Skeiane ungdomsskole

På LAG for LIVSLANG LÆRELYST

Erasmus+ uke i på Skeiane

20.-26. april har Skeiane hatt besøk fra elever og lærere fra Eisenstadt i Østerrike, Penzberg i Tyskland og Utebo i Spania som en del av Skeiane ungdomsskole sitt internasjonale engasjement i Erasmus+ programmet.  24 av våre elever på 9. og 10 trinn deltok med å være vertsfamilier og delta i felles aktiviteter med gjestene. 

I løpet av uken har vi jobbet med "Technology in Education" i Workshops med fokus på kunstig intelligens og programmering.  Vi har vært på Vitenfabrikken, Dalsnuten, Sandnes og Stavanger i løpet av uken.  Takk til alle vertsfamilier, lærere og elever som har bidratt til at dette ble en kjempefin opplevelse for alle!

Skeiane vil fortsette sitt internasjonale engasjement med Erasmus+ programmet også neste skoleår, med nye muligheter for elever å søke.

Eksamensdatoer:

Kunngjøring av trekk tirsdag, 7. mai 2024 kl. 09.00

 Mandag 13. mai. ENG0030 Engelsk 10. årstrinn Forberedelsesdag

Tirsdag 14. mai. ENG0030 Engelsk 10. årstrinn 5t eksamen

Tirsdag 14. mai. NOR0219 Norsk sidemål 10. årstrinn, skriftlig Forberedelsesdag

Tirsdag 14. mai. NOR0218 Norsk hovedmål 10. årstrinn, skriftlig Forberedelsesdag

Onsdag 15. mai. NOR0218 Norsk hovedmål 10. årstrinn, skriftlig 5t eksamen

Torsdag 16. mai. NOR0219 Norsk sidemål 10. årstrinn, skriftlig 5t eksamen

Tirsdag 21. mai. MAT0015 Matematikk 10. årstrinn 5t eksamen

Onsdag 12. juni   Muntlig eksamen

Fellessensur er 18, 19., 20. og 21. juni

Forestillingen "Rikke og Robin i trøbbel" ble en stor suksess

8 fullsatte forestillinger er gjennomført, godt over 3000 publikummere og nå er 140 elever og lærere klare for Vinterferie.  Forestillingen i år har fått fantastisk mange fine tilbakemeldinger fra både besøkende elever "terningkast 6", lærere og venner og familie.  Innslag på TV-Vest og i Sandnesposten har vi også fått.

Valgfaget Produksjon for Scene og Skeiane ungdomsteater som arrangør takker støttespillerne våre: SJO FASTING Arkitekter, Svane Kjøkkenet AS, Advokatfirmaet SEKSE og Gand Y's men.  Forestillingen har også fått Kulturstøtte fra Sandnes kommune. 

Forfatterbesøk med Simon Stranger

Tirsdag 13.februar var vi så heldige at 10.trinn fikk besøk av forfatteren Simon Stranger, i anledning at trinnet har lest romanen "304 dager". Det var Kaia, Brage, Emmeli og Mats fra 10B og 10E som var våre kjempedyktige spørsmålsambassadører, og de stilte spørsmål som klassene hadde laget på forhånd. Dette var en fantastisk opplevelse for både elever og lærere; både å lese boken og å få høre på Simon Stranger snakke med elevene om den i dag. 

Erasmus+ til Penzberg

I månedsskifte januar, februar var 8 elever og 2 lærere i Penzberg, Tyskland som er en mindre by i utkanten av München. Våre elever bodde hos vertsfamilier og var sammen med en tilsvarende gruppe fra Zaragoza, Spania. I Penzberg var tema «Working toward sustainability».

 

Gruppene var på besøk på rådhuset og ut i naturen for å lære mer om hva Tyskland, og området der gjør for å sørge for en bærekraftig utvikling. Det ble mange gode diskusjoner og elevene fikk delta i et simuleringsspill der målet var å redde verden. Elevene tok med brukte klær som de byttet med de andre elevene på skolen. Elevene fikk også delta i undervisningen og se hvordan skolen jobber med bærekraft.

 

Vi gleder oss til å ønske de tyske vertselevene sammen med en ny gruppe fra Spania og en gruppe fra Østerrike velkommen til oss i april.

Erasmus+ skolebesøk på Skeiane 

Skeiane hadde i uke 47 besøk fra 8 elever og 4 lærere fra en skole i Italia (Vignola, nær Modena).  Sammen med 10-11 elever fra Skeiane har de hatt program på Vitenfabrikken, Oljemuseet og har fulgt undervisningen på skolen.  På tross av varierende vær så har de vært på tur til Stavanger, Fjogstadvannet og rundt i Sandnes. På ettermiddagene var det matlaging, spillkveld og kino.   Skeiane planlegger gjenbesøk neste skoleår, slik at de som i år går på 8. og 9. trinn vil få mulighet til å søke om å delta til neste høst.

Erasmus+ møte i Spania

21.-27. oktober var 8 elever og 2 lærere i Utebo, nær Zaragoza i Spania på gruppeutveksling.  Sammen med en tilsvarende gruppe fra Penzberg i Tyskland besøkte vi skolen I.E.S. Torre de los Espejos.  Elevene bodde i vertsfamilier og i løpet av uken jobbet de med tema "Celebrating diversity". 

Møtet var en del av samarbeidsprosjektet med gruppeutveksling av elever vi har med skolen i Spania og Gymnasium Penzberg i Tyskland.  En ny gruppe elever reiser til Penzberg i januar 2024 og 16 elever kommer fra disse to partnerskolene til Skeiane i april 2024.  Les mer på denne siden.

Hurra!
Tre medaljer i NM for ungdom i svømming

Vår elev Emil Nistad Westermoen tok tre medaljer i NM for ungdom i svømming. 10A var til stede i austråtthallen med plakater og heiarop da Emil tok to sølv (100m Butterfly og 50m Butterfly) og en bronse (50m fri) . 🎉 

Ytringsfrihet eller hatefulle ytringer?

Grunnloven § 100

“Ytringsfrihet bør finne sted. Ingen kan holdes rettslig ansvarlig for å ha meddelt eller mottatt opplysninger, ideer og budskap med mindre det lar seg forsvare holdt opp imot ytringsfrihetens begrunnelse i sannhetssøken, demokrati og individets frie meningsdannelse. Det rettslige ansvar bør være foreskrevet i lov.”


- Ytringsfriheten er ikke absolutt. Det finnes flere lovfestede begrensninger i ytringsfriheten, som forbud mot å fremsette trusler, ærekrenkelser, privatlivskrenkelser, trakassering og grovt pornografiske, diskriminerende og hatefulle utsagn. (snl.no, Ytringsfrihet, hentet 15.09.23)


Straffeloven § 185

Med bot eller fengsel inntil 3 år straffes den som forsettlig eller grovt uaktsomt offentlig setter frem en diskriminerende eller hatefull ytring. Som ytring regnes også bruk av symboler. Den som i andres nærvær forsettlig eller grovt uaktsomt fremsetter en slik ytring overfor en som rammes av denne, jf. annet ledd, straffes med bot eller fengsel inntil 1 år. 


Med diskriminerende eller hatefull ytring menes det å true eller forhåne noen, eller fremme hat, forfølgelse eller ringeakt overfor noen på grunn av deres:

a.   religion eller livssyn

b.   hudfarge eller nasjonale eller etniske opprinnelse

c.   seksuelle orientering

d.   kjønnsidentitet eller kjønnsuttrykk

e.   nedsatte funksjonsevne

Slik kan du trygge barn og unge på nett

Gratis webinar i Zoom torsdag 28. september klokken 21 – 22.

 

Hvilken risiko utsettes barn og unge for i sosiale medier og på nett? Og hvordan håndtere utfordringene som barna kan møte på?

Møt Barnevakten og Politiets Nettpatrulje (påmelding):

 

Politiets Nettpatrulje: Slik kan du trygge barn og unge på nett | Barnevakten

 

Webinar for foreldre, lærere og andre

·        Slik samhandler politiets nettpatrulje med barn og foreldre.

·        Nye fenomener og trender du som forelder bør være obs på.

·        Hvordan gi barna større trygghet på nett?

·        Hva gjør du om barnet utsettes for noe kriminelt?

·        Spørsmål og svar.


MOBILFRI SKOLE

Skeiane ungdomsskole ønsker å være en mobilfri skole. Av den grunn gjelder følgende regler: 


Dersom foresatte har samtykket, må mobil legges i mobilhotell ved starten av skoledagen. Mobilen skal være avslått eller satt i flymodus. Mobilen leveres ut etter endt skoledag. 


Dersom foresatte ikke har samtykket til bruk av mobilhotell, skal mobilen ligge avslått i sekken hele skoledagen, også i friminutt. Det er selvsagt mulig å få låst inn telefonen i mobilhotell uten foreldrenes samtykke - den er tryggest i hotellet. 


Mobil i lomma eller synlig mobil er ikke greit. Synlig mobil samles inn, leveres admin og kan hentes av eleven etter skoletid. 

Dersom mobil låses ut fra mobilskap før f.eks. valgfag, skal mobilen legges avslått i sekken.



Demokrativerksted på Utøya

Denne uken har tre elever; Thya, Maja og Martin, og en lærer, Aina, fra 10.trinn vært så heldige at vi har vært på Demokrativerksted på Utøya i regi av European Wergeland Centre. Her har vi møtt og vært sammen med 21 elever og syv lærere fra andre steder i Norge. 

Dette har vært lærerike, sterke, emosjonelle og sosiale dager for alle involverte. Vi har gjort aktiviteter som skal styrke ungdommer i å bidra mer i demokratiet, besøkt 22.juli-senteret, møtt overlevende og pårørende etter angrepet på Utøya og selvfølgelig mye sosialt og kjekt også! Vi kommer tilbake til Skeiane med mye vi har lyst til å dele og lære bort, og rikere både på erfaringer og venner. Vi føler oss heldige som har fått denne muligheten!

Digitale lærebøker

Skeiane ungdomsskole har dette skoleåret valgt lærebøker fra Gyldendals digitale læremidler oppdatert til Kunnskapsløftet 2020. For få tilgang til lærebøkene må elever og lærere logge seg på med FEIDE-ID'en sin på www.skolestudio.no. Læringsinnholdet i de ulike "fagrommene" baserer seg på samme manus som bøkene, men er transformert og tilpasset det digitale formatet.  Elevene vil alltid finne lenke til Skolestudio i menyen øverst på hjemmesidene til Skeiane ungdomsskole.

Robust - en undervisning for å øke trivsel og motivasjon

ROBUST er et undervisningsopplegg hvor målet er å øke trivsel og motivasjon blant elever i ungdomsskolen, slik at de blir mer robuste i møte med utfordringer på skolen og i livet ellers. Målet er å styrke elevenes sosiale og emosjonell kompetanse. 


Undervisningsopplegget er utviklet ved Læringsmiljøsenteret ved Universitetet i Stavanger (UiS), og er en del av forskningsprosjektet Resilient. ROBUST tar utgangspunkt i det nye tverrfaglige temaet «Folkehelse og livsmestring» i læreplanen. De fem hovedtemaene det undervises i er: Sosiale relasjoner, oppmerksomhetstrening, problemløsning, følelser og lærende tankesett. Lærere som deltar får kompetanse og verktøy som de kan ta med seg inn i alle fag.

 

Vår skole har valgt å delta i forskningsprosjektet Resilient og innføre ROBUST for elever på 9.trinn skoleåret 2021/22. Foresatte på dette skoleårets 8.trinn vil derfor våren 2021 få en sms fra UiS med spørsmål om samtykke til at deres barn deltar i prosjektet. Vi ber foresatte som ikke får sms fra UiS våren 2021 om å ta kontakt med skolen.

 

Mer informasjon finnes på prosjektets hjemmeside: https://www.uis.no/nb/robust. 

 Disse filmene forteller litt om prosjektet:

 

Resilient, forskningsprosjekt (2:33)

ROBUST, undervisningsopplegg (4:10)



Skeiane er godkjent som dysleksivennlig skole!

Landsstyret i Dysleksi Norge har godkjent Skeiane ungdomsskole som dysleksivennlig skole.

Det betyr at alle elever med lese- og skrivevansker får tilpasset undervisning i alle fag og opplæring i bruk av aktuelle hjelpemidler. Også foresatte vil få tilbud om kurs.

Se mer informasjon på Skeiane sin side om rettigheter for dyslektikere på Skeiane

TRYGT OG GODT SKOLEMILJØ

Skolen skal sørge for at elevene har det trygt og godt på skolen.

Alle som jobber på skolen skal følge med på at elevene har det bra på skolen. Hvis en voksen på skolen vet om – eller tror – at en elev blir mobbet, plaget, eller på andre måter ikke har det bra, skal hun eller han alltid gripe inn og stoppe krenkelsen med en gang, hvis det er mulig si ifra til rektor undersøke det som har skjedd.

Si fra til rektor først

Hvis du ikke har det bra på skolen, må du eller foreldrene dine melde fra til rektor. Rektor skal ta deg på alvor og skolen må undersøke det som har skjedd. De voksne skolen skal gjøre alt de kan for å hjelpe deg. Skolen skal ta tak i saken din innen det har gått ei uke. Deretter skal skolen lage en skriftlig plan for hvordan de skal hjelpe deg. Du kan være med på å lage planen om du ønsker det.

Dersom skolen ikke gjør noe innen en uke, kan du eller dine foresatte melde fra selv til Fylkesmannen. 

Fylkesmannen har laget noen korte informasjonsvideoer, og oppdatert nettsiden sin slik at det skal være enkelt å finne informasjon og kontaktopplysninger.

Link til informasjonsvideoar:

https://www.youtube.com/watch?v=9ewPaNLozV8  

https://www.youtube.com/watch?v=_jXiw6KFIi8&feature=youtu.be

Se også Fylkesmannen sin nettside Ein trygg skoledag utan mobbing: https://www.fylkesmannen.no/nn/Rogaland/Barnehage-og-opplaring/Ein-trygg-skuledag-utan-mobbing/