INNEHÅLL

På den här sidan hittar du allt som du kan ta del av under festivalen. Du kan återkomma hur många gånger du vill, så länge du har ditt festivalpass.

ctrl+

En metod med 9-12-åringar i fokus

Barns närvaro på internet är oerhört hög men det behövs fler kompetenshöjande kring barns identitet och varande på nätet.

ctrl+ består av ett brädspel som är kopplat till ett antal olika frågeställningar och dilemman som barn kan stöta på i sin vardag på nätet. Metoden erbjuder möjligheten att prata om små och stora frågor kopplat till nätet. ctrl+ blir en metod att sprida på folkbiblioteken i hela landet. Under Digitalt fest kommer ni få ta del av arbetet med metoden.

Prosumentbibblan

Prosumentbibblan - den portabla och digitala skapar- och upplevelsbibblan i Västerbotten

Digital självkänsla är viktigt för att bli delaktig i det demokratiska samhället, som förutsätter förmågan att inhämta och värdera kunskap via digitala medier. Just att slipa ner trösklar till att skapa förutsättningar för att bygga digital självkänsla var något vi hade i åtanke när vi byggde innehållet i Prosumentbibblan.

Under Digitalt fest kommer ni att få ta del av mycket av vad som hänt runtom på folkbiblioteken i Västerbotten samt Regionbibliotek Västerbotten, bland annat: 3D-skrivarverksamhet, podcastproduktion, robotprogrammering och virtuell verklighet. Det kommer även att finnas information om Prosumentbibblan 1.1 - det vill säga vad som händer härnäst.

Samiska brädspel

De samiska brädspelen Tablut, Daabloe, Chukka och Sahkku

Samiska brädspel från 3D-skrivaren på Norsjö bibliotek.

Norsjö bibliotek har tillsammans med Prosumentbibblan arbetat fram de samiska brädspelen Daabloe, Sáhkku och Tablut som man kan spela i olika varianter. Vi har grafiskt tagit fram bräden, översatt reglerna samt tillverkat en snygg låda. Vi vill även sprida tanken om att använda modern teknik för att jobba riktat med olika teman, denna gång valde vi det samiska men det är bara fantasin som sätter gränserna. Genom det här samarbetet kommer fler folkbibliotek att kunna få idéer och förhoppningsvis får de inspiration till egna sätt att arbeta. De får även kunskap om hur de själva kan skriva ut spel tillsammans med låntagare och på så vis sprider man inte bara digital kunskap utan även den samiska kulturen vidare.

Under Digitalt fest kommer ni att kunna ta del av arbetet med detta.

Teknikjakten

- en spelifierad metod som stärker personers digitala självkänsla

Teknikjakten är en metod som skapades i ett samarbete mellan Umeå kommuns folkbibliotek inom projektet Mer för fler samt Regionbibliotek Västerbottens projekt Mobila Metoder. Teknikjakten har varit en ständig följeslagare både regionalt och nationellt under Digitalt Först.

Sedan slutet av januari finns en artikel och en kurs på Digiteket där ni kan lära er hur en gör en egen teknikjakt. Under Digitalt fest kommer ni att få möjligheten att lösa Mysteriet med de försvunna bokstäverna i Teknikjakten VR: The Västerbotten Limited Edition XL.

Ledarskapsspåret, Västerbotten

Oj, vad också cheferna har jobbat under Digitalt först! Uppstarten skedde i november -18 och fortsatte fram till pandemivåren -20. På programmet har bland annat funnits fem dagars transformationsutbildning, många workshops, föreläsningar om lärande organisationer men också strategisk tjänstedesign. Heja!

Den strategiska arbetsgruppen

Redan i februari 2018 bildades den grupp som kom att kallas "Den strategiska arbetsgruppen inom Digitalt först i Västerbotten" - representanter från länets tre olika bibliotekssamarbeten har alltså funnits med från start och kläckt idéer, spridit information, bollat upplägg och mycket, mycket annat.

Föreläsningar

När pandemin slog till skalade vi upp så gott som alla arrangemang till digitala versioner av det som redan var inplanerat. Västerbottens folkbibliotek var redo eftersom vi redan tidigare i vårt stora län arbetat en hel del med att tillgängliggöra t ex föreläsningar digitalt. Under projekttiden har vi bland annat mött Källkritikbyrån, Legimus och ALIS/Författarförbundet.

Workshops

Till ett projekt kan många olika slags aktiviteter ske. I ett digitalt kompetenslyft var ambitionen att möta så många ur folkbiblioteken som det bara var möjligt. Precis när vi dragit igång våra initierade workshops kopplade till Digiteket slog pandemin till. En snabb omställning gjorde att i princip alla workshops blev digitala - vi kallade den omställningen för 55 minuter med regionbiblioteket. Den funkade så bra att den lever vidare, men nu med breddade teman!

Eget lyft på regionbibblan

Självklart har också Regionbibliotek Västerbotten omfattats av kunskapslyftet. Bland annat har alla anställda gått DigJourneys omfattande kurs kring digital transformation. Det är vi glada över, eftersom kommunerna kan vara väldigt snabba i sitt eget transformationsarbete!

Dela-kulturen

På flera ställen kommer festivalen att visa på den sk dela-kulturen. Den är mer eller mindre tydlig, men ett sätt som vi arbetat på har varit dels att vi delar med oss av våra erfarenheter till andra. Till exempel hur vi byggde vårt ledarskapsspår, eller vilken teknik vi valde för poddinspelningar. Håll utkik när du besöker festivalen!

Internetdagarna

Tack vare kompetenslyftet fick rekordmånga biblioteksmedarbetare delta på Internetdagarna. Från Västerbotten deltog totalt nästan 100 bibliotekarier på de största branschdagarna "för oss som jobbar med Internet".

Innovationssprintar

Under Digitalt försts 3 år genomfördes två innovationssprintar tillsammans med folkbiblioteken i Västerbotten och den digitala transformationsbyrån Hello Future. Det blev en användardriven verksamhetsutveckling som utgick från de workshops vi hade på medarbetardagarna i maj 2018.

Ditt bibliotek slutar inte här!

Pandemisommaren 2020 innebar en satsning på bibliotekens e-tjänster.

Och dessutom en ljudlogo för Västerbottens folkbibliotek! Kolla (och lyssna) på den här!

Forskarcirkeln Skeptikerspåret

I februari 2020 startade en forskarcirkel med omkring 40 biblioteksanställda spridda över landet. Deltagarna fick under våren, under ledning av forskare från Södertörns högskola, träna sig i analys av sitt professionella omdöme i relation till de nya krav och utmaningar som uppstår med samhällets digitalisering. Genom eget skrivande utforskades komplexa situationer, dilemman, från den egen yrkesverksamheten. Ett urval av deltagarnas texter finns samlade i antologin Bankdosor, skam och sms-poesi: Essäer om bibliotekens arbete med digitalisering.

Under Digitalt fest kommer du hitta information om forskarcirkeln och samtala om hur vi skulle kunna utforska fler digitala dilemman i Västerbotten.