Syrjintä, yhdenvertaisuus, häirintä

Mitä syrjinnällä tarkoitetaan?

Yhdenvertaisuuslain mukaan työnantaja ei saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa työntekijää eri asemaan iän, alkuperän, kansalaisuuden, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, poliittisen toiminnan, ammattiyhdistystoiminnan, perhesuhteiden, terveydentilan, vammaisuuden, seksuaalisen suuntautumisen tai muun henkilöön liittyvän syyn vuoksi. Muulla henkilöön liittyvällä syyllä tarkoitetaan nimenomaisesti mainittujen seikkojen kaltaisia syitä. Tällainen muu syy voi olla esimerkiksi asuinpaikka, varallisuus, yhteiskunnallinen asema tai yhdistystoimintaan osallistuminen.

Työntekijän huono kohtelu ei aina ole syrjintää. Syrjinnällä tarkoitetaan sitä, että työntekijää tai työnhakijaa on kohdeltu huonommin kuin toisia nimenomaan jonkin yhdenvertaisuuslaissa tarkoitetun ominaisuuden takia. Kielletystä syrjinnästä voi esimerkiksi olla kyse, jos työnantaja irtisanoo työntekijän tämän iän perusteella tai kieltäytyy palkkaamasta henkilöä tämän etnisen alkuperän perusteella.

Syrjintä voi olla


https://tyosuojelu.fi/tyosuhde/yhdenvertaisuus/syrjinta


Ohjeita työntekijälle:

Jos epäilet tulleesi syrjityksi työelämässä, toimi näin:

1. Keskustele työnantajan kanssa syrjinnäksi kokemastasi menettelystä ja pyydä sille perustelut. Jos on kyse häirinnästä, pyydä työnantajaa puuttumaan tilanteeseen. Pyynnöt työnantajalle kannattaa esittää kirjallisesti, jotta voit tarvittaessa jälkikäteen osoittaa ottaneesi asian puheeksi työnantajan kanssa.

2. Voit myös keskustella asiasta työpaikan työsuojeluvaltuutetun tai luottamusmiehen kanssa.

3. Mikäli keskusteltuasi työnantajan kanssa edelleen epäilet tulleesi syrjityksi jollakin yhdenvertaisuuslain tarkoittamalla syrjintäperusteella tai et saa selvitettyä asiaa työnantajasi kanssa, voit ottaa yhteyttä aluehallintovirastojen työsuojelun vastuualueiden puhelinneuvontaan. Puhelinneuvontaamme voi soittaa luottamuksellisesti ja ilman, että nimeä tarvitsee mainita. 

4. Toimi ripeästi, koska syrjintäasiasi voi vanhentua.

5. Varaudu kertomaan seuraavat asiat ottaessasi yhteyttä puhelinneuvontaamme:

Työsuojeluviranomainen valvoo syrjinnän kiellon noudattamista työelämässä. Yhdenvertaisuusvaltuutettu voi harkintansa mukaan kuitenkin avustaa syrjinnän uhriksi joutuneita henkilöitä näiden tekemiä syrjintävalituksia tutkittaessa. 

Työsuojeluviranomaisen toimivaltaan ei kuulu hyvityskanteiden ajaminen tai niissä avustaminen. Mahdollisen hyvityskanteen nostamista varten kannattaa olla yhteydessä omaan ammattiliittoon tai työoikeutta tuntevaan lakimieheen tai asianajajaan.


Ohjeita työnantajalle:

Syrjintä

1. Mikäli työntekijä tai työnhakija pyytää selvitystä syrjinnäksi katsomista tapahtumista tai teoista, selvitä syrjinnäksi ilmoitettu tilanne puolueettomasti.

2. Tee selvittelyn perustella johtopäätökset tilanteen luonteesta.

3. Keskustele ilmoituksen tehneen työntekijän tai työnhakijan kanssa ja perustele asiassa tekemäsi johtopäätökset ja ratkaisut hänelle. Suositeltavaa on antaa selvitys hänelle myös kirjallisena.



Häirintä

1. Kun työntekijä on ilmoittanut työnantajalle joutuneensa työssään häirinnän kohteeksi, työnantajalla on velvollisuus ryhtyä käytettävissä olevin keinoin toimiin häirinnän poistamiseksi.

2. Jos työpaikalla on sovittu toimintatavat häirintäasian käsittelyyn, noudata niitä.

3. Kuule asianosaisia ja selvitä tapahtumien kulku puolueettomasti.

4. Selvittelyn jälkeen tee asiassa johtopäätökset sekä toteuta toimet, jotka tulee tehdä tilanteen ratkaisemiseksi.

5. Jos katsot asiassa olevan kyse kielletystä häirinnästä, sinun tulee lopettaa häirintä käytettävissä olevin keinoin.

6. Kerro ilmoituksen tehneelle työntekijälle johtopäätökset ja ratkaisut perusteluineen.

7. Johtopäätökset, annetut ohjeet ja mahdolliset määräykset on suositeltavaa kirjata ylös.


Oaj:n työelämäoppaan ohje:


Tasa-arvo ja yhdenvertaisuus

Hyvä työyhteisö toimii tasa-arvoisesti ja yhdenvertaisesti. Yhdenvertaisuuden edistäminen koskee jokaista työnantajaa.

Yhdenvertaisuuslaki kieltää työsyrjinnän ja velvoittaa työnantajia edistämään yhdenvertaisuutta työpaikoilla. Työnantajan on kehitettävä työolojen sekä toimintatapojen yhdenvertaisuutta henkilöstöä valittaessa ja henkilöstöä koskevia ratkaisuja tehtäessä. Jokaisen työnantajan, jolla on yli 30 työntekijää, on tehtävä yhdenvertaisuussuunnitelma.

Tasa-arvolaki kieltää sukupuoleen perustuvan syrjinnän. Lisäksi laki edistää sukupuolten välistä tasa-arvoa ja parantaa naisten asemaa – erityisesti työelämässä. Tasa-arvolaki kieltää myös sukupuoli-identiteettiin tai sukupuolen ilmaisuun perustuvan syrjinnän.

Työsyrjintä

Työnantaja ei saa syrjiä ketään työpaikalla iän, alkuperän, kansalaisuuden, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, poliittisen toiminnan, ammattiyhdistystoiminnan, perhesuhteiden, terveydentilan, vammaisuuden, seksuaalisen suuntautumisen tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella.

Syrjintäperuste voi liittyä myös syrjityn läheiseen tai oletukseen syrjintäperusteen olemassaolosta. Välittömän ja välillisen syrjinnän lisäksi syrjintää on häirintä, kohtuullisten mukautusten epääminen sekä ohje tai käsky syrjiä.

Syrjintä on kielletty riippumatta siitä, perustuuko se henkilöä itseään vai jotakuta toista koskevaan tosiasiaan tai oletukseen. Työntekijään, joka nostaa esille työpaikan yhdenvertaisuuteen liittyviä epäkohtia, ei saa kohdistaa kielteisiä seurauksia.

Toimi näin, jos koet tulleesi syrjityksi


Yleisohjeet epäasialliseen kohtelun prosessiin liittyen


”Epäasiallisen kohtelun tilanteet on hyvä eriyttää ja joka kerta reagoida asiaan. Kun työpaikalla kohtaa epäasiallista kohtelua, tulee siitä aina ilmoittaa kohteelle. Jos tämä ei tuota muutosta asiaan, ilmoitetaan asiasta todenteellisesti (sähköposti tms.) ja pyydetään asiaan muutosta. Mikäli tämäkään ei johda asiassa muutokseen, ilmoitetaan kohteen esihenkilölle ja tehdään asiasta tarpeen mukaan epäasiallisen kohtelun ilmoitus. Työnantajan tulee puuttua asiaan tästä tiedon saatuaan. Mikäli prosessi työpaikalla ei tämänkään jälkeen etene, voi tehdä ilmoituksen aluehallintoviranomaiselle ja pyytää tätä tutkimaan asiaa. Etsittehän työpaikkanne epäasiallisen kohtelun ilmoituskäytänteiden ohjeet ja noudattakaa niitä. Kun epäasiallisesti käyttäytyvä on esihenkilö, silloin ei hänen luokseen tule mennä yksin, vaan aina on tärkeää ottaa mukaan toinenkin henkilö. Tällä myös varmistetaan se, että tilanteet näkee ja kuulee useampi henkilö.”


Jos-epäilet-tulleesi-syrjityksi-työelämässä-toimi-näin.pdf