Informacions per les FAMÍLIES


AQUEST ESPAI ÉS PER VOSALTRES, FAMÍLIES!

Hola a tots i totes!

En aquest espai per vosaltres, famílies, hi trobareu diversos recursos que s'aniran actualitzant cada setmana.

Esperem que us siguin útils.

ÀNIMS I ENDAVANT!


FORMULARI MATERIAL CURS 20-21

Per tal de facilitar la compra de llibres i materials us proposem:

1. Omplir el formulari (tot i que rebreu la resposta amb les dades al correu electrònic

que ens indiqueu, us aconsellem que feu FOTO amb el mòbil de la llista de llibres i del

codi de pagament al banc)

2. Anar al banc a fer el pagament corresponent indicant nom, cognoms, curs de l’alumne

20-21, assumpte LLIBRES i després imprimir el resguard.


3. El primer dia de curs entregar el resguard del banc a la porteria d’infantil. Ja trobareu

els materials a l’aula.

Per qualsevol problema podeu contactar amb l’escola en l’horari de 9h a 13h per tramitar-ho

presencialment.


TUTORIAL ALEXIA

Famílies us deixem l'enllaç al tutorial per saber com accedir a la Plataforma Alexia de l'escola.


Un cop tingueu l'accés fet, podreu accedir a la plataforma i veure els comunicats que s'envien des de l'escola i els informes d'avaluació dels vostres fills i filles.

DESCONFINAMENT DELS NENS I NENES

Ara ja fa uns quants dies que sortiu al carrer...

COM ORGANITZEM LES NOSTRES RUTINES?

🕘 🕢 🕝

Tot i que ara ja podem sortir una estona cada dia, és important que continuem mantenint una organització i unes rutines diàries.

Recordem que no són com unes vacances perquè la situació no és la mateixa ja que no podem fer el que voldríem, com sortir al carrer quan volem, viatjar, anar a visitar avis i familiars,...

Tampoc estem tan tranquils com quan estem de vacances. Podem tenir moments de tristesa, ràbia, estem més nerviosos, ens pot costar més dormir,... Intentem activar el nostre sentit de l’humor i el benestar físic i psicològic. Et proposem algunes idees a continuació: 👧 👦

🎈 Mantenir horaris estructurats (encara que menys rígids) a l’hora de llevar-se, dels àpats i d’anar a dormir. Això ens ajudarà a adaptar-nos i ens donarà seguretat.

🎈 Després de llevar-se, vestir-se i esmorzar.

🎈 Col·laborar en les tasques de casa, com una eina d’aprenentatge i adquisició de petites responsabilitats.

🎈 Fer activitats que relaxin (dibuixar, ballar, jugar...), sortir i fer activitats a l’aire lliure l’estona permesa per mantenir-nos actius. 🚵 🏃 🎨

🎈 Seguir les rutines habituals com dutxa, sopar, dormir. Acompanyar-los en aquest procés, de manera més intensa en els més petits. 🛀

🎈 Deixar-los espais d’intimitat, i altres per compartir amb els adults moments del dia a dia amb il·lusió (jocs, dansa, veure una pel·lícula,...).

🎈 Realització de les tasques escolars. Ajuda a mantenir el vincle amb la vida quotidiana i amb les persones d’altres entorns com els mestres i companys. Es tracta de veure aquestes activitats com una atenció des de la distància. ✍ 📝 📚

🎈 Tenir un calendari o agenda els ajudarà a estructurar-se millor. 📅

🎈 Mantenir els espais nets i endreçats aportarà ordre i calma a les persones.

Aquests són alguns consells que us oferim. I molta paciència, anticipar-los les coses, mantenir els bons hàbits i explicar-los les coses positives que ajudaran a millorar l’estat d’ànim.


CONTE-LA-GRANJA_-EL-NOU-VIRUS-DE-LA-VALENTIA.pdf

Com s'han sentit els vostres fills i filles durant aquestes sortides?


El conte "El nou virus de la valentia" de la Cristina Gutiérrez que us compartim, potser us pot ajudar si els vostres fills i filles han sentit o senten por en algun moment.

Sobretot, recordeu que és MOLT IMPORTANT rentar-vos les mans abans i després de sortir de casa!

Com ja sabeu, rentar-se les mans és una de les mesures més eficaces per combatre l'expansió del coronavirus.

Totes les autoritats sanitàries, encapçalades per l'Organització Mundial de la Salut (OMS), insisteixen que una bona higiene de les mans pot marcar la diferència. Qui més qui menys, tots tenim l'hàbit de rentar-nos-les mínim una vegada al dia. Però i els nostres fills, en saben de rentar-se les mans correctament?

Aquest tutorial de l'InfoK us pot ajudar!


SORTIDA NENS I NENES (1).pdf


Us deixem quatre recursos que us poden ser útils per explicar i acompanyar als vostres fills i filles en com i quan poden sortir al carrer.

El primer recurs és el document de l'ÓS, el segon i tercer, uns enllaços a articles que parlen del desconfinament i, el tercer, una infografia que us pot ajudar en la sortides al carrer.

Carta als infants. Tornar a néixer després del confinament

El desconfinament progressiu dels nens: què podem esperar i com els podem acompanyar

DEPARTAMENT D'ORIENTACIÓ DE L'ESCOLA

Serveis Do versió 2.0.pdf

RECURSOS

Com explicar la mort als nens i nenes?

Extret de: https://faros.hsjdbcn.org/ca/articulo/com-explicar-mort-als-nens


Durant tot aquest temps de confinament, han passat diverses coses, entre elles, la mort de moltes persones. Pot ser que alguna d'aquestes morts hagi estat un familiar, un amic o un conegut. Com ho podem fer per explicar als nens i les nenes la mort? En l'article que us enllacem en parla i us deixem aquí unes pautes generals per si en algun moment us trobeu en situació d'explicar la mort als vostres fills i filles.

  • La comunicació de la mort d'un ésser estimat l'han de fer els pares o mares. Si això no fos possible perquè precisament els ha passat alguna cosa als progenitors o no poguessin estar pel motiu que sigui, s'ha d'encarregar d'això l'adult amb major vinculació afectiva amb el nen.

  • S'ha de buscar un lloc tranquil, conegut, acollidor i segur per al nen, normalment la seva habitació, i seure amb ell, al seu costat, de manera que els adults que vagin a parlar amb ell se situïn a la seva mateixa alçada. Si volen, el poden abraçar.

El llenguatge s'ha d'adequar a l'edat del nen/a: els pares/mares o comunicadors han d'usar paraules senzilles. El to de veu ha de ser suau, afectuós, dolç i calmat. L'actitud ha de ser propera i respectuosa.

  • Els adults no han de tenir por d'utilitzar la paraula "mort" o dir "ha mort". Amb poques paraules, però comprensibles, la família han d'explicar que ha passat alguna cosa molt, molt, molt trista, que la persona ha mort i com ha estat.

Els adults han de donar espai perquè el nen/a pugui fer totes les preguntes que necessiti i temps perquè pugui expressar tot el que sent. Han de donar respostes sinceres i honestes, aportant els aclariments necessaris, però, a la vegada, no donant-li més informació de la que pot assimilar.

Durant tot el temps, la família o adults estaran al costat del nen/a i l'acompanyaran, no el deixaran sol i acceptaran totes les reaccions sense reticències o judicis sobre si són o no conformes a allò que es pot esperar com reaccions davant la mort d'una persona propera.

En general, se sol diferenciar entre:

  • Mort esperada: és aquella que ocorre en una persona (o una mascota) bastant gran, que ha completat el seu cicle de vida.

  • Mort inesperada: és aquella que ocorre en la infància, l'adolescència o en l'edat adulta que encara no ha arribat a la fi del cicle vital.

Tots dos tipus de mort poden, al seu torn, subdividir-se en:

  • Mort anunciada: és aquella que, passi a l'edat que passi, ve anunciada per signes que alguna cosa amenaçadora pot passar: un diagnòstic terminal, l'ingrés a la UCI, etc

  • Mort sobtada: és aquella que, també amb independència de l'edat, no avisa i no ens dóna temps d'acomiadar-nos ni de preparar-nos.

Aquesta categorització no només influeix en la forma de donar la notícia de la mort als nens i, en certa forma als adults, sinó que també determina el pronòstic de les persones després de la pèrdua. Una mort esperada i anunciada, és a dir, en un avi molt gran, que s'ha anat apagant visiblement, té el millor pronòstic d'acceptació i recuperació, mentre que la mort inesperada i sobtada d'un adolescent en un accident de cotxe serà la més difícil de processar.

activitats-coronavirus-infants.pdf

Us deixem aquest document amb 5 activitats per saber-ne més sobre el coronavirus!

En podeu parlar conjuntament amb la vostra família!

Font: www.beteve.cat

Us recomanem visitar la pàgina web de Barcelona Televisió ja que cada dimecres, a partir del 29 d'abril, oferiran dues pel·lícules infantils gratuïtes cada setmana.

Us deixem l'enllaç per veure les dues primeres pel·lícules!

beteve.cat/cultura/pelicules-infantils-gratuites-online-nens/

Font: ensenyament.gencat.cat

El departament d'Educació ofereix un espai dedicat a les famílies.

En aquest espai, tal i com diu a la pàgina web: "ofereix eines amb la voluntat de facilitar la participació de les famílies en la vida escolar dels fills i filles i guiar-les en l'acompanyament de la seva educació, i promoure'n, com a conseqüència, l'èxit educatiu.

Hi trobareu una diversitat de temàtiques d'interès educatiu, vinculades a orientacions, recomanacions, enquestes de coneixement i formacions, a fi que famílies i escola sumin en la tasca compartida de l'educació dels infants i joves."

http://ensenyament.gencat.cat/ca/arees-actuacio/families/

ARTICLES

L'acompanyament emocional en temps de covid-19

https://criatures.ara.cat/familia/acompanyament-emocional-temps-COVID-19_0_2444155658.html


Consells per a famílies amb infants

https://canalsalut.gencat.cat/ca/salut-a-z/c/coronavirus-2019-ncov/ciutadania/gestio-de-les-emocions/consells-per-als-infants/#bloc6


Consells tecnològics per sobreviure al confinament

https://www.diaridegirona.cat/tecnologia/2020/04/09/consells-tecnologics-sobreviure-al-confinament/1038842.html

Implicacions psicològiques i emocionals del confinament en els nens i nenes. Què podem fer els pares i mares?

http://aya-espai.cat/wp-content/uploads/2020/04/IMPLICACIONS-PSICOLOGIQUES-CONFINAMENT-EN-NENS-I-NENES.pdf


El confinament pot tenir efectes psicològics en nens, adolescents o nadons?

https://www.ccma.cat/catradio/lofici-deducar/quins-efectes-psicologics-pot-tenir-el-confinament-en-nens-adolescents-i-nadons/noticia/3000819/


Un mes tancada a casa...quant de temps més aguantarà la infància?

https://diarieducacio.cat/un-mes-tancada-a-casa-quant-de-temps-mes-aguantara-la-infancia/