QUÈ SE FER

ABANS DE COMENÇAR a pensar en el teu projecte d'emprenedoria cal que identifiquis QUÈ SAPS FER!

Per fer-ho et convidem a que identifiquis les teves COMPETÈNCIES CLAU TRANSVERSALS I TÈCNIQUES i que les visibilitzis amb un CURRÍCULUM que t'ajudi a donar a coneixer el teu perfil professional.

COMPETÈNCIA: És la suma de coneixements, habilitats i actituds sobre alguna cosa. Quan parlem de competències professionals ens refereim a aquelles que tenen una vinculació amb el mercat laboral i amb els llocs de feina.

COMPETÈNCIES TRANSVERSALS

Et proposem que desenvolupis el següent qüestionari. T'ajudarà a identificar quines competències clau a nivell professional i de caràcter transversal tens ja adquirides i quines aniria bé que segueixis treballant i millorant.

El procés està compost per un eneagrama amb 8 àmbits, un qüestionari de 34 preguntes i un apartat final amb 10 reflexions que t'ajudaràn a plantejar millor el procés d'emprenedoria que estas començant.

ENDAVANT!!!

COMPETÈNCIES TÈCNIQUES

Vés a l'enllaç que tens a l'esquerra de la pàgina de XTEC sobre Formació Professional, Títols LOE i podràs cercar tots els estudis segons família professional. Dins de cada una hi trobaràs o bé el document del BOE o el Decrtet de Currículum on estan plasmades les "Competències professionals, personals i socials" de cada cicle.

Cerca-les i seleciona aquelles que consideris que són més rellevants pel model de negoci que acabaràs creant i plasma-les en un document que comparteixis amb els altres membres amb qui estas duent a terme el procés d'emprenedoria.

COMPETÈNCIES VINCULADES A L'ESS I COOPERATIVISME

COMPETÈNCIES ESS

  • COMPROMÍS ÈTIC. Capacitat crítica i autocrítica. Capacitat de mostrar actituds coherents amb les concepcions ètiques i deontològiques.

  • SOSTENIBILITAT. Capacitat de valorar l'impacte social i mediambiental d'actuacions en el seu àmbit. Capacitat de manifestar visions integrades i sistèmiques).

  • COMPRENSIÓ DEL COMPORTAMENT DE LES PERSONES en l'àmbit de les organitzacions per gestionar individus i grups de treball des d'una perspectiva de recursos humans.

  • COMPETÈNCIES BÀSIQUES

• Disposar de coneixements socials, econòmics i jurídics sobre l’economia social i solidària en l’àmbit global.

• Poder aplicar els coneixements adquirits prèviament a l’estudi, anàlisi i interpretació de les empreses i entitats de l’economia social i solidària en un context d’economia de mercat.

  • COMPETÈNCIES GENERALS

• Capacitat de formular, dissenyar i gestionar projectes reals d’economia social i solidària.

• Habilitats per redactar informes i projectes d’investigació sobre l’economia social i solidària.

  • COMPETÈNCIES ESPECÍFIQUES

• Conèixer les diferents formes jurídiques i organitzatives de l’economia social i solidària.

• Capacitat d’anàlisi crítica per analitzar el paper de les organitzacions de l’economia social i solidària en un entorn d’economia capitalista.

COMPETÈNCIES COOPERATIVISME

  • ACTITUD EMPRENEDORA. Es defineix com a la capacitat de mostrar iniciativa i impuls per tirar endavant el projecte d’empresa cooperativa. Un impuls provocat més per l’entusiasme del projecte que no pas per les circumstàncies que en aquell moment puntual els empenyen a emprendre. Aquesta motivació és la que fa que les persones emprenedores es mostrin proactives en el seu itinerari de convertir el projecte en empresa.

  • LIDERATGE COL·LECTIU. Competència clau en l’emprenedoria cooperativa, es defineix com la capacitat d’assumir compromisos, que prèviament s’han consensuat amb el grup, i complir-los amb responsabilitat. És una competència que demana empatia per entendre i respectar la posició de la resta de membres del grup i generositat suficient per compartir opinions i idees pel bé del projecte, lluny de centrar-se en ostentar el protagonisme

  • GENERACIÓ DE VALOR. És una competència que es posa de manifest en la capacitat d’imaginar diferents possibilitats originals i creatives davant d’una situació o un problema, i de plantejar solucions amb valor. Aquesta competència creix amb la curiositat per aprendre i descobrir altres formes de fer. Ser competent en aquesta habilitat demana, a més, resolució, que vol dir disposar del pensament crític necessari per a ser capaç de triar entre les diferents idees. També demana capacitat d’innovació, que consisteix en posar les noves idees en acció. Un grau elevat d’aquesta competència permet incorporar orientació cap a l’èxit en la cooperativa, en la mesura que es facilita la millora continuada a partir d’idees creatives i innovadores.

  • GESTIÓ COMPARTIDA. Ser competent en la gestió compartida vol dir tenir la capacitat de planificar i organitzar els diferents recursos per aconseguir els objectius plantejats i saber desenvolupar aquesta estratègia en equip, establint unes bones relacions interpersonals. La gestió compartida és imprescindible en una empresa co - operativa

  • ORIENTACIÓ AL MERCAT. És l’habilitat d’establir una comunicació bidireccional amb el client de forma que sigui possible entendre’l des de l’empatia i això permeti descobrir noves oportunitats de mercat que condueixin la cooperativa a generar nous productes i/o serveis o bé adaptar els existents. Aquesta competència està orientada a l’assoliment de resultats empresarials.

CURRÍCULUM

A continuació et compartim una imatge en la que pots comparar els diferents models de currículum. Tria aquell que consideris que s'adapta més al teu perfil valorant-ne les potencialitats, els riscos o l'idoneitat de cada un d'ells i fes-lo. Si triessis els model Infogràfic i Video Cv pensa en tenir una versió més estandard per si te'l puguessin reclamar en alguna ocasió també.

Pensa en que el que acabis realitzant s'ha d'adaptar al teu model de negoci, i a la vegada a de respondre a la realitat de la forma jurídica de l'empresa cooperativa i de l'ESS tenint en compte les competències anteriors.