NOFC digitals

Preàmbul

Aquest reglament té per objectiu aconseguir un ús responsable i de conservació de tots els recursos relacionats amb les tecnologies de la informació i les comunicacions (d’ara endavant recursos digitals) de l’Institut Escola Rec Comtal, preservar el seu manteniment per al bé comú de tota la comunitat educativa, millorar la convivència tecnològica i digital dels seus membres i la seva seguretat a la xarxa.

Aquestes normes s’apliquen a totes aquelles persones que tenen la consideració d'usuàries dels recursos digitals del centre: alumnes, docents, membres de la comunitat educativa, personal laboral i persones externes que siguin habilitades per al seu ús.

Marc normatiu (LEC)

Article 30: “Tots els membres de la comunitat escolar tenen dret a conviure en un bon clima escolar i el deure de facilitar-lo amb llur actitud i conducta en tot moment i en tots els àmbits de l’activitat del centre.”

Article 38: "Els alumnes que, intencionadament o per negligència, causin danys a les instal·lacions o el material del centre o en sostreguin material han de reparar els danys o restituir el que hagin sostret, sens perjudici de la responsabilitat civil que els correspongui, a ells mateixos o a les mares, als pares o als tutors, en els termes que determina la legislació vigent".

Article 36: "L’aplicació de mesures correctores i sancions no pot privar els alumnes de l’exercici del dret a l’educació ni, en l’educació obligatòria, del dret a l’escolarització".

Article 37: es considera falta greu i, per tant, motiu de sanció “Les injúries, ofenses, agressions físiques, amenaces, vexacions o humiliacions a altres membres de la comunitat educativa, el deteriorament intencionat de llurs pertinences i els actes que atemptin greument contra llur intimitat o llur integritat personal.“ i "el deteriorament greu dels equipaments del centre”.

Àmbits de regulació

Mòbils i aparells electrònics d’ús personal per a l’alumnat

L’alumnat té prohibit portar qualsevol aparell electrònic o mòbil personal al centre. La direcció no es farà responsable de cap aparell electrònic o mòbil personal en el cas que l’alumnat faci cas omís de la normativa.

En cas que l’alumnat o la família tingui una urgència comunicativa es realitzarà via telèfon del centre educatiu.

Si es detecta la presència d’algun d’aquests aparells, seran confiscats de manera immediata i es custodiaran a direcció fins a la recollida per part del pare, mare o tutor legal.

En cas d’urgència i necessitat l’alumne/a podrà deixar a secretaria el dispositiu mòbil a l’entrada de l’escola correctament etiquetat, i recollir-lo en el moment de sortir del centre en finalitzar les classes. No es podrà recollir entre classes ni a l’hora del pati o menjador sota cap circumstància.

Dispositius tecnològics / Chromebooks compartits

A l’inici de cada curs escolar, la Comissió d'Estratègia Digital (CED), assignarà i prioritzarà els recursos tecnològics en funció de la disponibilitat i dels objectius digitals anuals del centre.

Per als recursos tecnològics compartits per més d’un/a usuari/ària, la comissió d'estratègia digital elaborarà un calendari de reserves disponible a l’App docent a partir del que s’anomenen franges digitals. En aquest calendari apareixeran les franges o els dies amb prioritat reservada que hauran de ser respectats. Davant un possible conflicte d’interessos, la comissió d'estratègia digital actuarà com a agent mediador que prioritzarà el repartiment equitatiu dels recursos i la consecució dels objectius digitals de l’Estratègia Digital de Centre (EDC).

En cap cas es podrà fer servir un recurs tecnològic que no hagi estat  autoritzat prèviament per la direcció del centre. L’alumnat haurà de seguir les instruccions donades pels docents responsables en aquell moment.

Pel que fa als carros de Chromebooks compartits cada alumne/a tindrà assignat el seu dispositiu segons el seu número de la llista. No es pot fer servir un recurs no assignat a l’alumne/a sense el permís del docent.

Protocol d’utilització carro Chromebooks compartits

ÚS A L’AULA:

Chromebook / portàtil personal alumnat PEDC

El Pla d'educació digital de Catalunya (PEDC) 2020-2023 té com a objectiu contribuir al desenvolupament de les competències digitals que els ciutadans i les ciutadanes necessiten per viure i treballar en una societat caracteritzada per les transformacions i els canvis accelerats derivats de les mateixes tecnologies.

Els portàtils i d’altres equipaments del PEDC són recursos del centre que es posen a la disposició de l’alumnat per tal que docents i alumnat en facin un bon ús per millorar els processos d’ensenyament i aprenentatge i la competència digital del nostre alumnat.

A l’inici de cada curs s’assignarà un Chromebook a cada alumne/a d’aquells nivells que disposen equipament tecnològic personal del PEDC. Aquest dispositiu s’identificarà amb les dades de l’alumnat per mitjà d’una etiqueta identificativa i la família i l’alumnat hauran de firmar la carta de compromís amb les condicions de la cessió: Carta de compromís Chromebook PEDC alumnat.

Normativa específica pels Chromebook personals assignats a l’alumnat en el marc del programa PEDC

DE MANERA GENERAL:

EN EL TREBALL A L’AULA:

FORA DE L’AULA:

NORMATIVA D’ÚS DE DISPOSITIUS ELECTRÒNICS: RECOMANACIONS A FAMÍLIES

INCIDÈNCIES TÈCNIQUES I PROTOCOL:

Portàtil docent PEDC

Es lliurarà un ordinador portàtil per a ús laboral i pedagògic, durant tot el curs acadèmic, a cada docent amb una dedicació horària superior a un terç.

La propietat de l’ordinador és del centre i estarà associat a un únic docent.

El docent hi accedirà mitjançant el seu identificador usuarixtec@edu.gencat.cat i la contrasenya de GICAR/ATRI.

Condicions i normativa d’ús dels portàtils docents

Notificació d’incidències i peticions digitals

Quan es detecti una incidència o anomalia en algun recurs digital s’haurà d’informar en el menor temps possible al coordinador/a digital a través del formulari de l’App docent https://docent.reccomtal.cat/incidencies-tic/. En aquest formulari s’ha de notificar el codi intern o SACE del dispositiu, l’usuari/ària i explicar la incidència amb el detall més gran possible.

Si és l’alumne/a qui detecta la incidència, aquest/a haurà de comunicar-la immediatament al docent o responsable/a d’aula en aquell moment, que serà l’encarregat/da de traslladar-la al coordinador/a digital en el menor temps possible.

Per a peticions digitals s’ha de fer servir el formulari disponible a l’App docent, detallant la petició, l’objectiu i/o els nivells.

Protocol per a l’acolliment digital

Aquest protocol té com a objectiu unificar criteris per a l’acolliment dels nous docents i alumnat que s’incorpora al centre en matèria de tecnologies de la informació i les comunicacions (TIC).

Protocol per a l’acolliment digital de docents

En el moment de la incorporació al centre l’equip directiu explicarà al nou docent el protocol d’acolliment digital, les actuacions que es descriuen a continuació i els responsables a executar-les. També li facilitarà l’enllaç a l’App docent perquè pugui accedir als documents de benvinguda digital docent.

En el moment de la incorporació al centre, el docent haurà de registrar-se utilitzant el formulari d’alta docent disponible a l’App docent. La coordinació digital donarà d’alta al nou docent al grup i subgrups del claustre perquè tingui accés a tots els serveis digitals d’organització docent (llista de correu, calendari i unitats compartides).

Durant la primera quinzena es proporcionarà al docent l’usuari i el codi de la impresora Konica del Departament amb les còpies corresponents.

Durant la primera quinzena la coordinació digital donarà d’alta a la plataforma Dinantia al docent perquè es pugui comunicar amb les famílies dels grups que gestiona.

Si el docent ha de realitzar intervencions amb les eines Google de Tercer de Primària fins a Quart d’ESO, la coordinació digital crearà i facilitarà un compte corporatiu de centre @reccomtal.cat durant la primera quinzena.

Durant els primers quinze dies / un mes, un membre de la Comissió d’Estratègia Digital presentarà els trets generals de l’Estratègia Digital del Centre (EDC), informarà dels objectius digitals anuals i de les actuacions que el docent ha de dur a terme en matèria digital dins del seu àmbit d’intervenció.

Durant els primers quinze dies al centre un membre de la Comissió Digital del cicle on s’incorpori el nou docent mostrarà els recursos digitals de l’escola (carretó Chromebook, ordinador d’aula i projector d’aula, material robòtica, Edulab, projector NINUS, etc.), informarà sobre el model de gestió horària i explicarà el funcionament dels protocols i com utilitzar-los a l’aula. Aquesta persona de la comissió serà la responsable de fer el suport i el seguiment en cas que el docent ho necessités durant la seva estada al centre.

Durant el primer mes al centre el responsable web crearà al nou docent el compte per accedir al panell d’edició de la web de l’escola, li facilitarà l’accés als tutorials per a docents.

Si pertoca, es lliurarà al docent un portàtil del PEDC correctament etiquetat amb la impressora Konica del Departament configurada. El docent ha de signar la carta de compromís Carta de compromís portàtil PEDC docent.

Protocol per l’acolliment digital de l’alumnat

En el moment de la matrícula en el centre, Secretaria farà firma les dues autoritzacions relatives als següents aspectes digitals:

Durant els primers quinze dies, l’equip directiu amb l’ajuda de la coordinació digital donaran d’alta a l’alumne a la plataforma Dinantia.

Des de la tutoria es farà el seguiment i l’acompanyament a la família perquè puguin disposar de l’app Dinantia al seu dispositiu mòbil.

Durant el primer mes, la coordinació digital generarà, si pertoca, un correu corporatiu @recomtal.cat per a l’alumne/a i imprimirà una etiqueta amb les credencials que haurà d’enganxar a l’agenda.

Els docents incorporaren a l’alumne/a als seus Classrooms.

Durant el primer mes, si pertoca, i sempre que hi hagi disponibilitat, la coordinació digital assignarà un Chromebook personal del PEDC a l’alumne amb la corresponent etiqueta identificativa. L’alumne i la família han de signar la carta de compromís Carta de compromís Chromebook PEDC alumnat.

El tutor/a incorporarà el Chromebook al carro de càrrega i etiquetarà el calaix amb el nom/número de l’alumne/A.

Si no hi ha dispositius disponibles al centre, cal fer una petició via portal INDIC.

Disposició i configuració dels dispositius i instal·lació de programari addicional

Per facilitar el manteniment dels recursos compartits i preservar la seguretat de totes les usuàries i de la infraestructura tecnològica, no es pot fer cap mena de canvi en la configuració establerta pels responsables ni instal·lar cap mena de programari en els dispositius informàtics sense l’aprovació del coordinador/a digital.

Si un/a docent del centre necessita incloure amb finalitats educatives algun tipus de programari específic en algun dels dispositius, haurà de fer la demanda directament al coordinador/a digital a través del formulari d’incidències TIC de l’App docent https://docent.reccomtal.cat/incidencies-tic/. Es valorarà la petició, i si s’escau, es portaran a terme les gestions oportunes per fer-la possible.

Tots els recursos informàtics estan numerats i identificats. És obligació del responsable d’aula saber quins dispositius està utilitzant cada usuària. Per raons d’inventari no es podrà moure cap recurs TIC ni accessori a l’aula o entre aules sense notificar-ho prèviament al coordinador/a digital del centre.

Els recursos TIC compartits hauran de ser retornats al seu lloc habitual en finalitzar l’horari de reserva en el mateix estat en què van ser recollits. No es pot guardar cap mena de material a l’aula o en altres espais que no siguin els indicats per la Comissió d'Estratègia Digital (CED) o sense la pertinent autorització del coordinador/a digital.

Emmagatzematge de dades

El disc dur o la memòria interna dels  ordinadors o dispositius digitals compartits no són espais segurs per desar documents i arxius. S’han de fer ús de memòries USB (Memòries USB), qualsevol altre sistema d’emmagatzematge o, preferentment, en un servei personal al núvol corporatiu com Google Drive (XTEC / @reccomtal). En finalitzar l’ús del recurs TIC s’han d’esborrar tots els arxius o documents que s’hagin desat en la memòria interna.

Alguns membres de la comunitat educativa tenen autorització per fer ús dels discs durs virtuals del servidor de centre amb finalitats educatives. Les persones autoritzades han de fer servir només la unitat assignada respectant els usos comuns i l’organització de la informació establerta. Només s’ha de desar en aquesta unitat aquells documents i arxius que no puguin ser desats al núvol o en qualsevol altre sistema d’emmagatzematge. Un cop l’any, en finalitzar el curs escolar, la usuària esborrarà tots aquells documents que no siguin imprescindibles per al nou curs o no formin part de la memòria escolar.

Gravació multimèdia (imatge / so i vídeo)

Segons la Ley Orgánica 15/1999, del 13 de desembre, sobre la protecció de dades de caràcter personal, i la Ley Orgánica 1/1982, del 5 de maig, sobre protecció civil del dret a l'honor, a la intimitat personal i familiar i a la pròpia imatge, queda prohibit gravar imatges o àudios dins el centre. La utilització d'imatges de professorat i companys sense la corresponent autorització és un delicte tipificat i penat per la llei.

Es consideraran intromissions il·legítimes la captació, reproducció o publicació mitjançant fotografies o filmacions, o qualsevol altre mitjà, de la imatge d'una persona en llocs o moments de la seva vida privada o fora d'ells. El respecte a les persones i a la normativa exigeixen no fer cap mena de gravació (ni visual ni sonora) ni difondre-la sense la seva autorització. Per aquest motiu, la càmera de fotos i la gravadora de so només s'utilitzaran quan el docent ho demani i en cap cas per fer gravacions personals. El seu ús ha de ser estrictament educatiu fent servir dels dispositius TIC del centre.

Les imatges i vídeos hauran d’emmagatzemar-se en els recursos digitals disposats pel centre i en cap cas es podran compartir per les xarxes socials o altres recursos en línia oberts al públic sense el consentiment de la direcció.

Ús d’Internet

L’accés a Internet només està permès per a fins educatius i es farà sempre amb la supervisió d’una persona adulta. L’alumne no podrà fer servir cap servei en línia sense l’autorització directa dels docents responsables que es trobin a l’aula en aquell moment.

Queda expressament prohibit l’accés a pàgines amb contingut il·legal i violent, que atempti contra la dignitat humana o no destinat a un públic menor de 16 anys.

Tampoc es permet realitzar pràctiques il·lícites, com accés o intent d’accés a espais web restringits sense permís, enviament de correus electrònics no desitjats, descarrega sense permís d’arxius protegits per drets d’autor, o qualsevol mena de pràctiques fraudulentes o delictives.

Xarxa sense fil

Es permet la connexió d'equips informàtics de propietat particular a la xarxa sense fil de l’escola (xarxa eduroam), sempre que es compleixi aquest reglament i la resta de normativa que hi afecti.

La connexió d'equips informàtics de propietat particular mitjançant cable a la xarxa de l’escola ha de tenir la corresponent autorització del director/a.

Compte Google Workspace

Els comptes institucionals Google Workspace amb domini @reccomtal.cat són proporcionats amb l'objectiu de donar suport a les funcions de comunicació de tot el personal contractat i de l’alumnat de l'Institut Escola Rec Comtal, i millorar els processos d’ensenyament i aprenentatge amb la integració de la tecnologia a l’aula.

L’accés a aquests recursos està condicionat a l’acceptació de la Política d’Ús per part de la usuària en el cas del personal propi i les famílies dels alumnes menors de 14 anys al que es proporciona el compte.

El centre facilita a tot l’alumnat a partir de tercer de primària d’un compte Google Workspace amb la voluntat de proporcionar una eina eficaç per desenvolupar la seva competència digital amb una contrasenya no modificable. També es proporcionarà un compte corporatiu als docents d’aquestes etapes.

Els comptes institucionals són gestionats per l’equip directiu o el membre designat per aquest, utilitzant la plataforma Google Workspace que inclou els següents serveis integrats: Gmail (correu electrònic) , Google Calendari (calendaris compartits), Google Drive (allotjament de documents, fulls de càlcul i presentacions amb col·laboració en línia), Google Sites (disseny i publicació de llocs web) i Meet (videoconferència).

Els comptes de Google Workspace de l’Institut Escola Rec Comtal seran creats i utilitzats per a únicament tasques relacionades amb l’activitat educativa del centre i sempre d'acord amb les condicions establertes en l'acord subscrit entre el centre i Google. Els termes de l'acord genèric de "Google Workspace" es poden consultar al lloc web https://workspace.google.com/intl/es/terms/2013/1/premier_terms.html.

Queda estrictament prohibit l'ús dels comptes de Google Workspace de l’escola, i tots els serveis i aplicacions que estan vinculats, per a activitats comercials o publicitàries.

En finalitzar l'etapa escolar a quart de l’ESO o donar-se de baixa del centre, el centre donarà de baixa el compte Google Workspace de l’alumne/a o docent i tots els serveis associats, esborrant tot el seu contingut, correus electrònics i documents. L’usuari/ària pot fer una còpia de tot el seu contingut dels diferents serveis associats utilitzant l’eina https://takeout.google.com/.

Coneixement d’aquest reglament

Aquest reglament el treballarà el tutor/a amb el seu alumnat a l’inici de cada curs escolar per mitjà de dinàmiques i activitats que permetin interioritzar el seu contingut. També es penjarà un cartell amb un decàleg bàsic a totes les aules on l’alumnat tingui accés als recursos digitals.

Per les altres usuàries, el facilitarà la direcció del centre en el moment de l’autorització d’ús. També es publicarà el reglament íntegre i actualitzat en la pàgina web del centre i en l’App docent.

Mesures correctores per a l’alumnat

La competència digital és una competència clau per al desenvolupament dels nostres infants i joves. És imprescindible educar en el bon ús de la tecnologia i les eines digitals com una eina de treball dins i fora de l’aula.

En cap cas es toleraran actituds o conductes que deteriorin l’aprenentatge d’hàbits d’ús saludable de la tecnologia, com el ciberassetjament; o els aspectes ètics, legals, de seguretat, de sostenibilitat i d’identitat digital.

Faltes lleus

Fer un ús indegut reiteratiu dels dispositius tecnològics a l'aula (estar en una altra web, engegar-lo sense permís, enviar correus o missatges sense motiu pedagògic, agafar un dispositiu tecnològic assignat a una altra usuària...) suposa la retirada del dispositiu, si així ho considera el docent, i la no utilització del dispositiu durant aquella sessió.

La reiteració en l'ús indegut suposa la suspensió del compte personal de centre i la impossibilitat d'utilitzar els dispositius tecnològics durant una setmana.

Faltes greus

Les conductes de mal ús greus que comprometin la seguretat, la convivència digital de les usuàries del centre o el deteriorament dels dispositius (no cal trencar-lo, es pot aplicar abans si s'ha compromès el seu deteriorament i més si es tracta d’una conducta reiterada)  suposa la suspensió del compte personal i la impossibilitat de fer servir els dispositius tecnològics de 15 dies fins a 3 mesos. A valorar el nivell escolar de l’alumne/a, l'afectació, impacte o volum d'afectats, danys econòmics, intencionalitat i reiteració; i sempre amb l'aplicació de les oportunes mesures reparadores.

La comissió encarregada de valorar la durada de la sanció d’una falta greu serà l’equip directiu juntament amb la coordinació digital. Aquesta comissió parlarà amb totes les persones implicades per conèixer els fets des de totes les perspectives i l’impacte de la falta.

Altres consideracions

Sempre que s’apliqui una mesura correctora que privi l’ús dels recursos digitals, la mesura serà comunicada al pare, mare o tutor legal. Tots els docents hauran de facilitar a l’alumne/a una alternativa no digital perquè pugui continuar amb el seu procés d’aprenentatge.

En el cas que es produeixin danys materials en l’equipament en propietat del centre, intencionadament o per negligència, es reclamarà als pares, mares o tutors legals l’import del valor de la reparació.

En cas que la responsabilitat del desperfecte correspongui a diversos alumnes, es repartirà el pagament i la responsabilitat entre l’alumnat implicat i les seves respectives famílies.

Es poden preveure altres mesures per faltes greus reiterades on l'alumnat no vulgui reconduir la seva actitud.