ROSNET

Välkommen till Rosendalsgymnasiets intranät. Tanken är att all den information du behöver ska finnas under en av kategorierna nedan. 

Välj personal, elev eller vårdnadshavare så hittar du förhoppningvis det du söker. Om inte – kontakta skolan så ser vi till att rätt information finns på rätt plats.

(Om du letar efter information om skolan, eller funderar över ditt gymnasieval rekommenderar vi istället vår hemsida.)

Nyhetssnurran – Rosendalsgymnasie

Unikum införs på gymnasiet hösten 2023 – viktig info för vårdnadshavare

Höstterminen 2023 införs Unikum på samtliga kommunala gymnasieskolor och så även Rosendalsgymnasiet. Unikum används för pedagogisk dokumentation och digital information om kurserna i skolan.

Unikum hittar du via skolportal.uppsala.se. Du behöver BankID för att logga in. Om du saknar BankID kan du vända dig till skolans administratör för att få hjälp att logga in.

Unikum ersätter Rosnet och Google-plattformen, som vi använt på Rosendalsgymnasiet tidigare.

Om du vill veta mer om hur Unikum och Unikum-appen fungerar, finns mycket bra information på Unikum Familj.

Lägg in kontaktuppgifter i e-tjänsten IST Guardian

Du som vårdnadshavare ska lägga in dina kontaktuppgifter i e-tjänsten IST Guardian. Där kan du också ändra om du till exempel har nytt telefonnummer eller ny e-postadress.


Till vårdnadshavare: Om valborgshelgen

Hej!

Läs gärna den bifogade filen från polisen, kommunen och Uppsala ungdomsjour om det stundande firandet på sista april. 

Med vänlig hälsning,


Filip, Peter, Hoda och Jeanette

Skolledning Rosendalsgymnasiet

Informationsbrev inför riskhelger korrigerad.pdf

Information från Hemköp Rosendal och polisen till vårdnadshavare 

Tyvärr har Hemköp Rosendal varit hårt drabbad av snatteri den senast tiden. Både ungdomar från Rosendalsgymnasiet och flera närliggande gymnasieskolor har åkt fast. När skolan kontaktas säkerställer vi att vårdnadshavare blivit informerade och vi informerar berörda mentorer. 

Polisen har bett oss gå ut med information till alla er vårdnadshavare.

Viktigt att vi alla hjälps åt tillsammans så att detta upphör. 

Med vänlig hälsning,


Filip, Peter, Hoda och Jeanette

Skolledning Rosendalsgymnasiet

Informationsbrev till vårdnadshavare - Liv och hälsa

Mellan vecka 6 och 9 kommer enkätundersökningen Liv och hälsa ung 2023 att utföras i alla skolor i Uppsala län. Eftersom ditt barn går årskurs 2 på gymnasiet kommer ditt barn att få möjlighet att svara på enkäten. I detta brev summerar vi lite information kring vad Liv och hälsa ung är för sorts enkät och varför den är viktig för länets utveckling.

Vad är Liv och hälsa ung?
Liv och hälsa ung är en enkätundersökning som har utförts vartannat år sedan 2005. Liv och hälsa ung genomförs i samarbete mellan Region Uppsala och länets åtta kommuner. Enkäten ger kunskap om unga i länet och är en arena för unga att få komma till tals i frågor som rör dem. Eleverna i länet får i Liv och hälsa ung besvara frågor om hälsa och trygghet, sin fritid, om inflytande och demokrati, och hur de ser på framtiden, för dem själva och för världen i stort. Enkäten skickas ut till eleverna och genomförs under skoltid, mellan v. 6 och 9 med undantag för sportlovsveckan.

 

Vad används resultaten till? 

Resultaten från Liv och hälsa ung används flitigt i regionen och kommunernas dagliga arbete. Resultaten ligger som grund för styrdokument som formar hur regionen och kommunerna kommer att jobba framåt. Även forskare vid Uppsala universitet har använt Liv och hälsa ung och 2021 publicerades en artikel baserad på resultaten från Liv och hälsa ung. Utformningen av enkäten sker även i samråd med Länsstyrelsen Uppsala som även använder resultaten för analys. På Rosendalsgymnasiet analyserar vi resultatet för att sedan möta det med åtgärder kopplat till vårt hälsofrämjande arbete på skolan. 

 

Hur hanterar vi svaren
Alla svaren kommer att vara helt anonyma. Det innebär att vi inte kommer att kunna följa svaren tillbaka till den enskilda eleven som har svarat på enkäten. Resultaten kommer inte presenteras på individnivå. När vi presenterar resultaten uppdelat, t.ex. på skolnivå så kommer vi inte att presentera resultat där färre än 20 elever har svarat.

 

Enkäten är frivillig att besvara. Så om du inte anser att ditt barn bör svara på enkäten meddela ansvarig lärare att du anser att ditt barn inte bör svara.

 

Om du vill läsa mer om Liv och hälsa ung kan du följa länken nedan:

https://regionuppsala.se/samverkanswebben/samverkan-och-utveckling/regional-utveckling/regional-utveckling/liv-och-halsa-ung/

Med vänlig hälsning,


Filip, Peter, Hoda och Jeanette

Skolledning Rosendalsgymnasiet

Drogfri skola

Hej alla fina Rosen-elever och personal!
Rosendalsgymnasiet vill erbjuda alla Rosen-elever en positiv studiemiljö. Detta innebär bland annat en trygg, säker och drogfri arbetsmiljö. Användning av droger innebär en risk för den enskilde eleven och även för andra elever och personal på skolan. Användning av droger kan påverka och vara avgörande för elevens motivation, studieresultat och möjligheterna till fortsatta studier och för framtida yrkesliv. Skolan verkar aktivt för en drogfri skoltid och skolmiljö samt mot användning av alla former av droger. Till grund för skolans policy och upprättade rutiner ligger forskning, beprövad erfarenhet och gällande lagstiftning. Enligt lag har skolan skyldighet att vidta olika förebyggande åtgärder och ingripa och agera om droger förekommer i skolmiljön och bland elever samt personal. 

 

Målet med Rosendalsgymnasiets ANDTS-arbete är att:

Elever som går på Rosendalsgymnasiet ska vara drogfria och vi fokuserar på det hälsofrämjande och förebyggande arbetet i skolan. 

Vi arbetar systematiskt över läsåret på individ- grupp- och organisationsnivå. Vi utvecklar kontinuerligt gemensamma processer, rutiner och aktiviteter kopplat till elevernas lärande. Arbetet syftar till att stärka våra elever i att säga NEJ till alkohol, droger, tobak och spel.

Vi stärker skolan som skyddsfaktor.

Hälsofrämjande och förebyggande insatser 

Rosendalsgymnasiets hälsofrämjande och förebyggande insatser syftar till att stärka skyddsfaktorerna och minska riskfaktorerna. 

Rosendalsgymnasiet arbetar systematiskt arbetar utifrån skolans ANDTS-plan. (ANDTS- alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel) 

Elevhälsan för hälsosamtal med alla elever och bedriver drogförebyggande arbete i  samverkan med mentorerna på skolan.  

Skolan samverkar med socialtjänst, ungdomsjouren och polis i syfte att stärka arbetet med  skolans drogpolicy och att möjliggöra stöd och riktade insatser. Ni kan läsa mer om hur vi arbetar för en narkotikafri skola här: Unga och narkotika - Uppsala kommun 

I samarbete med polisen genomförs även sökning med narkotikahundar i skolans lokaler. Detta sker efter skoltid med syftet att förebygga och säkerställa en narkotikafri  arbetsmiljö. Elevskåpen är skolans egendom och eleverna har tillgång till skåpen under förutsättning att de följer skolans regler för hur de ska användas. Skolan har rätt att kontrollera att skåpen används på det sätt som är avsikten. Skolledningen kan öppna och visitera skåpen utan att det anses vara en husrannsakan. 

Trevlig dag!

Med vänlig hälsning,


Filip, Peter, Hoda och Jeanette

Skolledning Rosendalsgymnasiet

Krisberedskapsveckan - onsdag 28 september skolresturangen övar!


Den här veckan är det krisberedskapsveckan och temat i år är mat. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) står bakom Krisberedskapsveckan som återkommer varje år i hela Sverige vecka 39. Veckan ska öka invånarnas motståndskraft inför samhällskriser och i värsta fall krig.

 

Rosens skolrestauranger (tillsammans med två andra skolrestauranger i kommunen)  deltar idag onsdagen den 28 september i en krisövning som en del av Krisberedskapsveckan. Övningen är en påhittad men verklighetstrogen framtidsbild som tagits fram till övningen som sker idag. I samband med övningen erbjudes vi även att få provsmaka frystorkad mat, som kan serveras i händelse av en framtida kris. Du kommer kunna läsa information om övningen vid entréerna till skolrestaurangen. Lunchupplevelsen idag blir med andra ord inte riktigt som en vanlig dag!


Syftet med övningen är hur det skulle kunna gå till om den tänkta krisen skulle inträffa och hur det till exempel påverkar vad som serveras. Restaurangpersonalen får öva och stärka vår sin beredskap för att kunna agera och se till att alla i skolan får mat och vatten oavsett situation.


Trevlig dag!


Jeanette Fry, rektor Rosendalsgymnasiet och Ted Annerkull Resturangchef, Måltidsservice


Vad gäller nu angående Covid?

Efter 1 april är Covid inte klassat som allmänfarlig sjukdom och samma regler som gäller nu som innan sommaren för oss. Gymnasieelever tillhör inte de grupper som ska lämna prov, men ska fortsatt vara hemma som alla andra vid sjukdomssymtom som kan beror på Covid-19.  Att vara hemma med sjukdomssymtom som kan bero på Covid gäller även dig som är vaccinerad eller har haft covid-19. Stanna hemma tills du känner dig frisk. Du kan ha kvar till exempel lite snuva eller lätt hosta ett tag efter att du har varit sjuk.

Har man varit nära någon som är sjuk behöver man inte stanna hemma om man är frisk. Det gäller även om man har träffat eller bor med någon som har symtom eller är sjuk. Det gäller även om den man bor med eller träffar har lämnat ett prov som var positivt.

Här kan du läsa mer:
https://www.1177.se/Uppsala-lan/sjukdomar--besvar/lungor-och-luftvagar/inflammation-och-infektion-ilungor-och-luftror/om-covid-19--coronavirus/lamna-prov-och-fa-provsvar-om-covid-19/covid-19-stanna-hemma-om-du-ar-sjuk/