Medium

Fons marins en plats de paper

Podem preparar preciosos quadres estiuencs per regalar.

Decoracions amb ràfia

La ràfia és un tipus de fil de fibra sintètica o natural què s’obté d’una espècie de palma d’Àfrica central, occidental i l’illa de Madagascar. Aquesta Palma, creix en abundància en els límits i té unes fulles molt grans que poden arribar a assolir fins a 15 m. La fibra de ràfia sol utilitzar en la indústria tèxtil i aparentment és una cosa semblant a la palla tot i que aquesta és molt més resistent i dura. S’utilitza en substitució del jute i la trobem tractada i de diferents colors perfecta per a confeccionar molts elements decoratius i també accessoris molt en tendència en els últims temps.

A més de la ràfia natural, també la trobem en vistosos colors que ens permeten fer manualitats molt divertides i coloristes.

Amb elles podem fer flors i pompons a tot color per decorar per exemple unes sabates. Està tècnica tan senzilla ens permet realitzar un munt de complements DIY que podem utilitzar per crear accessoris o bé per decorar altres peces i afegir així un aire exòtic molt creatiu.

Estampem dibuixos amb patates

Fem art i dibuixos amb patates

De ben segur que tots hem pintat sobre paper, cartolina, llenços… Però amb patates? Doncs també es poden fer dibuixos amb patates! Una idea original que és molt entretinguda i amb la qual obtenim un art diferent i totalment personalitzat.


Primer de tot, tallem una patata per la meitat i a cadascuna de les meitats hi farem una forma diferent. Un arbre i un cor, per exemple. Sempre amb l’ajuda dels adults, comencem a donar-li forma a la patata. Per fer-ho, podem utilitzar un ganivet, però això sempre ho han de fer els pares i mares!

Una vegada tinguem la nostra forma, la pintem amb els colors que vulguem. Els cors vermells, les estrelles grogues, els arbres verds…

I molt, molt important! Estampem els dibuixos ràpidament, ja que la patata absorbeix la pintura molt ràpid. Podem utilitzar samarretes velles, llençols o, si els pares i mares estan d’acord, també a les parets. I així ja tenim un segell original i totalment personalitzat!

Això si... no ens durarà per sempre, però mentre puguem podem aprofitar per fer un munt de coses com decorar paers per embolicar regals.

Taumàtrop

Us ensenyem a fer una joguina òptica que aprofita l’efecte de la persistència de la visió. Va ser una joguina molt popular a l’època victoriana. El seu inventor va exposar l’any 1827 les seves creences i la seva filosofia sobre l’aprenentatge en nens. Considerava que joguines com el taumàtrop podien estimular l’interès per aprendre, ja que permetia combinar la diversió i la instrucció, i fer d’aquesta manera la tasca educativa més dinàmica. Aquesta joguina va evolucionar i va acabar donant lloc a invents com el zoòtrop i el praxinoscopi.

Materials: Cartolina blanca, cinta adhesiva, retolador negre, retoladors de colors, llapis de colors, llapis i tisores.


Pas 1. Retalleu dos rectangles de cartolina de 10 x 7 cm. i fes un tall a cada una d’elles. A continuació, a una de les cartolines dibuixeu dos peixeres iguals i a l’altra cartolina dos peixos iguals, però un d’ells amb unes pompes i l’altre sense pompes.


Pas 2.

Encaixeu les dos parts pels talls.


Pas 3. Enganxeu amb cinta adhesiva un llapis a una de les parts i ja podeu començar a girar el llapis d’una banda a una altra. Ja veureu com el peix està dins de la peixera i de tant en tant treu pompes!


Marieta feta amb plats de paper

Ladybird made with paper plates


Mòvil amb picarols

Material:

Caixes d'ous

Pintura

Purpurines (opcional)

1 fil

Picarols


Retallem i pintem els compartiments de les oueres

Hi podem posar purpurina

Hi hem un forat amb una agulla i hi passem el fil per lligar-hi el picarol

I ja ho podem penjar

Mini escriptori

Per tenir els secrets ben guardats

  • 6 capses de llumins

  • Paper de regal

  • Pintura o aquarel·les

  • cola blanca

  • filferro

Enganxem amb cola blanca les sis capses de llumins

Folrem amb paper de regal les sis capses. La part de darrera i de davant no les folrarem.

Pintem amb aquarel·les o pintura tots els calaixos, de diferents colors.

Amb una agulla foradem els calaixos de manera que hi puguem passar un filferro.

Serà més bonic i més fàcil obrir el calaix si hi afegim una boleta o un quadret de fusta

Quan obrim els calaixos ens serà més fàcil si l’acompanyem per la part del darrera amb els dits.

MESURADOR DE PELUIX

Fem un mesurador de peluix. Si volem ser conscients de com els més petits de casa … cada vegada ho són menys … podem fer un mesurador d’allò més divertit i decoratiu.

Què em cal: un peluix vell, un tros de tela, tisores, fil i agulla, retolador, una cinta de velcro *, cola, una bola de peluix (o de cotó fluix)


El primer que ens farà falta serà un tros llarg de tela (qualsevol faldilla o camisa que vulguem llençar) i un peluix d'aquells amb el que ja no juguem.

El mesurador que us mostrem ha estat pensat per a una nens de 6 anys, però les mides que escrivim es poden adaptar a nens més petits o més grans.Agafem el tros de tela i el tallem de manera que ens quedi una peça tan llarga com vulguem i d’uns quatre o cinc dits d’amplada. Demanem que ens ajudin a fer les vores per tal que no es desfili o tallem els costats amb unes tisores dentades. Penseu que hi ha robes que no es desfiles (les que fem servir per fer les disfresses, el feltre...)

Agafem el peluix i li tallem el cap i les extremitats. Buidem una mica el farcit que porta dins per tal que els extrems ens quedin més manejables per cosir-los a la tela.

Agafem el cap i el cosim a l’extrem superior de la peça de roba (perquè no s'inclini endavant hi podem posar a dins, per la part de darrere un pal del gelat o de metge i cosir-lo a la part de darrere de la tela). Fem el mateix amb els braços (una a cada costat ) i seguidament amb els peus, a la part més inferior.

Agafem la cinta de velcro* i l’enganxem amb pega a la peça de roba (també hi ha velcro adhesiu)

(*Podem substituïr el velcro per una cinta mètrica vella i l'enganxem. Així ens estalviarem d'anar marcant els centímetres)

Guardem un tros petit de velcro per enganxar-lo a una petita bola de peluix (si som més germans hauríem de fer tantes boles com nens, i cada una d’un color diferent)Prenem un regle i anem marcant trams d’1 cm. cada un.

Cada 10 cm. fem una ratlla més llarga o marcada.

Per on comencem a numerar depèn de l’alçada dels més petits de la casa.

Ja podem penjar el mesurador a la paret de l’habitació.

L’hem de posar a l’alçada corresponent de manera que les mesures que hem marcat coincideixin amb la distancia que hi ha fins al terra.

I ja es poden descalçar i posar-se ben rectes davant del mesurador.

Enganxeu la bola i així quedarà fixada l’alçada … fins a la següent vegada.

Ja veureu com creixeu!

Animals de paper

Us proposo quatre manualitats. Per fer-les només necessiteu papers de colrs, tisores, cola, retoladors...i poca cosa més.


Us hi atreviu?