Modul 4

(Comunicare, Crearea de conținut, Securitate)

Instrumente web pentru lucrul în echipă


Încă mai păstrați documentele, fotografiile, prezentările power point pe stick sau pe calculator? Vi s-a întâmplat vreodată să pierdeți aceste documente când s-a defectat calculatorul sau sticul? În cadrul acestui modul vom învăța cum să stocăm toate fișierele disponibile într-un singur spațiu digital, care ne va fi la îndemână oriunde nu ne-am afla. Cu ajutorul Google Drive și Dropbox veți putea păstra în siguranță și accesa documentele Dv de pe orice smartphone, tabletă sau computer pentru că fișierele vă vor urma oriunde ați merge. Veți putea, de asemenea, invita rapid alți utilizatori să vizualizeze, să descarce și să colaboreze la orice fișier doriți, fără atașamente prin e-mail.

EXEMPLU: În cadrul cursului nostru online am creat o serie de tutoriale în format pdf. Întrucât nu cunoaștem toate adresele Dv de email și nu vă putem expedia materialele prin poșta electronică, vă propunem o altă opțiune. Am plasat toate tutorialele într-un fișier online, iar oricine are acest link va putea să le acceseze și să le studieze. Deci, vă invităm să beneficiați de resursele digitale amplasate aici, în aceste două fișiere digitale:

și

1. Studiați instrumentele Google Drive și Dropbox.

Creați un fișier Google Drive și unul cu ajutorul Dropbox.

Oferiți acces la fișierul creat altor 2-3 persoane urmând instrucțiunile din tutorialele de mai jos.

Postați link-ul fișierului pe Facebook în secțiunea ”Comentarii”.

Accesați fișierele create de alți 2 colegi și lăsați comentarii.

Google Drive

Primul fișier pe care l-ați accesat a fost creat cu ajutorul Google Drive, care ne oferă un spațiu gratuit de stocare online de 15 GB ca să putem păstra fotografii, prezentări power point, documente, filme, proiecte, desene, înregistrări, videoclipuri, cărți în format pdf – orice. Astfel noi, cât și colaboratorii noștri, avem posibilitatea de a ne accesa fișierele de oriunde ne aflăm atâta timp cât suntem conectați la Internet. Dacă lucrăm în grup la un singur document, Google Drive ține evidența modificărilor fiecărui colaborator, deci vom putea vedea exact cine, ce și când a scris în documentul comun.

Tutorial Google Drive.pdf

Dropbox

Cel de-al doilea fișier a fost creat cu ajutorul Dropbox, care este un serviciu online care ne permite să stocăm gratuit date (poze, muzică, video, documente, etc) până la 2GB, cu posibilitatea de mărire până la 16 GB. Acesta se aseamănă cu un hardisk online pe care fișierele sunt păstrate în siguranță și de unde le putem accesa oricând dorim, și mai ales, de oriunde ne-am afla. După instalare (computer, tabletă, smartphone) veți avea pe desktop un shortcut Dropbox unde veți încărca orice doriți să salvați. Dropbox permite utilizatorului să-și creeze un dosar special pe fiecare dintre calculatoarele lui, pe care Dropbox le sincronizează, astfel încât se creează impresia că același dosar (cu aceleași fișiere) apare pe fiecare dintre calculatoarele utilizatorului. Fișierele salvate în acest dosar sunt accesibile și printr-o interfață web, dar și prin intermediul aplicațiilor de pe telefoanele mobile. Putem, așadar, să începem să lucrăm la un document de pe telefon, când suntem în transportul public și ne-a venit o idee, să continuăm să-l prelucrăm când am ajuns la birou și eventual să-i dai retușul final după ce am ajuns acasă și vom utiliza un alt calculator. De exemplu, puteți găsi toate tutorialele incluse în acest curs online în fișierul Dropbox Tutoriale Proiect iCAN pe care l-am creat special pentru Dumneavoastră!

Tutorial Dropbox.pdf

2. Creați o lucrare Voicethread

VoiceThread este un album media online care poate deține orice tip de suport (imagini, documente și înregistrări video) și permite colaboratorilor să facă comentarii în moduri diferite: cu ajutorul vocii (cu un microfon sau un telefon), text, fișier audio sau video (cu o cameră web) - și împărtăși cu alți colegi, prieteni, clienți. Un VoiceThread permite grupului conversații care urmează să fie colectate și distribuite într - un singur loc, de oriunde în lume. Este folosit cu precădere în educație și cunoscut ca un "blog audio" care permite utilizatorilor să înregistreze text și comentarii audio despre imaginile încărcate.


Să studiem câteva exemple:


Tutorial Voicethread.pdf

Testăm, postăm și comentăm!


Creați o lucrare în Voicethread (CV-ul Dv, descrierea unui produs care urmează să fie prezentat clienților, un business plan, un raport, o întrebare pentru colegi sau clienți, etc), plasați link-ul în secțiunea ”Comentarii”.

Plasați comentarii text, audio sau video la 3 alte lucrări postate de către alți cursanți. O colaborare de succes să aveți!