIA (2n ESO)
1.2.3 SELFIE FOR TEACHERS-INFANTIL I PRIMÀRIA
1.2.4 SELFIE-PRIMÀRIA (5è)