Algemene afspraken en leefregels

Toegang tot de school

Ingang: De toegang tot de school is via de hoofdingang aan de Meulenbroekstraat nr. 15 via de zwarte poort.

Fietsstalling: Bromfietsen worden aan de ingangspoort uitgeschakeld. Zowel fietsers en bromfietsers begeven zich vanaf de zwarte poort te voet naar de fietsenbergplaats. Je plaatst je fiets ordentelijk in de rekken. ’s Middags en ‘s avonds geldt: je neemt je fiets of bromfiets en gaat te voet tot aan de zwarte poort. De verantwoordelijke geeft je een teken als je de weg op mag. De fietsenstalling is een onbewaakte berging dus plaats je je (brom)fiets steeds onder slot. De school is niet verantwoordelijk voor eventuele schade of diefstal.

School verlaten

Eens je de schoolterreinen betreden hebt, mag je ze enkel nog verlaten tijdens de middag indien je ouders daar toestemming voor verleend hebben, op het einde van de lesdag of met akkoord van de directie of het secretariaat.

In verband met verzekering ga je bij het vroegtijdig verlaten van de school eerst langs het secretariaat die het vertrekuur noteren in de agenda. Indien je geen toelating hebt, mag je tussen de lestijden, tijdens korte pauzes, tijdens de middag, voor de aanvang van een nablijfbeurt, ..., de school niet verlaten.

Indien de ouders niet akkoord gaan met het occasionele vroegtijdig verlaten van de school (vb. bij ziekte van een leerkracht, extra muros-activiteiten, ...) moeten ze hiervan schriftelijk melding maken.

Afwezigheid

Als je afwezig bent, verwittig je de school vóór 8.25 u. Indien je de school te laat contacteert, gelden de regels van te laat aankomen op de school. De school zal je ouders of jou contacteren wanneer je onverwacht afwezig bent.

Klik hier voor de regels rond gewettigde afwezigheden.

Agenda

Je agenda heb je elke dag bij, ook bij lessenvervangende activiteiten. Wanneer gevraagd geef je hem meteen af.

De agenda is een werkinstrument om je studies en taken te plannen om je te ondersteunen in het studeren.

Materiaal

Secretariaat

Probeer het werk van de secretariaatsmedewerkers te vergemakkelijken door:

  • Steeds je naam en klas te vermelden op de papieren die je afgeeft.

  • Alleen naar het secretariaat te komen: zo kan "drukte" aan de balie worden vermeden.

Elke wijziging van administratieve gegevens van de leerling (zoals adresverandering, wijziging telefoonnummer, ziekteverzekering, aanschrijfadres, ...) moet onmiddellijk aan het leerlingensecretariaat worden gemeld.

Je brengt elke dag al het materiaal mee dat je voor die dag nodig hebt. Als je een (werk) boek vergeten bent, kan je tijdens de pauzes of na de lessen kopieën laten maken tegen 0.05 euro per kopie (contant te betalen).

Als leerling ben je zelf verantwoordelijk voor je materiaal. Draag er dus zorg voor. Breng geen geld of waardevolle voorwerpen mee naar school.

Leerlingen die een locker wensen, kunnen deze gratis gebruiken, zolang er beschikbaar zijn.

Bij verlies van het sleuteltje betaal je € 5,00. Als het slot open geboord wordt, omdat ook de reservesleutel verloren is, wordt € 20,00 aangerekend.

De directie houdt zich het recht voor om, in uitzonderlijke gevallen, zoals bij vermoeden van diefstal, de lockers, al dan niet in aanwezigheid van de leerling, te openen.

Wanneer je meubilair van de school beschadigt, zijn de kosten voor je ouders of jezelf.

Tijdens de lessen

  • Je vraagt het woord door je hand op te steken. Je spreekt pas als de leerkracht je aanduidt.

  • In groep werk je goed samen maar daarbuiten werk je zelfstandig. Je loopt niet rond en verlaat de klas niet zonder toestemming van de leerkracht.

  • Je laat het klaslokaal netjes achter en vertrekt pas na toestemming van de leerkracht.

Lichamelijke opvoeding

Tijdens de lessen lichamelijke opvoeding is sportkledij, waaronder T-shirt van de school, verplicht. Ook indoorsportschoenen zijn verplicht in een aparte zak die je in je locker kan laten. Je mag de sporthallen niet betreden met schoenen die je buiten hebt gedragen.
Na de lessen wordt er gedoucht zodat je de rest van de dag fris bent. (niet geldig tijdens coronamaatregelen!)

Voor de zwemlessen ga je met je eigen fiets naar het zwembad.

Eten

Eten kan enkel in de refter of op de speelplaats.

Bij aanvang van het schooljaar maak je, samen met je ouders, de keuze of je op de school of ergens anders blijft eten. Wijzigen in de loop van het schooljaar kan enkel na schriftelijke goedkeuring van je ouders. Vraag het document op het secretariaat.

  • Je blijft regelmatig over de middag eten op de school

Je hebt dus een vaste tafel in de refter. Het is mogelijk dat deze plaats in de loop van het schooljaar wijzigt. Bij het verlaten van de refter zorg je ervoor dat je tafel netjes is en de stoel onder tafel staat.

Je verlaat de refter niet zonder toestemming van de toezichters. Wie op school blijft eten krijgt die middag een stempel in de agenda.

  • Er wordt op de middag telkens verse soep voorzien. Je betaalt hiervoor contant 0,5 euro.

  • Breng je eigen lunch in een brooddoos mee naar de school. Dit is de gezondste, goedkoopste en meest milieuvriendelijke optie.

  • Heb je geen lunch mee dan kan je voor 8.20 u. een broodje bestellen via de website te bereiken via het startscherm van Smartschool. Iedere bestelling krijgt een nummer. Je betaalt je broodje nog op het secretariaat. Als het broodje niet betaald is vóór 8.20u. wordt het niet besteld. Een broodje bestellen of gaan betalen is geen geldige reden om te laat in de les te komen. Kom dus tijdig naar school.

  • Het is niet toegelaten om de school te verlaten om een broodje te halen. Indien je vergeten bent een broodje te bestellen, kan je een tas soep en beschuiten kopen.

  • Je gaat over de middag buiten de school eten

In verband met de schoolverzekering is het belangrijk dat je op de opgegeven locatie gaat eten.

Wil je uitzonderlijk over de middag op de school blijven eten dan reserveer je een plaats op het secretariaat.
Omwille van de veiligheid in onze refter is het aantal plaatsen beperkt dus wacht hier niet te lang mee.

Richtpunt campus Hamme vindt de gezondheid van de leerlingen zeer belangrijk. Om die reden willen we volgende ongezonde gewoontes niet op onze school:

  • Energiedranken. Zij bevatten te veel suikers en cafeïne.

  • Kauwgom

Kledij

Je uiterlijk is een visitekaartje. Wij verwachten van jou dat je je kleding, je schoeisel en je uiterlijk verzorgt en afstemt op de omstandigheden en schoolcontext. Je uiterlijk en kledij mogen niet de bedoeling hebben om te provoceren, de goede zeden te schenden of de vrijheid van anderen te belemmeren. Indien er een polemiek ontstaat in verband met je uiterlijk of je kleding, dan beslist de directie over het al dan niet aangepast zijn, eventueel na overleg met je ouders.

Petten en andere hoofddeksels worden bij het betreden van de klaslokalen afgezet. Zorg er voor dat er geen waardevol materiaal (gsm, portefeuille, ...) in je jas blijft zitten.

Netheid

Iedereen doet een inspanning om de lokalen en terreinen netjes te houden. Bovendien moeten de leerlingen ook gevolg geven aan de orde-opdrachten. Deze zijn opgesteld om – met een beurtrolsysteem – de speelplaats en de refter netjes te houden.

Respect voor medeleerlingen, personeel van de school.

Ga met mensen om zoals je verwacht dat zij met jou omgaan. Indien je niet akkoord gaat met een opmerking bespreek je dat in alle rust na de les.

GSM

Wat je op school niet strikt nodig hebt, breng je er ook niet mee naartoe.

Het gebruik van gsm, mp3 speler of om het even welk gelijksoortig elektronisch apparaat is in de gebouwen verboden. Het is toegelaten om, enkel op de volgende momenten én enkel op de speelplaats, een gsm te gebruiken voor sms’en of om spelletjes te spelen:

  • Vóór de start van het eerste lesuur, tot bij het eerste belsignaal.

  • Tijdens de speeltijden van 10.05 u. en 14.35 u. de eerste graad gebruikt de GSM niet in de speeltijd van 10.05u.

  • Tijdens de middagpauze, tot bij het belsignaal.

  • Tijdens pauzes bij (buitenschoolse) activiteiten.

Wij verwachten van jou dat je hiermee verstandig omgaat zonder anderen te storen. Bij het belsignaal van de pauze zet je de toestellen volledig uit en berg je ze op. Bij misbruik loop je het risico dat deze toestellen (volgens de wettelijke bepalingen) in bewaring genomen worden.

Het is op school verboden om zonder toestemming van directie of leerkracht:

  • Gsm gesprekken te voeren

  • Opnames (video / audio) te maken

  • Foto’s te nemen

  • ...

Pesten of verspreiden van bezwarende foto’s van de school, leerlingen of leerkrachten is niet toegestaan en wordt gesanctioneerd en indien de feiten zwaar zijn wordt de politie erbij gehaald.

Bij het gebruik van de gsm dient het geluid uitgeschakeld te zijn. Voor internetverbinding kan het WIFI-netwerk van de school gebruikt worden.

Gebruik van de gsm tijdens een toets / examen wordt aanzien als fraude Zie ook: Fraude tijdens de evaluatie Bij het binnenkomen van het klaslokaal zal de leerkracht vragen om de gsm’s bij aanvang van de les in de gsm-zakken te plaatsen . Iedereen stopt zijn gsm in zijn nummervakje.

Wanneer uw dochter/zoon deze afspraken overtreedt, wordt het toestel tijdens de schooluren in bewaring genomen.

In bepaalde omstandigheden kan het gebruik van smartphones tijdens de les toegelaten worden mits toestemming van de toezichthoudende leerkracht.

Als je absoluut bereikbaar moet zijn in dringende gevallen, kunnen je ouders immers altijd de school verwittigen. Ook jij kunt, indien nodig, steeds telefoneren vanop het leerlingensecretariaat.

We raden je ten stelligste aan dergelijke waardevolle toestellen niet mee naar school te brengen, want de school is niet aansprakelijk voor diefstallen en schade.

Roken op de school

Zowel in de lokalen, de gangen, de toiletten, op de terreinen en aan de toegangspoort(en) van de school is roken ten strengste verboden.

ICT gebruik

Onze school beschikt over een groeiend computerpark dat intensief wordt gebruikt.

Als school proberen wij ervoor te zorgen dat alle toestellen en alle klassen voldoen aan de gestelde eisen en voorwaarden om ze in het totale lesgebeuren te integreren in het totale lesgebeuren waarbij het gebruik van één of meerdere computers gewenst is.

Wij doen alles wat mogelijk is om jou als gebruiker een werkende infrastructuur aan te bieden. Om deze garantie te kunnen blijven geven is het noodzakelijk dat bepaalde regels gekend zijn en gevolgd worden en dit door alle gebruikers.

Toegang tot het computerlokaal kan enkel na uitdrukkelijke toelating van de directie, de ICT coördinator, de opvoeders of de leerkracht.

Gebruik van internet:

  1. Je mag alleen het internet gebruiken met toelating van de directie/ICT-coördinator of leerkracht.

  2. Je kan het internet gratis gebruiken maar enkel indien het gebruik bedoeld is voor het vervullen van je schoolopdrachten. Hetzelfde geldt voor chatten en het gebruik van nieuwsgroepen en e- mail. Ook dit kan enkel in het kader van je schoolopdrachten.

  3. Het bekijken van porno, racistische of andere discriminerende websites is verboden.

  4. Elke toepassing die je realiseert – voor jezelf of ten opzichte van derden – in verband met school of met kennis die via de school kan verworven zijn, is vrij van pornografische, racistische, gewelddadige of mensonterende inhoud. Ze beantwoordt aan alle elementen van de Wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot de verwerking van persoonsgegevens, de Wet van 30 juni 1994 betreffende het auteursrecht en de naburige rechten en Boek XI, Titel V van het Wetboek van economisch recht. Ze bevat geen informatie die kan beledigen, kwetsen of schade berokkenen.

  5. Op het internet respecteer je de ‘netiquette’. Op welke wijze je ook met andere mensen in contact komt (vb. e-mail/chat) je blijft altijd beleefd.

  6. Grote bestanden mag je enkel downloaden na toestemming van een leerkracht.

Office 365
De school werkt met Office365 (O365). Als leerling kan je gratis gebruik maken van de O365-omgeving van de school. Je hebt niet enkel toegang tot de online-versies
van Word, Excel, PowerPoint, enzovoort, maar ook de installatieversie is beschikbaar. Het gebruik van onze gratis O365-omgeving is toegestaan zolang je leerling bent
van de school. De installatie is persoonlijk en altijd gekoppeld aan je gebruikersnaam en wachtwoord van O365 en mag enkel educatief gebruikt worden zolang je leerling bent van de school. Office365 is een product van de firma Microsoft. De enige informatie die de school doorgeeft aan deze firma is de naam van de leerling voor het aanmaken van de account. Meer informatie vind je terug op de website van de school.

Smartschool
Smartschool is een digitaal leerplatform dat via internet toegang biedt tot een leeromgeving waarin je met leerkrachten vakgebonden informatie, bestanden enz. kan uitwisselen. We verwachten dat je Smartschool regelmatig raadpleegt. Als je thuis Smartschool niet kan gebruiken, dan kan je hiervoor op school terecht tijdens de middagpauze of op andere afgesproken momenten. Smartschool mag enkel gebruikt worden voor schooldoeleinden. Elke gebruiker is verplicht kennis te nemen en zich akkoord te verklaren met de eindgebruikersovereenkomst van Smartschool: dit moet gebeuren wanneer je jezelf de eerste keer aanmeldt op het digitale leerplatform.

GSuite

Onze school werkt ook met GSuite die gekoppeld is aan Smartschool. Iedere leerling heeft zijn/haar eigen e-mailadres van de school. voornaam.achternaam@richtpunthamme.be. Hiermee kan je:

  • inloggen via Google

  • je e-mail gebruiken

  • Google classroom gebruiken dat noodzakelijk is voor de online lessen

  • Google meet gebruiken

  • Google agenda gebruiken

  • ...

Ook hier verwachten we een correct gebruik volgens de netetiquette-regels.

Schooltoeslag

De schooltoeslag wordt uitbetaald via de uitbetaler van het Groeipakket (vroeger de kinderbijslag).

Wie recht heeft op een schooltoeslag zal deze automatisch toegekend krijgen.

Extra murosactiviteiten

Het is de bedoeling dat alle leerlingen van de doelgroep aan de extra-murosactiviteiten deelnemen.

Het gaat hier om ééndaagse of meerdaagse activiteiten die deel uitmaken van het leerprogramma. Alle onderwijsactiviteiten die plaatsvinden buiten een vestigingsplaats van de school waar de leerling is ingeschreven, zijn extra-murosactiviteiten:

  • Lessen die gevolgd worden in een andere school of vormingsinstelling, observatieactiviteiten en bedrijfsbezoeken

  • Alle binnen- of buitenlandse schooluitstappen of daaraan verwante activiteiten

  • Voor leerlingenstages gelden afzonderlijke richtlijnen.

De ondertekening van dit schoolreglement geldt als toestemming voor deelname aan de activiteiten. Je hebt het recht om niet deel te nemen aan een meerdaagse
extra-murosactiviteit als je ouders de school vooraf en op gemotiveerde wijze in kennis stellen van de niet-deelname. Indien het een buitenlandse extra-murosactiviteit betreft kan je enkel deelnemen als je over de nodige reisdocumenten beschikt.
Als je niet deelneemt, zal de school je pedagogische opdrachten geven aansluitend bij de extra- murosactiviteiten.
Je bent verplicht die uit te voeren. Je aanwezigheid op school is vereist. Voor alle vooraf geplande schoolactiviteiten waaronder extra-murosactiviteiten dienen je ouders bij je afwezigheid, ook bij gewettigde afwezigheid, de door de school gemaakte kosten te betalen. Voor meerdaagse activiteiten kunnen je ouders een beroep doen op de annuleringsverzekering, indien afgesloten bij de reservatie.

Stage

De leerlingen van de derde graad kunnen gedurende een bepaalde tijd op stage worden gestuurd. De keuze van de stageplaats gebeurt door de school en wordt bepaald op pedagogisch-didactische basis en niet op basis van de woonplaats van de leerling. De leerlingen zijn verplicht aan deze stage deel te nemen. Deze stage vormt een verplichte aanvulling op het gewone lessenpakket en is een onderdeel van de eindevaluatie.

Omdat stage een zodanig belangrijk onderdeel is van de opleiding zal elke afwezigheid de stage opschorten. Tenzij de directie anders beslist, moet elke niet gepresteerde stagedag worden ingehaald.

Taalgebruik

De leer- en spreektaal op school is het Nederlands. Onze school moedigt iedereen aan om het Nederlands zo correct mogelijk te gebruiken.
Als anderstalige ouders hun kinderen inschrijven in onze school, dan verwachten we dat ze hun kinderen aanmoedigen om Nederlands te spreken, ook buiten de school.

Wij verwachten dat er Nederlands gesproken wordt in de lessen maar ook op de speelplaats.
Om de communicatie in de school correct te laten verlopen, vragen wij van iedereen een respectvol en verzorgd taalgebruik.

Secretariaat

Probeer het werk van de secretariaatsmedewerkers te vergemakkelijken door:

  • Steeds je naam en klas te vermelden op de papieren die je afgeeft.

  • Alleen naar het secretariaat te komen: zo kan "drukte" aan de balie worden vermeden.

Elke wijziging van administratieve gegevens van de leerling (zoals adresverandering, wijziging telefoonnummer, ziekteverzekering, aanschrijfadres, ...) moet onmiddellijk aan het leerlingensecretariaat worden gemeld.