Nu är de samiska brädspelen ute hos alla biblioteksenheter i Västerbotten! På bilden ovan ser du hur vi tänkt oss att ni själva kompletterar spelen med till exempel spelpjäser.

Instruktioner för att bygga spelkartongen:
1. Börja med att vika de förvikta spåren.
2. Limma eller häfta ihop spelkartongen i form av en upprättstående näverkont.

Elina Vikström, bibliotekarie vid Grubbe och Umedalens bibliotek, har även gjort en instruktionsfilm för hur spelkartongen byggs ihop. Den finns här: https://youtu.be/z_ztgVx_KMY

Norsjö bibliotek har tillsammans med Prosumentbibblan arbetat fram materiel till de mycket gamla samiska brädspelen Cuhkka, Daabloe, Sáhkku och Tablut som man kan spela i olika varianter. Vi har tagit fram grafik, spelbräden, översatt reglerna till svenska samt tillverkat en snygg spelkartong. Vi vill även sprida tanken om att använda modern teknik för att jobba riktat med olika teman, denna gång valde vi det samiska men det är bara fantasin som sätter gränserna. Genom det här samarbetet kommer fler folkbibliotek att kunna få idéer och förhoppningsvis får de inspiration till egna sätt att arbeta. De får även kunskap om hur de själva kan skriva ut spel tillsammans med låntagare och på så vis sprider man inte bara digital kunskap utan även den samiska kulturen vidare.

Samiska brädspel

Brädspel har funnits länge bland samerna. Ingen kan riktigt säga när man började spela, men för tre hundra år sedan började tillresta att berätta om dessa spel också i icke-samiska sammanhang. Dessutom har man funnit spelpjäser i Sápmi som är långt äldre än så. De samiska brädspelen kan delas in i tablut, dablo-spel och sáhkku-spel. Dessa är unika för Sápmi, samtidigt som det finns likheter med mycket gamla spel från andra ställen i världen. Sådana kulturella släktskap berättar att samerna ständigt haft kontakt med resten av världen, också mycket långt tillbaka i tiden. Spel och lekar har spritts längs handelsvägar i alla väderstreck. Folk som möttes lärde av varandra, nya varianter har uppstått och lokala spelregler har levt kvar än till våra dagar.

Länk till Digiteketartikel om de samiska brädspelen från 3D-skrivaren på Norsjö bibliotek: https://digiteket.se/inspirationsartikel/samiska-bradspel-fran-3d-skrivaren-pa-norsjo-bibliotek/

Länk till 3D-modeller av spelpjäserna att skriva ut och mer information: https://www.thingiverse.com/thing:3090372
OBS! samtliga fyra spel består av de pjäser som går att skriva ut där, men antalet skiljer sig åt. För detaljer, se PDF.

Här kan du spela Tablut online: https://sv.boardgamearena.com/gamepanel?game=tablut

Regler att ladda ner och skriva ut: https://tinyurl.com/samiskabradspelregler

Illustrationer till de fyra samiska brädspelens spelbräden (fria att använda för alla folkbibliotek i detta syfte):

Cuhkka

Daabloe

Sáhkku

Tablut

Andra illustrationer som ingår i paketet (exempelvis i regelhäftet och så vidare) med de fyra samiska brädspelen (fria att använda för alla folkbibliotek i detta syfte):

Flagga

Kåsa

Två vuxna och ett barn spelar

Ren

Fjällbjörk

Band