Les fake news a l'escola

Justificació a l'escola

En una societat globalitzada on Internet ens arriba a través de l'ordinador però també en dispositius mòbils és massa fàcil caure a les xarxes d'enganys que intenten que ens convertim en portadors d'informació falsa re-enviant notícies de poca o nul·la credibilitat amb intencions poc clares. La manera de combatre aquesta plaga del segle XXI és convertir els nostres alumnes en agents de bona informació, és a dir, en persones responsables i amb criteri que siguin capaces de tallar aquests missatges abans que es facin virals. Si aconseguim que no difonguin rumors i altres informacions no validades haurem posat el nostre granet de sorra per construir una societat més neta on els poders fàctics tinguin menys possibilitats de mantenir el seu domini sobre la població.

Què són les fake news?

Les anomenades fake news (notícies falses) es fan virals amb més facilitat que les reals i és per això que cal aprendre a detectar-les. Segons un estudi el 86% dels espanyols té dificultats per diferenciar notícies falses de reals, poca broma.

El fenomen de les fake news és tan important que sembla ser que ha estat utilitzat amb finalitats polítiques per exemple per decidir unes eleccions tan importants com les de la presidència dels Estats Units.

Organitzacions de divers color polític fan servir aquestes tàctiques populistes per escampar el seu missatge i així arribar a generar opinió, desprestigi, caos, inculcar odi i/o aconseguir possibles votants. De vegades també tenen objectius comercials o simplement humorístics.








Cartell en un tren anglès on Facebook alerta que cada dia tanca milions de comptes falsos.